adscode
adscode

Geleceğin meslekleri?

Tercihler konusunda olduğu gibi geleceğin meslekleri konusunda da donanımı olsun, olmasın herkes ahkâm kesiyor!

Geleceğin meslekleri?
Milliyet Diyalog

Bugünden yarına çok şeyler değişecek, bu kesin. Bir araştırmaya göre, 2030’da bugünkü mesleklerin yüzde 30’u yok olacakmış. Bu tahmin de yüzde 10’luk artı ya da eksi sapmayla doğru olabilir. Bu yüzden, direkt meslek ismi vermek yerine, gidişata bakmakta yarar var.

Tamam hayatımız daha fazla dijitalleşecek ama temel ihtiyaçlar dün olduğu gibi gelecekte de hiç değişmeyecek! Örneğin, insanoğlu var olduğu sürece, hizmet sektörü hep var olacak. Nüfus artacak, ortalama yaş yükselecek. Yani insana dair tüm meslekler dün olduğu gibi yarın da hep var olacak!..

 

Tıp tümüyle mühendislerin ve dijital makinelerin kontrolüne girebilir, hasta ve yaşlı bakımı ile eğitimde robotlar öne çıkabilir. Peki ya kuaförlük, aşçılık gibi direkt damağa ve görünüme etki eden meslekler? Sanki onlara artan bir şekilde daha çok ihtiyaç olacak.

Dijital oyun yazılımı ve tasarımı, hibrit araba tamirciliği, bilgi güvenlik sistemleri gibi meslekleri öne çıkartanlar var. Önemli ama geleceğin mesleği olmayacak kadar sıradanlar.

Yıllar önce de genetik ve mekatronik mühendisliği bu şekilde pazarlandı, peki ne oldu? Mezunların çoğu işsiz!

Gelecekte tıpkı yabancı dil gibi dijital teknolojiler eğitimin bir parçası olacak ve bilene çok fazla artı bir getirisi olmayacak.

Görünen o ki bugün olduğu gibi gelecekte de yaratıcılık, girişimcilik, iş bitiricilik, mesleklerden çok daha fazla aranan özellikler olacak!..

Bu yüzden, gelecek arayışına girerken, meslekten çok hangi sektöre yöneleceğinize karar vermek ve kendinizi köreltmemek, sanki daha doğu bir karar olacak...

 

Hayalinizin peşinden gidin!

Üniversite tercihleri konusunda kafalar karmakarışık.

Adayların üzerinde yoğun baskı var.

Her kafadan bir ses çıkıyor ve herkes bir öneride bulunuyor ama bir Allah’ın kulu da çıkıp, “Sen ne istiyorsun, hayalin nedir?” diye sormuyor!

Oysa, hayat da onun, gelecek de!

Peki, doğru olan ne?..

Üniversite sıralamalarında, siz, siz olun, sevdanızdan asla vazgeçmeyin. Eğer bugüne kadar hayalini kurduğunuz bir meslek yoksa onu bir an önce bulmalısınız yoksa yaşam boyu bir uçtan ötekine savrulup durursunuz!..

Bu konuda herkese aynı reçeteyi sunmak yanlışların en büyüğü olur. Her birimiz ayrı bir kişilik olduğumuza göre, genele göre değil, bireye göre tercih modellerinin oluşturulması gerekir. Çünkü Ayşe için doğru olan bir tercih sıralaması, aynı konumdaki Meltem için hiç doğru olmayabilir...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)