adscode
adscode

Her bin bebekten 3’ünde görülüyor!

Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Özel İsfendiyar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, her bin bebekten 3’ünde işitme kaybının görüldüğünü söyledi.

Her bin bebekten 3’ünde görülüyor!
Sağlık
Kastamonu Özel Anadolu Hastanelerinde kullanılmak üzere yeni doğan işitme tarama programı kapsamında yeni “ABR” cihazı satın alındı. Her bin bebekten 3’ünde işitme kaybının görüldüğünü ifade eden Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Özel İsfendiyar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, “İşitme kaybı gözle görülebilen bir sorun olmadığından özellikle bebeklik döneminde fark edilmesi güç bir sorundur. Bu durum olası bir işitme kaybının fark edilip bir uzmana başvurulma sürecini geciktirmekte ve dolayısı ile erken tanının konmasına engel olmaktadır.

Ülkemizde 1000 bebekten 3’ünde doğumsal işitme kaybı görülmektedir. Bu amaçla günümüzde ulusal yeni doğan işitme taraması programının da yaygınlaşması sebebi ile birçok bebek taburcu olmadan ya da doğumundan sonraki ilk bir ay içerisinde işitme tarama testleri yapılmaktadır. Tarama testlerinde hedeflenen bebeklerin olası işitme kayıplarının bir an önce belirlenerek 6 aydan önce işitme cihazı kullanmaya başlamasını sağlamaktır” dedi.

Tarama amaçlı kullanılan iki farklı cihaz bulunduğunu açıklayan Dr. Işıl Topaçoğlu, “Otoakustik emisyon testinde ( TEOAE) bebeğin kulağına yerleştirilen bir prob ile kulağa gönderilen sesin, iç kulaktan yansımasını kaydetmeye dayalı, kısa sürede tamamlanabilen bir test yöntemidir. Tarama amaçlı kullanılan bir diğer cihaz ise tarama ABR (işitsel beyin sapı cevabı)’dir. Tarama ABR testinde işitsel sinir ve beyin sapı tarafından oluşturulan elektriksel aktivite kafa cildi üzerine yerleştirilen elektrot ile kaydedilmektedir” diye konuştu.

“ABR” TESTİ NASIL YAPILIR?
Dr. Işıl Topaçoğlu, “Bu test doğal uykuda ya da uyku hali sağlanarak yapılabilmektedir. Kişinin kafasının belirli bölgelerine elektrotlar yardımıyla kulaktan gönderilen ses karşı beyin sapında oluşan aktiviteler kaydedilir. Bebeklerin yüzde 30-40 ilk işitme testinden kalır. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, 10 günlük süre sonunda tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır. Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan tarama “ABR” ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır” şeklinde konuştu.

“ABR” taramasının ailede kalıtsal, çocuklukta başlayan işitme kaybı hikayesinin olması durumunda yapılmasının büyük önem kazandığını vurgulayan Dr. Topaçoğlu, şunları kaydetti:  “35. haftadan erken doğan bebekler, bin 500 gramdan daha düşük doğum kilosu olan bebekler, annenin hamileliği sırasında geçirilen kızamık, kızamıkçık, frengi, CMV, toksoplazma gibi enfeksiyonlar, bebeğin yüz ve kafasında, kulak kepçesi ve kulak kanalında gelişimsel anormallikler, kandaki sarılık değerlerinin kan değişimi gerektirecek kadar yükselmesi, 5 günden fazla akciğer solunum makinesine bağlı kalınması, bir sendromu düşündürecek diğer bulgularla birlikte işitme kaybı, tip 2 nörofibromatozis ve nörodejeneratif rahatsızlıklar, yarık damak, yarık dudak deformiteleri ve ilk iki TEOAE testinden kalması durumunda yapılması gerekiyor.”

Bebeklerin yeni doğan döneminde işitme testini geçseler bile, özellikle risk faktörü olanlarda, ileriki dönemde işitme kaybının gelişebileceğine dikkat çeken Dr. Topaçoğlu, “Bu nedenle anne babaların çocuklarının işitme ve konuşma gelişimini yakından takip etmeleri ve eğer endişeleri varsa doktora başvurmaları faydalıdır” dedi. 

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)