adscode
adscode

Hangi Üniversiteler Pedagojik Formasyon Veriyor?

Formasyon verilecek öğrenci sayısını belirleme yetkisi artık üniversitelerde... YÖK önceki yıllarda 15 bin kontenjanla sınırladığı formasyon eğitim kontenjanında öğrenci sayısını belirleme yetkisini üniversitelere…

Hangi Üniversiteler Pedagojik Formasyon Veriyor?
Eğitim
YÖK, formasyon verilecek öğrenci sayısını belirleme yetkisini üniversitelere bıraktığını, bu kararı üniversitelerden ve öğrencilerden gelen talepler doğrultusunda aldığını açıkladı.

YÖK’ten konuyla ilgili üniversitelere gönderilen yazıya göre;

''Pedagojik formasyon sertifikası verilecek öğrenci sayısını üniversitelerin senatoları belirleyecek.Üniversite gerekli koşulları sağlarsa kontenjanın üstünde öğrenci alabilecek. Eğitim kalitesini ve niteliğini ise YÖK belirleyecek.''

Pedagojik Formasyon nedir?
Pedagojik Formasyon öğretmen olabilmek için alınması gerekli bir eğitimdir. Akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır. Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.

Pedagojik formasyon programının kontenjanları neye göre belirleniyor?  

Pedagojik formasyon programlarında her bir alana ayrılan kontenjanlar, program açmak için Yükseköğretim Kuruluna başvuran üniversitelerin talepleri ve kapasiteleri, ilgili alanda lisans eğitimi gören öğrenci ve mezunların yoğunluğu gibi durumlar dikkate alınmaktadır.

Bu nedenle her üniversiteye, eşit sayıda kontenjan ayırmak mümkün olmamaktadır. Program açılan her üniversite ilgili alanlardaki kendi lisans programlarını ve üniversite dışından başvurabilecek potansiyel adayları gözönüne alarak kendilerine verilen toplam kontenjanı alanlara göre taksim etmektedir. Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?  

Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.

Pedagojik formasyon programlarının ücreti neye göre belirlenmektedir?  

Geçmişte üniversiteler, pedagojik formasyon programlarının ücretlerini kendileri belirlemekte bu da öğrenciler tarafından çeşitli şikayetlere konu olmakta idi. Bazı üniversiteler tarafından adaylardan, 10.000 TL'ye varan ücretler talep edilmiştir. Bu nedenle alınacak ücretler, devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim fakültelerinin 2. öğretim ücretlerine endekslenerek söz konusu öğrenim ücretinin en fazla iki katı olarak belirlenmiştir. Pedagojik formasyon eğitimi şartları Lisans mezunu iseniz ve lisans mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 ya da 65/100 ise doğrudan bu eğitimi verebilecek üniversitelere başvurarak pedagojik formasyon eğitimi alabilirsiniz.

YÖK, hangi üniversitelerin “Formasyon Eğitimi Sertifikası” verebileceğini her yıl yapacağı kontroller ile belirlemekte ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verebilecek üniversiteler her yıl değişiklik olmaktadır.

Pedagojik formasyon eğitimi dersleri

1- Gelişim Psikolojisi
2- Ölçme ve Değerlendirme
3- öğrenme öğretme Kuram ve Yaklaşımları
4- Sınıf Yönetimi
5- Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
6- Öğretmenlik Uygulaması
7- Özel Öğretim Yöntemleri
8- Rehberlik

Pedagojik formasyon kayıt için gerekli belgeler

-Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi
- Halen lisans öğrencisi olanlar için Öğrenci Belgesi; Lisans mezunları için Onaylı Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki üniversitelerden yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir);
- Lisans Mezunları için Onaylı Lisans Not Durum Belgesi - Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)
- İki Adet Vesikalık Fotoğraf
- Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.
- Kurumca istenebilecek diğer belgeler.

PEDAGOJİK FORMASYON VEREN ÜNİVERSİTELERİN LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ 






 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)