adscode
adscode

İklim değişikliğinin etkilerine yakın takip

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yıl sonunda sonuçlandırılacak "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi" ile kişilerin erişim sağlayabileceği "İklim Veri Tabanı" uygulamasını hayata geçirecek.…

İklim değişikliğinin etkilerine yakın takip
Türkiye'den Haberler
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bakanlığın, insanoğlunun karşılaştığı en önemli meselelerden biri ve dünya gündemini sürekli meşgul eden iklim değişikliğinin etkilerini yakından takip ettiği bildirildi. Bu çerçevede uluslararası düzeyde gerçekleşen müzakereleri, Türkiye'deki ilgili kurumlar ile koordineli bir şekilde izleyen bakanlığın, yıl sonunda neticelendirilecek "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi"ni yürütmeye başladığı, proje tamamlandığında ilgili kişilerin erişim sağlayabildiği "İklim Veri Tabanı" (iklim.ormansu.gov.tr) uygulamasının hayata geçeceği kaydedildi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün, iklim değişikliğinin Türkiye'nin su kaynaklarına gelecekteki etkilerini öngörebilmek ve sektörlerin bundan ne ölçüde etkilenebileceğini belirlemek amacıyla yürüttüğü proje kapsamında, en güncel küresel iklim modellerini kullanarak 2100 yılına kadar Türkiye'nin su havzaları özelinde sıcaklık ve yağış parametreleri başta olmak üzere birçok iklim verisi projeksiyonu gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, "Bütün bu bulgular ışığında hidrolik ve hidrojeolojik modeller kullanılarak ülkemiz su havzaları özelinde yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın gelecekteki akıbeti hakkında tahminler elde edilecek" ifadesine yer verildi. 

Proje kapsamında yağış verileri dikkate alınarak Türkiye'nin su potansiyeli mevcut durumunun da ortaya konulduğu bildirildi. Kullanılabilir su potansiyelinin ağırlıklı olarak 4 ana sektör arasında (içme ve kullanma suyu, sanayi suyu, sulama suyu ve ekosistem hizmetleri ihtiyacı) dağıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Buna göre, havzalar özelindeki nüfus, endüstri ve tarım faaliyetlerinin yanı sıra ekosistem ihtiyaçlarının da 2100 yılına kadarki değişimleri belirlendi. Ayrıca önümüzdeki süreçte iklim değişikliğinin sektörlere etkilerinin belirlenmesi maksadıyla pilot havza olarak belirlenen Meriç-Ergene, Büyük Menderes ve Ceyhan'da tarım, sanayi, içme suyu ve ekosistem sektörleri yakından incelenecek ve uyum faaliyetleri belirlenecek." 

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi. Eroğlu, proje tamamlandığında "İklim Veri Tabanı" uygulaması ile iklim değişikliğinin su havzalarına olan etkilerine, iklim parametre ve indislerine harita veya grafik görselleri kullanılarak ilgili kişilerce erişim sağlanabileceğini ifade etti. 

Projenin su yönetiminin iklim değişikliğine uyumu ve suya bağlı hemen her sektörün geleceği açısından bir planlama altlığı oluşturacağını da vurgulayan Eroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Proje çıktıları kuraklık yönetim planlarının hazırlanması aşamasında ve sektörel su tahsisi planları, taşkın yönetim planları, çevre düzeni planları gibi planlama ve projelendirme çalışmalarında dikkate alınacak. Diğer yandan iklim projeksiyonları tarım sektöründeki çiftçi, turizm sektöründeki işletmeci gibi çeşitli kullanıcılar tarafından da kullanılabilecek. Yine proje web sayfası aracılığı ile halkın iklim değişikliği ve su kaynaklarına etkisi konusunda bilgi sahibi olması ve toplumsal farkındalık oluşması sağlanacak."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)