adscode
adscode

Havalar dengenizi altüst etmesin

Mevsim değişiklikleri ve ani sıcaklık farklılıklarının vücudu olumsuz etkilediği, bağışıklık sistemi zayıf, kronik hastalıkları olan kişilerin, yaşlıların, çocukların ve hamilelerin daha dikkatli olmaları…

Havalar dengenizi altüst etmesin
Sağlık

Masum gibi görünen mevsim geçişlerinin vücudu strese soktuğunu, fiziksel ve ruhsal sağlık problemlerinin ortaya çıkışına zemin hazırladığını söyleyen Central Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salim Bereket, bu dönemi rahat atlatabilmek için bağışıklık sisteminin yüksek tutulması gerektiğini ifade etti. İnsan vücudunun ısı farklılıklarından etkilendiğini ve ani gelişen ısı değişikliklerine hemen uyum sağlayamadığına dikkat çeken Dr. Bereket, "Normalde vücudun ihtiyaç duyduğu ısı oranı 37,5 derecedir. Beyinde vücudun sıcaklığını ayarlamayı sağlayan ısı düzenleyiciler bulunmaktadır. Bu merkez sayesinde dış ortamdan gelen ısı seviyesi kontrol altına alınarak, vücudun sıcaklığı artırılır ya da azaltılır. Ancak aniden değişen hava sıcaklıklarında bu merkez de görevini yapmakta zorlanır. Sıcaklıktaki ani farklılıklar ve nem oranı sebebiyle bireyde halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk ve depresyon gibi durumlar gözlemlenebilir. Hormonal ve psikolojik dengeler de bozulabilir" dedi.

YAŞLI VE ÇOCUKLAR KORUMASIZ

Kıştan yaza ve yazdan kışa geçişlerin oluşturduğu olumsuzluklarla kronik hastalıkları olanlar, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ve çocukların kolay baş edemeyeceğini hatırlatan Dr. Bereket, "Bu kişilerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bakteri ve virüslerin yol açtığı hastalıklara yakalanma oranları daha yüksektir. Özellikle yüksek tansiyon, kalp ve diyabet gibi hastalık grubundaki kişilerde grip hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebilir. İlerlemiş zatürre ölüme sebep olabilir" diye anlattı.

ORGANLAR TEPKİ VERİYOR

Özellikle havaların ısınmasına böbrekler, akciğerler ve derinin tepki verdiğini söyleyen Dr. Bereket, "Deride oluşan yüksek sıcaklık yüzünden vücut, terleyerek dengesini korumaya çalışır. Böbrekler vücudun su oranını koruyabilmek için idrar üretmez. Akciğerler ise vücutta toplanan suyu buharlaştırarak dışarıya atar. Eğer hava aniden soğursa vücut dengesi için ısı düzenleyici merkezin enerjiye ihtiyacı olur" diye konuştu.

TİROİD DE ETKİLENİYOR

Mevsim geçişlerinde hormonal değişimlerin yaşandığını ve bu değişimlerle birlikte iştahta da artış görülebileceğini ifade eden Dr. Bereket, "Özellikle aşırı kilolu kişiler bu dönemlerde daha özenli olmadırlar. Mevsimsel değişim tiroid hastalarını da olumsuz derecede etkiler. Sıcak farklılıkları sebebiyle oluşan yorgunluk, rehavet, gerginlik ve stres gibi durumlar tiroid bezinin normal çalışma düzenini etkiler. Tiroid fonksiyonları da bozulabilir" dedi.

Mevsim değişimlerinin her insan üzerinde oluşturduğu etki farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Bereket, "Özellikle yapı itibariyle stresli, kaygılı, heyecanlı ve sinirli kişilerde fiziksel güçsüzlük daha yoğun hissedilir" dedi.

Ne yapmalı?

Bağışıklığınızı yükseltin

Mevsim geçişlerinde sağlıklı beslenmeye, düzenli ve yeterli uyku uyumaya ve mevsime uygun kıyafetler giymeye özen gösterilmelidir. Bu arada bağışıklığı yüksek tutacak yiyecekler tercih edilmeli, vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır.

Bağışıklık düşük olduğu için ağır diyetlerden uzak durulmalıdır. İştah düzeni bozulacağından, kilo alma riski artar. Bu dönemde düzensiz beslenmekten, abur cuburdan tüketimi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.

Su tüketimi artırılmalı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Sıcak artışı sebebiyle fazla terlendiğinden sodyum ve potasyum kaybı da yaşanabilir. Bu durumda ellerde uyuşma olabilir. Bu sorunun yaşanmaması için düzenli olarak elektrolit ölçülmeledir.

Kronik hastalığı olanların özellikle yaza girerken kan kontrollerinde, kreatin ve üre testlerini yaptırmaları şarttır.

İsteksizliğinizin sebebi bahar mı?

Mevsim değişikliklerinin psikolojik durumu da etkilediğini belirten Dr. Bereket, kış boyunca soğuk ve karanlık havaya maruz kalan kişilerin, aniden duygusal dalgalanmalar yaşayabileceğini belirterek, "Bazı kişiler, bu durumu daha çabuk atlatırken bazıları depresif bir hale bürünebilir. İş ve özel hayatlarında sıkıntı oluşturacak durumlara yol açabilir. Ofis ortamında ya da yoğun fiziksel güç gerektiren işlerde çalışanlar için de aynı durum geçerlidir. Bu kişiler genellikle mevsim geçişlerinde yataktan yorgun ve bitkin kalkarlar." dedi.

Türkiye

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)