adscode
adscode

İklim Değişikliği 2022 Performans Endeksi

Bizde çok ciddiye alınmasa da iklim değişikliğine yönelik gelişmeler, dünya kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri. Özellikle gelişmiş ülkelerde, seçmen tercihini belirleyen en önemli konular arasında yer alıyor.

İklim Değişikliği 2022 Performans Endeksi
Milliyet Diyalog

Birbirine karışan mevsimler nedeniyle iklim değişikliğini son yıllarda fazlasıyla yaşıyoruz. Asıl korkulan ise küresel ısınma nedeniyle yaşanacak olan kuraklık ve kıtlık. Böyle bir durumun insanoğlunun bugüne kadar yaşadığı en büyük felaketlerden biri olacağı iddia ediliyor. Her ne kadar çok önemli yol kat edilmese de ciddiye alınmasının nedeni bu.

Masum olan yok!

İklim değişikliği performans değerlendirmesinde hiçbir ülkenin masum olmadığı bir kez daha tescillendi.

Endekste Türkiye’nin sıralaması geçen yılla aynı. Ülkemizin, enerji kullanımı kategorisindeki düşük performansına rağmen yerini korumasının nedeni geç de olsa Paris İklim Anlaşması’na taraf olunması.

Germanwatch ve NewClimate Institute tarafından hazırlanan ve CAN International’ın katkısıyla yayımlanan Endeks, en yüksek emisyona sahip Türkiye dahil 60 ülke ve Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği konusundaki performanslarını değerlendiriyor. Endeks, toplamda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 90’ından fazlasından sorumlu olan 60 ülke ve AB’yi sera gazı emisyonları, yenilenebilir enerji, enerji kullanımı ve iklim politikası olmak üzere dört kategori altında değerlendiriyor.

Endeks’in değerlendirme dereceleri ‘çok yüksek’, ‘yüksek’, ‘orta’, ‘düşük’, ‘çok düşük’ şeklinde sınıflandırılıyor.

Endeks’e göre?

2022 değerlendirmesinde en yüksek performans gösteren ülke, İngiltere ve İsveç’i geçerek iki sıra yükselen Danimarka oldu.

İskandinav ülkeleri, İngiltere ve Fas ile birlikte net-sıfır yarışında başı çekiyor.

En kötü performans gösteren ülkeler arasında Avustralya, Güney Kore, Rusya, Suudi Arabistan ve Kazakistan öne çıkıyor.

Letonya, Hırvatistan, Belarus ve Cezayir geçen yıla göre performansı düşenler, sıralamalarını en çok yukarı taşıyanlar ise Hollanda ve Yunanistan. G20 ülkelerinden sadece İngiltere, Hindistan, Almanya ve Fransa iyi performans gösteren ülkeler arasında. Bu yılın en kötü performans gösteren AB ülkeleri ise Macaristan, Polonya, Çekya ve Slovenya.

 

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)