adscode
adscode

Haymana Meydan Muharebesi kaybedilseydi TC olmazdı! (2)

Ankara Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü, yakın tarihimize ışık tutma konusunda müthiş bir performansa sahip.

Haymana Meydan Muharebesi kaybedilseydi TC olmazdı! (2)
Milliyet Diyalog
Prof. Dr. Temuçin Ertan ve arkadaşları, Haymana Belediyesi’nin iş birliğiyle bu yıl 6.’sı gerçekleşen Milli Mücadele Sempozyumlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu öyle çarpıcı belgelerle ortaya koyuyorlar ki Atatürk ve silah arkadaşlarının önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorsunuz.


Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana kapılarında başlayan geri çekilişi 12 Eylül 1921’de Haymana’da son buldu. Bu yüzden “Son Kale” olarak anılıyor. Mustafa Kemal’in, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır” dediği topraklarda dün bir gezinti yaptık. 96 yıl öncesine gittik.

Yunan kuvvetleri eğer Haymana’da durdurulmasaydı, Ankara’nın düşmesi işten bile değildi.

Mustafa Kemal’in yeniden savaş alanlarına döndüğü Büyük Taarruz’un “Son Kale”sinden inanılmaz anekdotlarla dönüyorum, ara ara bunları paylaşacağım.

En çok merak ettiğim konu Kurtuluş Savaşı’na dünya basınının nasıl baktığıydı. Çok ilginç tebliğler vardı. Bir öğrenci, Kurtuluş Savaşı mı, Sakarya Savaşı ve dolayısıyla Haymana Meydan Muharebesi mi daha önemliydi sorusunu yöneltti.

Cevap, ilginçti: Çanakkale Savaşı’nda müthiş bir destan yazdık ama sadece İstanbul’un işgalini 2 yıl öteledik. O dönemde, Osmanlı İmparatorluğu 9 cephede savaşıyordu, yenilseydik, o savaşlardan birini kaybetmiş olurduk ama eğer Haymana Meydan Savaşı’nı kaybetseydik, her şeyimizi kaybedecek, Türkiye Cumhuriyeti daha doğmadan yok olacaktı!

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)