adscode
adscode

Hızlı Okuma Sınav Başarısını Yükseltiyor

Hızlı okuma tekniklerini bilen bir öğrenci sınavlarda daha ‘başarılı’ olur.

Hızlı Okuma Sınav Başarısını Yükseltiyor
Konuk Yazar

Eğitim yolculuğuna çıkmış herkes sayfalar dolusu bilgi yığını ile uğraşır durur. Yıllar üst üste bindikçe bilgi birikimi arttığı gibi ‘zaman’ ve ‘kaygı’ problemleri ile de uğraşmak zorunda kalırız. Ve sınavlar döneminde birçok sorunla uğraşır dururuz.

Ancak ‘hızlı okuma’ tekniklerini uygulayan adaylar daha başarılı olmaktadır. Çünkü hızlı okumadaki amaç daha az sürede daha fazla ‘anlama’ kapasitesine ulaşmaktır. Eğer okuma hızınız standartların üstünde ise zamanında öğrendiğiniz bilgileri geri çağırmak daha kolay olacaktır.

Ortalama bir okuyucu ‘dakikada’ 150-180 kelime arasında okuma hızına sahiptir. Hızlı okumaya başlayan bir kişi ise kısa sürede 500 kelime üzerine çıkar.

Genelde lise ve üniversite sonu sınavlarda öğrencilerin dertlendiği konulardan biriside ‘zamanın dar’ olmasıdır. Biraz daha zamanım olsa daha iyi yapabilirdim düşüncesi çoğumuzda hakimdir. Hızlı okuma teknikleri ile soruları çözüyorsak zaman sınavlarda sorun olmaktan çıkar.

Lise son sınıflara ‘seminer’ verdiğim dönemde bir 13 soruluk anlatım biçimleri  testini incelemiştim. Ve sonuç bir hayli ‘şaşırtıcıydı.’ Çünkü tekrar eden kelimeler sınav boyunca karşımıza çıkıyordu. 10 tane bu,11 tane parçanın,9 tane anlatımında,12 tane aşağıda,2 tane verilenlerden,13 tane hangisi,3 tane ağır,4 tane basmaktadır,4 tane biçimi,2 tane yukarıdaki…

Bir sınav boyunca tekrar eden kelime sayısı ise yüzlerce. Normal okuma şartlarında bir okuyucu olduğumuz zaman bu kelimeleri ‘defalarca’ okuyup anlamaya çalışıyoruz. Ama hızlı bir okuyucu artık kelimelere resme bakar gibi baktığı için anlama odaklanmakta ve sorular daha çabuk çözülmekte. 

Birde hızlı okursam anlayamam düşüncesi ‘yavaşlatır’ bizi. Ve yorar. Oysa hızlı okuyucular beynin düşünce hızına yetiştikleri için motivasyonları daha yüksektir. Diğer bir yandan hızlı okuyan öğrenciler daha fazla konu tekrarı yapma fırsatı bulurlar. Ve her tekrar konunun uzmanı olmak için yeterlidir.

Evet özellikle çok fazla öğrencinin sınava girdiği ‘lise son sınıflarda’ hızlı okuma tekniklerinin mutlaka kullanılmasını tavsiye ediyorum. Ve eğitim dönemi başlamadan bu kurs verilirse öğrenciler konulara hazırlanırken bilinçli yaklaştıkları için daha verimli olacaktır. ‘Hızlı okuma teknikleri’ ile bir yıl boyunca sınava hazırlanan bir öğrenci hem zamandan kazanıp kendine zaman ayıracak hem de sınavlarda zaman problemi yaşamayacaktır. Üstelik bilgiyi daha hızlı çağırabildiği için başarısı artacaktır.

Daha ‘başarılı’ öğrenciler ve ‘güzel sınav sonuçları’ için hızlı okuma tekniklerini bilmeye ihtiyacımız var.

www.fatihbircan.com 

Fatih Bircan – Eğitimci Yazar

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)