adscode
adscode

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak

​''Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'' kurulacak.

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak
Türkiye'den Haberler

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması için ''Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı\'' kurulacak.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanunla, Çanakkale deniz ve kara savaşlarının meydana geldiği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yönetimini sağlamak üzere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının kurulması amaçlanıyor.
Başkan, en az 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan, mesleki açıdan yeterli bilgi ve deneyime sahip, mesleği ile ilgili olarak kamuda veya özel sektörde en az 5 yıl çalışmış olanlar arasından müşterek kararname ile atanacak.
Yeni yapı ve tesis yapılamayacak
Kanuna göre tarihi alanın doğal, tarihi ve kültürel değerleri, harp tarihi esaslarına ve çevreye uyumlu olarak korunacak ve geliştirilecek. Tarihi alanda, tarihi alan planlarında öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılmayacak. Tarihi alan planları yürürlüğe konulana kadar uyulacak esaslar Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek.
Tarihi alandaki kıyılarda; tarihi alan planlarında belirlenmiş düzenlemeler ve müzeler dışında yapı ve tesis yapılamayacak, belediyelerce mücavir alan tesis edilemeyecek. Kömür ve akaryakıt depoları, tersane, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak, her türlü maden, taş, kum, çakıl, mermer, kireç ocakları ve benzerleri açılamayacak, entegre tesislere yer verilemeyecek.
Yapılaşmayı Başkanlık denetleyecek
Bu kanunla tarihi alan olarak belirlenen alanın milli park vasfı kaldırıldı. Tarihi alan sınırları içindeki köy yerleşim alanları ve belediye sınırları dışındaki Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar, ormanlık alanlar dahil tahsisli olanların tahsisleri kaldırılarak bu kanunda belirtilen amaçlara uygun olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak Başkanlığa tahsis edilmiş sayılacak. Tarihi alanda zilyetlik, imar veya ihya yoluyla toprak kazanılamayacak. Tarihi alanın sınırları her ne sebeple olursa olsun daraltılamayacak.
Köy yerleşim alanlarının imar planları, tarihi alan planı esas alınmak kaydıyla imar mevzuatına göre, Başkanlığın uygun görüşü alınarak yapılacak. İmar mevzuatına göre, Eceabat'ın belediye sınırları ile mücavir alanlara ilişkin imar planının hazırlanması ve revizyonu, bu kanun ve tarihi alan planına aykırı olmamak üzere Başkanlığın uygun görüşü alınarak yapılacak. Tarihi alanın her tür ve ölçekte planlarının hazırlanması, yenilenmesi ve değiştirilmesi işlemleri Başkanlıkça yürütülecek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayı ile yürürlüğe girecek.
Tarihi alanda, Eceabat ve köyler dışında her türlü yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi Başkanlıkça yapılacak.
Terör amacıyla yakanlara 24 yıldan 30 yıla kadar hapis
Tarihi alan sınırları içinde, belirlenen yerlerden başka yerde gecelemek, mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki tüketmek, belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahallini terk etmek, sönmemiş sigara veya her türlü yakıcı madde atmak, tarihi alan sınırları içinde ve bu sınırlara 5 kilometre mesafede anız veya benzeri bitki örtüsünü yakmak yasak olacak.
Alkol tüketen veya ateş yakanlar 5 bin Türk lirası idari para cezası, yakıcı madde atan veya anız yakanlar ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Tarihi alan sınırları içinde tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile orman yangınına sebebiyet verenler 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 100 günden 2 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kasten orman yakanlar ise 12 yıldan az olmamak üzere hapis ve 200 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.
Yanan orman alanı 3 hektardan fazla olduğu takdirde verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Tarihi alan sınırları içinde bir örgüte mensup olsun olmasın terör amacı ile ormanları yakanlar 24 yıldan 30 yıla kadar hapis, 500 bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına kadar para cezasına mahkum edilecek. Yanan orman alanı bir hektardan fazla olduğu takdirde ceza yarı oranında artırılacak. İdari para cezaları Başkan tarafından uygulanacak.
Çanakkale Savaşları yüzüncü yıl anma etkinlikleri kapsamında yapılacak yapım, onarım, tanıtım ve yayım gibi faaliyetler için 3 ay içinde Başkanlıkça acil eylem planı hazırlanacak. Kanunla, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu yürürlükten kaldırıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)