adscode
adscode

Gripten sonra bronşite dikkat!

Nezle ve gripten sonra başlayan, nöbetler halinde gelen kuru öksürük solunum yolları iltihabının habercisidir. Tedavi edilmeyen bronşit, zatürreye çevirebilir

Gripten sonra bronşite dikkat!
Sağlık
Uzmanlar, soğuk havalar sebebiyle sık görülen grip ve soğuk algınlığının arkasından gelebilecek bronşite karşı uyarıyorlar. Özellikle kış aylarında çocukların yakalandıkları hastalıklar arasında anne babaların korkulu rüyası haine gelen bronşitin solunum yollarının iltihaplanması olduğunu söyleyen VM Medikal Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevinç Tugay "Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkması ihtimali yüksektir. Hastalıktan 3-4 gün sonra başlayan kuru, kısa süreli balgamsız giderek artan bazen nöbet şeklinde olan öksürüğü ihmal etmeyin!" dedi. Erişkinlerde görülen bronşitin daha çok sigaraya bağlı olduğunu söyleyen Dr. Tugay, anne babaların merak ettiği yanıtladı:

NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Sıklıkla soğuk algınlığı ve geçirilmiş akciğer enfeksiyonları sonucunda akut bronşit gelişebilir. Çocuklar renkli balgam, öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk ve ateş şikayeti ile başvururlar. İlerleyen safhalarda akut bronşit kontrol edilmezse kronik bronşite dönebilir. Bu da hastalığın ciddiyetini arttırabilir.

YETİŞKİN BRONŞİTİNDEN FARKLARI NELERDİR?

Çocuklarda görülen akut bronşit, erişkinlerde kronik bronşit olarak karşımıza çıkar. Erişkinlerde bir yıl içinde en az 3 ay devam eden ve üst üste 2 yıl tekrarlayan öksürük atakları ile kendini gösterir. Özellikle sigara başta olmak üzere hava kirliliği, astım, kalp hastalığı, soğuk hava, alkol bağımlılığı gibi sebepler bronşiti tetikler.

ÇOCUKLARI BRONŞİTTEN KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Sigara dumanı ve hava kirliliğinden uzak tutulmalı, sigara içenlerle aynı ortamda bulunmamalılar.

DİKKAT EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE, BAŞKA HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR Mİ?

Bronşitin tek bir sefer olmuşsa genellikle endişeye gerek yoktur. Ancak bazı kişilerde zatürreye sebep olabilir. Ancak bronşit sık sık oluşursa akciğerlerde hasar yaparak kronik obstruktif akciğer hastalığına (KOAH) dönüşebilir.

ÖZEL BİR TEDAVİSİ VAR MI?

Özel bir tedavisi yoktur ve iltihabi bir durum yoksa antibiyotik gerektirmez. Ateş düşürücülerle tedavi edilebilir. Balgam sökücü öksürük şurupları ve nefes almasını kolaylaştırmak için buhar tedavisi yeterlidir. Bu sırada bol sıvı alması ve istirahat etmesi gerekir. Bunların hepsi için öncelikle doktora başvurması gerekir.

ÖKSÜRÜĞÜ İHMAL ETMEYİN

BELİRTİLERİ NELERDİR?


Akut bronşitin belirtileri arasında, nezleden sonra (3-4 gün sonra) başlayan kuru, kısa süreli balgamsız giderek artan bazen nöbet şeklinde olan öksürük, göğüs de yanma ve ağrı hissi, 38'i aşmayan ateş yer alır. Başlangıçta berrak olan balgam, iltihabi görünüm alabilir. 5-10 gün içerisinde öksürük azalmaya başlar ve balgam kaybolur. Bazen 3 haftaya kadar uzayabilir.

ZATÜRREYE ÇEVİRİR Mİ?

Bronşitin tipik belirtisi olan öksürük çoğu zaman ihmal ediliyor ve hekime başvurulmadan eczaneden alınan gelişigüzel ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Oysa bu rahatsızlık ihmal edildiğinde zatürreye yol açabiliyor.

Türkiye

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)