adscode
adscode

Hocaların Maaşı (999)

Üniversite öğretim elemanlarının maaşları konusunda yüzlerce yazı yazdım. Görünen o ki, bir o kadar daha yazacağız. Çünkü, sıra bir türlü onlara gelmiyor. Oysa, ilk sırada onların olması gerekir...

Hocaların Maaşı (999)
Milliyet Diyalog
Üniversitenin, bilimin, teknolojinin lokomotif olmadığı bir ülkenin çağı yakalaması mümkün değil.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerine bakın! Hemen hepsi dünya bilimine en fazla katkıda bulunan ülkeler.
ABD, eğer bugün dünyanın patronu haline geldiyse, bunu bilime ve bilim insanlarına borçlu...
Peki bizde durum ne?
Üniversiteye ilgi büyük. Üniversite olmayan ilimiz kalmadı. Bu konuda milyarlarca liralık yatırım yapıldı. Ama dünden bugüne değişmeyen tek şey var o da bilim insanlarının maaşları. Yani taşa toprağa yatırım yaparken müthiş cömertiz ama hocalara maaş verirken ya da onların sorunlarına çözüm üretirken tam aksine müthiş duyarsızız...
İşte size birkaç örnek:

Eziyet değil de ne?
“ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) çerçevesinde X Üniversitesi adına ODTÜ’de doktoramı tamamladım. Eşim de yine aynı program çerçevesinde, farklı bir üniversite adına doktora eğitimini ODTÜ’de tamamladı.
Biz evlenmeden ve hatta tanışmadan önce bu programa girmiştik. Ancak yıllar içinde hayatımız değişti ve birbirimizi severek evlendik. Şimdi de 16 aylık bir kızımız var.
Ben doktoramı şubatta tamamladım ve göreve başladım, eşim de ağustosta tamamladı ve şimdi farklı bir kentte göreve başlıyor.
Bir türlü bir araya gelemiyoruz oysa her iki üniversitede de bizlere ihtiyaç olduğunu biliyoruz ama kimse bize destek olmuyor.
Bir üniversitede bir araya gelmek istedik, önce benim üniversiteme başvurduk ama burada eşime kadro verilmedi.
YÖK’e bu konuyu danıştık, her iki üniversite anlaşırsa olur diyorlar. Ancak her iki üniversite rektörünü bizim ikna etmemiz çok zor görünüyor.
Mecburi hizmetimiz 7-8 yılı buluyor ve parçalanmış aile olarak biz nasıl kendimizi akademiye, akademik çalışmaya, eğitime ve bilime verebileceğiz?
İki ayrı ve uzak memlekette hem maddi hem manevi sıkıntı içindeyiz.
İki ayrı ev, iki ayrı kira ve daha birçok sorun. Ama asıl olan ben eşimi ve kızımı görmek için 12 saatlik bir otobüs yolculuğu yapıp ayda, yılda bir ziyaretlerine gidebileceğim.
Kendimizi bir hapishanede gibi hissediyoruz, birbirimize kavuşamıyoruz. Bu konuda neden hiçbir şey yapılamıyor?..”

MEB bursiyerleri
“Dünkü yazınız üzerine, daha önce yazmayı planladığım ancak defalarca vazgeçtiğim konuya değinmek istiyorum. Ben de MEB’in 1416 sayılı kanunuyla ABD’de yüksek lisans ve doktoramı yaparak yurda döndüm. Ancak döndüğümüzde MEB bizleri yurtdışına öğrenci statüsünde gönderdiği için atamamız göreve başlarken yapıldı. Böylece YÖK burslularının yurtdışında geçirdiği süre kıdemlerine ve dolayısıyla derecelerine eklendiği halde bizlerin orada geçirdiğimiz süre sayılmadı ki bizler de devlet için çalışıyorduk.
Şimdi, doçent olmama rağmen hala yardımcı doçent maaşı alıyorum ve profesör olunca da doçent maaşı alacağım.
MEB bursiyerleri olarak, sadece maaşta değil, kıdemle ilgili birçok konuda aynı sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Büyük bir haksızlık söz konusu. Lütfen bu konuyu da köşenize taşıyın.”

Öğrencimiz bizden fazla maaş alıyor
“2 yılık bir yüksekokul bitirerek üniversitelerde şube müdürü olarak görev yapan bir personel, doçent kadar maaş alırken, araştırma görevlisi, okutman, uzman, öğretim görevlisi, yardımcı doçent ve doçentin kabahati çok çalışmak mı?
Ben 21 yıllık öğretim görevlisiyim ve 1. derecenin 4. kademesinden maaş almaktayım. Yani derece olarak daha yükseği yok. Aldığım maaş 2.631 TL. Bahsettiğim şube müdürü ise 3.600 TL’den fazla maaş almaktadır.
Derslerine girdiğim öğrenci, mimar olarak mezun olduktan sonra, devlette işe başladığında yaklaşık 2.700 TL maaş alıyor.
Sorarım, bunun adaletle bağdaşır yeri var mı? Benim emekliliğime 4 yıl kalmışken, o maaşı alamazken, öğrencimin ilk maaşı, benden fazla!
Biz bu ücret politikasıyla mı teknolojiyi yakalayacağız?..”
Özetin özeti: Ne olur artık asistanından profesörüne, üniversite hocalarına sahip çıkalım...

Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)