adscode
adscode

Gıda denetimleri SOS mi veriyor (3)

Gıda denetimi konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını, geçen hafta sonu, iki yazı ile dile getirmiştik. Çok yoğun geri dönüşler oldu.

Gıda denetimleri SOS mi veriyor (3)
Milliyet Diyalog
Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Gıda Mühendisleri Odası olmak üzere konuyla ilgili ya da konu mağduru hemen herkesten ayrıntılı geri dönüşler oldu.
Bugün sizlerle Bakan Eker’in bu konudaki görüşlerini paylaşacağız.
Kendisini uzun uzadıya dinledikten sonra, epeyce rahatladım ama gelen mailleri okudukça da kafamdaki acaba soruları arttıkça artıyor.
Peki tüketici gıda konusunda bir sorunla karşılaştığında nereye gitmeli?
Bakanlığa mı, belediyelere mi, üretici firmalara mı, ticaret odaları ya da meslek odalarına mı yoksa son çare olarak medya veya yargıya mı?..
İşte Bakan Eker’le uzun telefon görüşmesinden bazı satır başları:

Sürekli denetliyoruz
* Tarladan sofraya, meradan tabağa her şey denetleniyor.
* Sahadan numune almak için 5 bin görevlimiz var. Yaklaşık 30 bin kişi bu işle ilgileniyor.
* Alo 174 hattı 7 gün 24 saat gelen şikayetlerle ilgileniyor. 5 yılda bir milyon çağrı geldi.
* Yılda 400 binin üzerinde fabrika ve imalathane denetleniyor.
* Gıda mühendisleri bizim için çok önemli. Basit denetimler için onlara gerek yok. Onları ileri işlerde değerlendiriyoruz. Örneğin fabrika denetimine mühendisler, market, lokantalara teknikerler gidebiliyor. Her ilde kesinlikle gıda mühendislerimiz var.
* Karışım ürünlerde çok ileri reformlar gerçekleştirdik. Örneğin kırmızı, beyaz et karışımında. Bu konuda tüketicinin yanıltılmasının önüne geçildi. Artık karışım söz konusu değil.
* Denetimlerde eğer halk sağlığını tehdit eden unsurlar ortaya çıkıyorsa, savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca para cezası, ürünü piyasadan toplatma, üretim izninin iptali ve firmanın isminin açıklanmasına kadar uzanan kademeli cezalar uygulanıyor.
* Hukuken bir firmayı teşhir etme hakkınız yoksa edemiyorsunuz ama bireysel olarak tüketiciyi bilgilendirmek mümkün.
* Su dışındaki bütün içecekler bizde ama su bizim değil Sağlık Bakanlığı’nın işi.

GDO’lu ürünler
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar yani GDO’lu ürünler hemen herkesin korkulu rüyası. Ve bu konuda müthiş bir kafa karışıklığı söz konusu. Söylenenlerin ne kadarı doğru, ne kadarı abartılı belli değil.
Bakan Eker de bu konuda dertli mi dertli. İşte bu konudaki düşünceleri:
* Türkiye’de kesinlikle GDO’lu ürün üretilmiyor. GDO’nun ne olduğunu bilmeden hemen her şeye GDO’lu diyoruz.
* İnsan gıdası olarak ne üretimine ne de tüketimine izin veriliyor. Bu konu yasal güvence altında. Üretenler için 7 ila 12 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.
* AB ile müzakereleri ve uyum sürecinde, en ileride olduğumuz konu tarım. AB üyesi bütün ülkelerin uymakla zorunlu olduğu merkezi kurallar var. Türkiye de onun dışında değil. AB’de yasak olan bir ürünün bizde satılması mümkün değil.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)