adscode
adscode

'Hasta Hakkı Sınıfta Kaldı'

Yaklaşık 20 yıl önce hayatımıza giren” Hasta Hakları” kavramını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse;…

'Hasta Hakkı Sınıfta Kaldı'
Türkiye'den Haberler
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Güvenliği Derneği (TGDER) Genel Başkanı Murat Köse konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Gün geçmiyor ki Basında bir Hasta yakınması görmeyelim, hastanelerimiz 5 yıldızlı otelleri aratmıyor, her gün sağlık alanında dev yatırımlar yapılıyor. Tıp artık Büyük bir sektör ve iyi bir gelir kaynağı. Peki Müşteriler Kim? Has-talar …. 

01/08/1998 yılında yayımlanan Hasta Hakları Yönetmeliği Amaç maddesinde; temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarası hukuki metinlerde kabul edilen "hasta hakları"nı somut olarak göstermek ve sağlık hizmeti verilen bütün kurum ve kuruluşlarda ve sağlık kurum ve kuruluşları dışında sağlık hizmeti verilen hallerde, insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin "hasta hakları"ndan faydalanabilmesine, hak ihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine dair usül ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır. 

Bu ifadeden anlaşıldığı gibi bu yönetmelik Milletlerarası Hukuk gözetilerek, göstermelik bir yönetmelikten öteye geçememiş İnsanı merkeze almamıştır.

Hasta Haklarının vazgeçilmezi olan Bilgilendirilme Hakkı Yönetmelikte; Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği, Tıbbi müdahalenin kim tarafından nerede, ne şekilde ve nasıl yapılacağı ile tahmini süresi ,Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın sağlığı üzerindeki muhtemel etkileri ,Muhtemel komplikasyonları ,Reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri, Kullanılacak ilaçların önemli özellikleri, Sağlığı için kritik olan yaşam tarzı önerileri ,Gerektiğinde aynı konuda tıbbî yardıma nasıl ulaşabileceği, hususlarında bilgi vermek ve bu bilginin sağlık meslek mensubu tarafından sözlü olarak yapılmasını şart koşmaktadır.

Ancak hastanelerde yapılan bilgilendirme bir A4 Form kağıdında hastaya imzalatılan bir kağıttan öte gidemiyor. 

Hasta Hakları Hastalara da bazı sorumluluklar yüklüyor; yakınmalarını, daha önce geçirdiği rahatsızlıkları tedavileri kullandığı ilaçları ve dahi sağlığı ile ilgili her türlü bilgiyi paylaşması gerektiğini. 

Ancak bu bilgilendirmeyi doktorunuz soru sorar ise yapma şansınız var aksi halde “sen Doktor musun” diye, Doktorunuzdan azar işitebilirsiniz. 

 Gerçekte İnsanı Merkez alan ülkelerde doktor ve hasta arasında bu tür bir konuşma geçmez çünkü Hasta ve Doktor birbirini tamamlayıcı unsurlardır. 

Öyle olmamış olsa idi Tıp bu kadar ilerleyemezdi.

Ülkemizde Hasta Hakları Hastane Duvarlarında yazı olarak değil. İnsanı merkez alan içsel bir Hak olarak yerini almalı Hastaları Para Kaynağı olarak değil Hayata Tutunmak isteyen birey olarak görmeliyiz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)