adscode
adscode

Geometri moral bozdu

LYS'ye başvuran 1 milyon adaydan 863 bininin katıldığı LYS-1 Matematik Sınavı'nda geometri soruları adayları zorladı. Uzmanlara göre matematik soruları kolay, geometri orta zorluktaydı.

Geometri moral bozdu
Sınavlar
LYS'ye başvuran 1 milyon adaydan 863 bininin katıldığı LYS-1 Matematik Sınavı'nda geometri soruları adayları zorladı. Uzmanlara göre matematik soruları kolay, geometri orta zorluktaydı. Bu yıl net sayılarının artması bekleniyor. LYS'ler haftaya devam edecek

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) kapsamında dün LYS-1 Matematik Sınavı gerçekleştirildi. Dünkü sınavla birlikte 5 oturumda gerçekleştirilen LYS'lerde ilk iki oturum tamamlanmış oldu. Adaylar 25 Haziran'da Fen Bilimleri ve Yabancı Diller, 26 Haziran'da da Edebiyat-Coğrafya sınavlarına katılacaklar.

Bu yıl LYS'lere katılmak için 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu. Hem tıp, mühendislik gibi MF puanlarıyla öğrenci alan hem de hukuk, psikoloji, sınıf öğretmenliği gibi TM puanlarında etkili olan LYS-1 Matematik Sınavı'na 863 bin 176 aday başvurdu. O nedenle LYS-1'de alınan puanlar adaylar için çok önemli.

80 il merkezi ve Lefkoşa'da gerçekleştirilen sınav tek oturumda uygulandı, adaylara matematik testindeki 50 soru için 75 dakika, geometri testinde ise 30 soru için 60 dakika süre tanındı. Uzmanların bir kısmı bu yıl matematik sorularının genel olarak kolay olduğu görüşünde, onlarca öğrencinin full yapacağını kaydediyorlar. Bir kısmına göre de sınav orta zorluktaydı, konular müfredata uygundu, hatalı soru iddiası da bulunmuyor. Yapılan diğer değerlendirmeler şöyle:

'Türkiye ortalaması artar'

- İrday eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday:
Matematik Sınavı'nın çok kolay, kolay ve orta zorluktaki sorulardan oluştuğu, soruların kavrama düzeyinde hazırlandığı görülmüştür. Önceki yıllarda olduğu gibi analiz ve sentez düzeyinde olan zor ve çok zor olan soruların hiçbiri bu yıl sorulmadı.

Sorular piyasadaki test kitaplarında bulunan son derece sıradan ve konuların alıştırma soruları düzeyindeydi.

Geometri soruları incelendiğinde de matematik için geçerli olan ifadelerin bir soru hariç aynı olduğu söylenilebilir. Geometri'deki 'vektör' sorusu analiz ve sentez düzeyinde olup sınavın zor düzeyde sayılabilecek tek sorusudur.

Sorularda herhangi bir bilimsel hata tespit edilmedi. Tüm sorular mevcut müfredata uygundu. Hatta gelecek yıl için geçerli olan müfredata ÖSYM'nin bu yıldan bazı soruları sormayarak hazırlandığı da söylenebilir. Gelecek yıl müfredatta olmayacak "İşlem, Karmaşık Sayıların Kutupsal gösterimi, Bağıntı konusundan ve Trigonometri Ters Dönüşüm formüllerinden soru gelmemiştir.

Sınavın daha önceki LYS'lere göre çok daha kolay olduğu ve onlarca öğrencinin Matematik ve Geometri sorularını full yapmış olduğunu düşünüyoruz. Adayların bir kısmının bu sorulara bile zor demelerinin nedeni eğitim sistemimizdeki eksik ve bir türlü giderilemeyen sıkıntılardır.

Türkiye ortalamaları önceki LYS'lere göre kayda değer bir oranda artacaktır. Ama bu artış sınav sorularındaki kolaylıktan oluşan sanal bir başarı olacaktır.

'Müfredat dışı soru yok'

- Fem Yayınları Matematik Bölümü Zümre Başkanı Murat İnce:
Sorular her öğrencinin anlayacağı düzeyde olup müfredat içerikliydi. Beklenmedik tarzda soru gelmedi. Bu yıl sınav orta düzeyde zorluk derecesine sahip sorulardan oluşmuş. Geçmiş yıllarda seçici soruları türev, integral gibi zor konulardan gelirken, bu yıl tüm konulardan farklı zorluk derecesinde sorular gelmiş. Geometri testinde soruların zorluk derecesi normalin üstünde olmuştur. Müfredat dışı soru sorulmamış. Bazı sorular anlatıma dayalı olup şeklin çizilmesi öğrenciden istenmiştir.

