adscode
adscode

İki Türk markası inovasyonda çığır açtı…

Nielsen’in raporu yayınlandı. Araştırma firması Nielsen, inovasyonda çığır açan markaları açıkladı.

İki Türk markası inovasyonda çığır açtı…
Eğitim
Nielsen Genel Müdür Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, “Çığır Açan İnovasyon Raporu” için Avrupa genelindeki 9.900 ürün lansmanının incelendiğini ve pek çok başarılı girişimin arasından, gerçekten dünyada çığır açan 11 markanın seçildiğini belirtti. Şekerel Erdoğan, bu markalar arasından 2’sinin ise Türkiye’den çıkmış olmasının gurur veririci olduğunu vurguladı. Eti’nin Süt Burger’i ve Pladis’in O’lala’sı listeye giren başarılı ürünler arasında yer aldı. Listedeki 11 ürünün tamamı, lansmanlarının ilk yılında en az 7,5 milyon Euro’luk satışa ulaştı ve ikinci yılında da bu rakamın en az %90’ını korudu.

Üreticiler ambalaj tasarımına özen göstermeli…

Nielsen’in, markaları başarıya götürecek yolu aydınlatmak amacıyla gerçekleştirdiği “Çığır Açan İnovasyon Raporu” çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Didem Şekerel Erdoğan, bu rapora göre pazarlamacıların, ambalaj tasarımına özellikle önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi. Çünkü araştırmalar, satın alma kararının %60’ının raf önünde alındığını ortaya koyuyor. Avrupalı tüketicilerin %56’sı mağaza içi keşfin yeni ürünlere ilişkin en önemli bilgi kaynakları olduğunu belirtirken, TV reklamlarının en önemli bilgi kaynağı olduğunu ifade edenlerin oranı %45’te kalıyor.

Çığır açan inovatörler mağaza içi uygulamaları ciddiye alıyor…

Başarılı markaların özellikle mağaza içi uygulamaları ciddiye aldıkları ve bu kanala büyük önem verdikleri göze çarpıyor. Çığır açan inovatörler bu alandaki iletişimleri üzerinde özellikle düşünüyorlar. Markaları başarıya götüren bir başka önemli alan ise yaratıcı uygulama… Pazarlamacıların çoğu, reklamların birincil “işinin” farkındalık yaratmak ve tüketiciyle duygusal bir bağ oluşturmak olduğu konusunda hemfikir. Bununla birlikte inovatif markalar, tüketicilerin hayatlarındaki bir zorluk durumuna yönelik bir çözüm sunuyor. Didem Şekerel Erdoğan, kısa bir süre önce 30 ülke ve 60 kategoriden 600’ün üzerinde ürün konseptinin analiz edildiğini ve bir zorluk durumunu açık bir şekilde tarif eden konseptlerin, bu bilgiyi vermeyen konseptlere kıyasla tüketiciler karşısında %58 oranında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Şekerel Erdoğan, bununla birlikte Avrupalı tüketicilerin %41’inin gerçek hayat durumlarının yer aldığı reklamların daha güçlü bir duygu uyandırdığının bildirildiğini ve gerçek hayat durumlarının önüne geçen tek temanın, %51 ile eğlendiren, güldürücü temalar olduğunu sözlerine ekledi.

Avrupalı Tüketiciler Arasındaki En Yüksek Yankıyı Uyandıran Reklamcılık Temaları

%51 – Güldürücü

%41 - Gerçek Hayat Durumları

%29 - Aile Odaklı

%26 - Sağlık Temalı

%21 - Evcil Hayvan veya Hayvan Odaklı

%20 - Değer Odaklı

%17 - Çocuk Merkezli

%17 - İstek Uyandıran

%16 - Yüksek Enerji/Aksiyon

%14 – Duygusal

Tüketicilerin %75’i bir önceki gün izlediği reklamdaki markayı hatırlamıyor…

Araştırmalara göre tüketicilerle yalnızca duygusal bir bağ yaratmaya çalışmak yeterli olmayabiliyor. Yankılandırmanın olumlu bir tepkiyi tetiklemesi için tüketicilerin kendilerini satın almaya teşvik edenin hangi marka olduğunu hatırlaması gerekiyor. Kalabalık kategorilerde, tüketicilerin bir reklamı rakip bir markaya atfetmesi olağan dışı bir durum değil. Nielsen’in geçtiğimiz 13 yıl içinde gerçekleştirdiği 1,7 milyon TV reklamının ölçümüne göre, ortalama olarak bir önceki gün herhangi bir reklama maruz kalan tüketicilerin sadece %25’i sunulan içeriği ve markayı doğru olarak hatırlayabiliyor. Çığır açan reklamlar genellikle duygusal bir bağ kurmakla kalmıyor, aynı zamanda tüketicilerin zihninde markaya kurulan ilişkiyi pekiştirmek üzere üstü kapalı ve açık ipuçlarından faydalanan reklamlar oluyor.

En inovatif 11 markanın 2’si Türkiye’den…

Nielsen’in en inovatif markaları seçtiği araştırmada Fransa’dan 3, Almanya, Rusya ve Türkiye’den 2, Birleşik Krallık ve İtalya’dan birer marka bulunuyor. Kazananların 4’ü gıda, 3’ü meşrubat, 2’si kişisel bakım, diğerleri ise ev bakımı ve evcil hayvan bakımı kategorilerinde…



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)