adscode
adscode

Hipertansiyon "anevrizma" nedeni

Hipertansiyonun yol açtığı yükselen kan basıncının damarları zayıflatması ile ortaya çıkan balonun (anevrizma) patlamasının hayati risk taşıdığı belirtildi.

Hipertansiyon "anevrizma" nedeni
Sağlık
Medicana International Ankara Hastanesi nefroloji uzmanı Yasemin Kıraç yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında "yüksek tansiyon" olarak bilinen hipertansiyonun sık görülen bir durum olduğunu ifade ederek, kan damarları içindeki yüksek basıncın kalp ve böbrek hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğini vurguladı.

Hipertansiyonun, yıllarca belirti vermeden ilerleyebildiğine dikkati çeken Kıraç, bu süreçte göz, böbrek, beyin ve kalpte ciddi hasar oluşabildiğini bildirdi.

Kıraç, hipertansiyonun kolayca tespit edildiğini ve tedavinin planlandığını belirterek, böbrek, tiroid, doğum kontrol ya da soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlarla alkolün hastalığın oluşmasında önemli bir faktör olduğunu vurguladı. 

- Hipertansiyon kalp yetmezliğine yol açabilir

Erkeklerde 45, kadınlarda 65 yaştan sonra hipertansiyon görülme riskinin arttığına işaret eden Kıraç, şunları kaydetti:

"Siyah ırkta beyazlara göre daha sık görülür. Aile öyküsü önemlidir. Obezite, hareketsiz yaşam, sigara, tuzdan zengin potasyumdan fakir beslenme, D vitamini eksikliği, stres, kronik böbrek hastalığı ve uyku apnesi hastalık riskini artırır. Hastalık kontrol altına alınmadığında, yüksek kan basıncı damarların sertleşmesine ve kalınlaşmasına neden olabilir. Bu durumda kalp krizi, inme ve diğer komplikasyonlar görülebilir.

Ayrıca yükselen kan basıncı, kan damarlarını zayıflatarak balonlaşmasına ve anevrizma oluşumuna neden olur. Bir anevrizma yırtılırsa, hayatı tehdit edebilir. Damardaki daha yüksek basıncına karşı kanı pompalamak için kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır. Kalınlaşan kalp kasları, vücudun ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır ve kalp yetmezliği gelişir.

Böbrekte, kan damarlarında daralma ve zayıflama olabilir. Bu durum, bu organların normal çalışmasına engel olur. Göz damarlarında kalınlaşma, daralma ve yırtılma görülebilir. Bu durum görme kaybına yol açabilir. Bunların dışında, bel çevresi genişleyebilir. Hafıza ve anlama sorunları görülebilir."

Kıraç, risk altındaki kişilerin kafeinli yiyecek ve içeceklerden kaçınması gerektiğini belirterek, kan basıncı ölçülmeden önce tuvalete gidilmesi, hastaneye başvurulduğunda mutlaka kullanılan ilaçların hekime bildirilmesi gerektiğini kaydetti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)