'Geometriyi yetiştiremediler'

- Uğur Okulları Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz:
Soruların son yıllarda sınavlarda çıkan sorulara benzer olduğu, rahat bir şekilde çözülebildiği ancak geometri sınavındaki soruların geçen yıl gibi zor olduğu, ağırlıklı olarak alan bilgisi içerdiği görülüyor. Öğrenciler, matematikte akıcı olarak ilerleyebildikleri halde geometride soruların çözümünü yetiştirmekte zorlandılar.

'Bol işlemli sorulardı'

- Bilfen Liseleri Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu:
Soru tipleri ve dağılımları alışılageldik LYS formatının dışına çıkmamış. Soruların çözümü konu bilgisine hakim olunmasının yanı sıra çok iyi işlem yapılmasını gerektirdiği için çok fazla soru çözerek hazırlanan öğrencilerin avantajlı olabileceği bir sınav olduğu gözlenmiştir. Çünkü her bir soru tek basamak işlemle sonuçlanmayıp kısa yorumlarla birden fazla işlem yapmayı gerektirmiştir. Bilgiyi işlemle yoğuran tempolu bir sınav olmuş.

Geometri testi ise daha çok orta ve zor soru tipinde hazırlanmış. Soru dağılımı yönünden ele alındığında geçmiş yıllardan farklı olarak dörtgen ve çokgenler konularından 8 soru ve analitik geometrinin nokta ve doğru analitiği kısmından 5 soru sorulması konulara göre soru dağılımını değiştirmiştir. Geometride başarı için temel kurallara çok iyi hakim olup yorumlama becerisinin yüksek olması gerektiği görülmüştür. Bu testte de üst düzey işlem becerisi ön plana çıkmıştır.

'Sorular kolay ve anlaşılırdı'

- Nesibe Aydın Okulları Matematik Zümresi: Geçmiş yıllara göre matematik kısmı aynı zorlukta, geometri kısmının ise daha kolay ve soruların alışılan tarzda olduğu gözlenmiştir. Matematik soruları tanım ve kavram bilgisi eksik olan, yeterince uygulama yapmayan öğrenciler için zaman sıkıntısına neden oldu. Türkiye genelinde bu çerçevede değerlendirildiğinde, Matematik ve Geometri toplam net ortalamalarının 2015'e göre artması beklenmekte. Üniversiteye giriş sınavlarında artık pratik çözüm, kısa yol gibi öğrenciye sadece test çözdürerek başarıya ulaşma devri bitti. Öğretmenler, konuları kavramlar arasındaki ilişkileri vurgulayarak anlatmalı, öğrenciler ise konuları çok iyi kavramalı ve düşünerek öğrenmenin bilincinde olmalılar. Aksi durumda öğrencilerin sadece soru tipi ezberleyerek başarılı olma şansı çok az.

Soru ve cevaplar yayınlandı

Üniversite adaylarının önceki gün girdiği LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ve dün yapılan LYS-1 Matematik Sınavı'nın temel soru kitapçığı ile cevap anahtarı ÖSYM'nin internet sitesinden yayınlandı. ÖSYM yaptığı açıklamada, 2016-LYS'de kullanılan soruların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olduğunu kaydederek, telif hakkı ÖSYM'ye ait soruların, kurumun yazılı izni olmadan görsel ve işitsel ortamda kullanılmayacağını bildirdi.

Sorulara itiraz süresi 3 gün

Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesine ilişkin itirazlar, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) 2016 ÖSYS Kılavuzu'nun sonunda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile ÖSYM'ye yapılacak.

Dilekçenin işleme alınabilmesi için dilekçelerde mutlaka adayın T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, adresi, imzası ve ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak evrak referans numarası bulunmalı. Adayların dilekçelerinin aslını ÖSYM'nin Ankara adresine ulaştırmaları gerekiyor. Merkeze faksla ulaştırılan dilekçeler işleme konulmayacak. ÖSYM aday dilekçelerini https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilecek ve/veya adayların vermiş olduğu dilekçeleri https://ais.osym.gov.tr internet adresinden cevaplayabilecek. Her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmuyor.

