adscode
adscode

Genetik testle meslek seçimi

Yanak içinden alınan tükürük örneğiyle yapılan ‘genetik yetenek test’ çocukların gelecekte hangi mesleğe yatkın olduğunu belirliyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan test için yaş sınırı 12 olarak belirlendi.

Genetik testle meslek seçimi
Eğitim

Genetik hastalıkların incelenmesinde kullanılan testler artık meslek seçiminde de yol gösterici oluyor. Genlerin incelenmesi sayesinde, çocuğun karakteri ve potansiyeli ile ilgili önemli bilgiler elde ediliyor. Yanak içinden alınan tükürük örneğiyle yapılan ‘genetik test’ Türkiye’de ilk kez İzmir Genetik Merkezi tarafından uygulanmaya başladı.

GELECEĞİ PLANLAYIN

Bilimsel Danışman ve Genetik Uzmanı Dr. Akın Sevinç, nörobiyoloji ve davranış genetiği alanında yapılan çalışmalarla, gen-karakter arasındaki ilişkinin ortaya koyulduğunu belirterek, “Çocukların hayatlarında sadece bir kez yapılacak bu test ile yatkınlıkları olan meslek gruplarını belirleme şansına sahibiz. Uluslararası veritabanı PubMed’de bulunan binin üzerinde bilimsel çalışmayla, karakter ve yetenek oluşumu üzerindeki etkileri gösterilmiş genlerin incelenmesiyle çocukların karakter ve yetenek profillerini ortaya çıkarmak mümkün. Bu sayede çocukların hayatlarının ileri zamanlarında en mutlu ve başarılı olacakları meslekleri belirliyoruz” dedi.

TEST SONUÇLARI BİR AYDA ÇIKIYOR

Dr. Sevinç, genetik yetenek testinin 12 yaşına kadar bütün çocuklara uygulanabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocukların yanak içinden alınan basit bir tükürük örneği, ileri genetik analiz laboratuvarımızda inceleniyor ve belirlenen genlerdeki SNP  incelenmesi sonucunda bilimsel olarak ortaya konan ilişkiler değerlendiriliyor. Böylelikle çocuğun genetik yapısının karakter ve yetenek yatkınlıklarına etkisi ortaya çıkartılıyor ve bu bilgiye meslek envanteri uygulanarak, çocuğun genetik potansiyeline en uygun meslek grupları belirleniyor. Test sonuçları bir ayda çıkıyor.”


Star

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)