adscode
adscode

Google Street View ile Adım Adım Gelibolu

Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 81 nokta adım adım kaydedilip dijital ortama aktarıldı.

Google Street View ile Adım Adım Gelibolu
Bilim Teknoloji
Eşsiz hikayesi ile herkeste iz bırakan bu özel coğrafya şimdi yalnızca bir tık ötede.Konuyla ilgili olarak Google Türkiye resmi blogunda yer alan açıklama aşağıdaki gibidir:
“Birinci Dünya Savaşı’nın ve 20. yüzyılın kaderini değiştiren Çanakkale Muharebeleri, ardında sayısız fedakarlık ve kahramanlık hikayesi bıraktı. Muharebelerin cereyan ettiği Gelibolu Yarımadası, bu fedakarlık ve kahramanlıkların ete kemiğe büründüğü, deyim yerindeyse anıtlaştığı bir coğrafya. Bugün farklı ülkelerden insanları bir araya getirerek barışın sembolü haline dönüşen Gelibolu’yu; 100. Yılında Google Cultural Institute ve Street View’un bir parçası haline getirerek, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar ile buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz.

Trekker ile 81 Nokta Adım Adım Gezildi...
Bu özel coğrafyanın her bir noktasındaki hikayelerin aktarılabilmesi için, Türkiye’ye ilk kez getirilen Trekker teknolojisi ile, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan 81 nokta adım adım kaydedilip dijital ortama aktarıldı. Proje kapsamında Arı Burnu’ndan Conk Bayırı’na, Türk, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin şehitliklerine kadar Gelibolu Yarımadası’nın her bir noktası ziyaret edilerek, 3D görüntü kalitesiyle online dünyaya aktarıldı. Ziyaretçiler 360 derecelik panoramik bakış açısı ile şehitlikleri, mezarlıkları ve anıtları görüntüleyebilecekler.
Bu özel coğrafyanın dijital ortama aktarılmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın yanı sıra, İngiliz Milletler Topluluğu Şehitlikler Komisyonu (Commonwealth War Graves Commission), Avustralya Büyükelçiliği ve Yeni Zelanda Büyükelçiliği ile işbirliği yapıldı.

Gelibolu'dan Farklı Hikayeler Google Cultural Institute'da...
Gelibolu; Türkiye’nin yanı sıra ataları Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu Harekatı’nda görev alan başta Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar olmak üzere dünyadaki pek çok kişinin gönlünde özel bir yer tutuyor. Yarımadada yaşananlar Kaptan Hore’un çizimlerine ve Avustralyalı sanatçı George Lambert’in tablolarına ilham kaynağı oldu.

Google Cultural Insitute kapsamında, proje partneri müzelerin sağladığı yüzü aşkın eşsiz nitelikteki fotoğraf, belge ve eserler sayesinde burada tarih yazan kahramanların önemli anlarını keşfedebileceksiniz. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu çıkarmasından yakın zaman önce keşfedilen AE2 denizaltısının enkazına  kadar Gelibolu hakkında birçok belge ve esere erişebileceksiniz. 
Hektor ve Akhilleus’tan beri kahramanlar diyarı olarak anılan, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde büyük bir kahramanlık destanına sahne olan bu kadim coğrafyanın hikayesini Google’ın dünya mirası koleksiyonuna ekleyerek, gelecek nesillere taşımaktan mutluluk duyuyoruz.

Eşsiz hikayesi ile herkeste iz bırakan bu özel coğrafya şimdi yalnızca bir tık ötede.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)