Her soruya itiraz 20 TL

Her dilekçede sadece bir soruya itiraz edilebiliyor. Adayın soru başına 20,00 TL itiraz ücretini ÖSYM'nin belirttiği banka hesabına yatırması ve dekontu dilekçeye eklemesi gerekiyor. Her bir oturuma ait soru kitapçığı ve cevap kağıdının adaylar tarafından incelenme isteği ücreti ise 50,00 TL. "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi ve İşlem Ücretleri" konulu duyuru doğrultusunda adaylar, sınavda kullanmış oldukları kendi soru kitapçığı ve cevap kağıdını ÖSYM'nin merkezinde ücreti karşılığı inceleyebiliyor.

Twitter'ın gündemi geometriydi

@edadogaa: LYS-1 geometri kitapçıkları dağıtıldıktan sonra sınıfça zengin kalkışı yaptık

@nhltkr: Matematik boyunca duyulan durmayan kalem sesleri geometri dağıtılınca yerini hüzne bıraktı

@CennetCatal: Ayıp olmasın diye geometriden 1 soru işaretledim

@Ecmsla: Çok geç değilse ödediğim 35 lirayı bana geri verip sınavımı iptal eder misiniz zaten çok bir şey kaybetmem

@tolgauslu: Geometriyi Pisagor gelse çözemezdi biraz insaf please.

@Lk48Btl: Yine 2 kalem 1 silgi 3 şeker 1 kalemtıraş ve peçeteye 35 TL verdim, inanamıyorum

@ahmetkorhn: O geometri sorularını mühendisler çözemezdi net

@dlraece: Geometri testi dağıtıldıktan 15 dakika sonra okulda kavimler göçü başladı

Adaylar ne diyor?

'Sorular bilgi gerektiriyordu'

Gözde Akyıldız: LYS-1'de sorular orta seviyedeydi. Bazı sorular bilgi gerektiriyordu, bazıları çok basitti. Geometri zordu. Çember sorularını çözerken zorlandım. Matematik daha kolaydı, YGS ağırlıklıydı. Türev, integral, limit sorularında zorlandım.

'Matematikte sürem yetmedi'

Gülay Gümüşoğlu: Sorular, orta dereceydi. Matematik'te bazı sorular çok zordu. İlk sorular kolaydı; YGS konularındandı. İntegral ve türevde zorlandım. İki şık arasında kaldığım sorular oldu. Matematik testinde sürem yetmedi. Geometri'de biraz zorlandım ama o da orta düzeydeydi.

'Analitik sorularda zorlandım'

Hasan Hüseyin Engin: Matematik soruları zorlayıcı değildi. Yapılabilecek sorulardı. Geometri ise her zamanki gibi zordu. Analitik sorularında zorlandım. Matematik orta düzeydeydi açık uçlu soru yoktu. 15 soru YGS ağırlıktaydı. Zamanda bir sıkıntı yaşamadım. Hedefim hukuk.

'Çok soruda çelişkide kaldım'

Murat Elmas: Matematik soruları orta zorluktaydı. YGS'den çok soru vardı. Geometri'de koordinatlar zordu. Çelişkide kaldığım çok soru oldu. Sınav, denemelerde gördüğümüz sorulardan oluşuyordu.

'Geçen yıla göre kolaydı'

Murat Melih Atalar: Matematik kolaydı, Geometri biraz daha zordu. Ama geçen yıllara göre kolaydı. Geometri'de uzay geometrisi konusunda zorlandım. Çelişkide kaldığım soru olmadı. İlk beş binden Marmara Tıp'a girmeyi hedefliyorum.

'İyi çalışanlar yapabilirdi'

Yasin Bilgin: Matematik ilk 20-25 soru çok güzeldi, YGS gibi kolaydı. Sonraki soruları ise çalışan rahatlıkla yapabilirdi. Geometri bildiğimiz tarzdı. İlginç, zorlayan bir soru yoktu. İki şık arasında kaldığım sorular oldu. Hedefim mühendislik.

'Soruların hepsini çözemedim'

Rabia Kuralay: ÖSYM'nin her zamanki soru tarzıydı, bana daha kolay geldi. Matematik, Geometri'den kolaydı ama sürem yetmediği için hepsini yapamadım. Hedefim matematik öğretmenliği.

'YGS'den 15-20 soru vardı'

Faruk Mert Yüksel: Sorular kaliteliydi. YGS'den en az 15-20 soru vardı. Geometri zordu. Açı ile ilgili çok soru sormamışlar. Sınava çalışan rahatlıkla yapabilirdi.

Mine Özdemir/ Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)