adscode
adscode

Görme engelliler sınavda Braille kitapçık istiyor

YKS'ye girecek görme engelli adaylar, Braille alfabesiyle hazırlanmış kitapçık talep ediyor.

Görme engelliler sınavda Braille kitapçık istiyor
Eğitim
Güncelleme : 14-May-21 15:12

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek görme engellilerin Braille alfabesiyle sınav olma talebi, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında tekrar gündeme geldi. Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre Braille alfabesi kitapçığıyla sınav yapılması için kampanya başlatan adaylara destek verenlerin sayısı 161 bine ulaştı.

Kampanyayı başlatan görme engelli 12. sınıf öğrencisi Kübra Ev,  “Sınava diğer öğrencilerle eşit şartlarda girebilmemiz için bizim de bir okuyucuya ve işaretleyiciye ihtiyacımızın olmadığı, kendi başımıza sınavı çözeceğimiz seçenekler sunulabilir” dedi. Soru kitapçıklarının isteyenlere Braille formatında hazırlanarak dağıtılmasını talep eden Ev’in diğer önerisi ise gözetmen eşliğinde online sınav. Üniversite sınavına yabancı dilden hazırlanan Seher Şanal ise telaffuz konusunda zorluk yaşandığını belirterek “Yabancı dil testinin sorularını telaffuzuna alışmadığım birinden dinleyerek çözme konusunda zorlanıyorum. Bu durumda sınava hazırlanırken, birinden dinleyerek soruları çözmeye alışmam gerekiyor. Ancak okuyucu bulmak çok da kolay olmuyor” ifadelerini kullandı.

‘Tüm imkânları sağlıyoruz’

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) görme engellilere şu an sağlanan imkânlar hakkında bilgi aldık. Talepleri yerine getirme konusunda gayret gösterdiklerini belirten ÖSYM yetkilileri, görme engellilere yönelik sağlanan seçenekler hakkında şu bilgileri verdi: “Ankara’dan tüm sınav merkezlerimize engelli adaylarımız için görevliler gönderiyoruz. Görme engelli adaylarımız için tek kişilik salonlar oluşturuyoruz, okuyucu/ işaretleyici desteği veriyoruz, görseli olan şekilli, grafikli sorulardan muaf tutuyoruz ve adaylarımıza ek süre veriyoruz.”                


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)