adscode
adscode

'İlahiyatçıların mı Arapça öğretmenliği bölümü mezunlarının mı?'

Öğretmen atamalarına ayrılan kadro sayıları öğretmenlerden tepki toplamaya devam ediyor. 10 Eylül 2012 tarihinde yapılan 40.000 kadrolu öğretmen atamasında Arapça öğretmenlerine ayrılan kadro sayısının…

'İlahiyatçıların mı Arapça öğretmenliği bölümü mezunlarının mı?'
Haberler
"Ağustos ayında 40.000 öğretmen ataması yapılacağını duyduğumuzda Arapça öğretmenleri olarak çok heyecanlanmıştık. 4+4+4 şeklinde değişiklik yapılan yeni eğitim-öğretim sistemi uyarınca sadece İstanbul’da 73 imam hatip ortaokulu, Türkiye genelinde 623 civarı imam hatip lisesi açılmış, lise kısımlarına ilave sınıflar eklenmiş ve bu okullara halkımız büyük rağbet etmiş, Arapça imam hatip ortaokullarında haftada 4 saat olarak kabul edilmiştir. Bu şartlarda kontenjanlar belirtilmeden önce yaptığımız hesaplamalarda her imam hatip ortaokuluna 3 sınıf açıldığını varsaydığımızda (ki Antalya merkezdeki yeni açılan 7 imam hatip okuluna en az 5'er sınıf açılmış durumdadır) 3*600=1800 sınıf, haftada 4’er saatten 4*1800 saat 7200 saatlik Arapça dersi ihtiyacı doğmaktadır. Bu ihtiyaçtan hareketle her öğretmen 30 saat derse bile girse 7200/30=240 yeni Arapça öğretmeni atamasının yapılması gerekmektedir. Üstelik en basit şekilde yaptığımız bu hesapta, liselere açılan ilave sınıfların hesaba katılmadığı da düşünüldüğünde Arapça öğretmenliği branşındaki öğretmen açığı çok daha büyük rakamlara ulaşmaktadır. Oysa ki 10 Eylül 2012 tarihinde yapılan 40.000 kadrolu öğretmen atamasında Arapça öğretmenlerine ayrılan kadro sayısı yalnızca 62’dir.
İmam Hatip Liseleri’nde okutulan Arapça derslerine 2010 yılına kadar Arapça öğretmen ataması şu öncelik sırasına göre yapılmakta idi:
1) Arapça Öğretmenliği mezunları
2) Arap Dili ve Edebiyatı mezunları (Arapça öğretmenliği mezunlarınca ihtiyacın karşılanamaması durumunda pedagojik formasyon programlarını başarı ile tamamlayanlar arasından)
3) İlahiyat Fakültesi mezunları (Arapça öğretmenliği mezunlarınca ihtiyacın karşılanamaması durumunda pedagojik formasyon programlarını başarı ile tamamlayanlar arasından)
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 12 Temmuz 2010 ve 01.10.2010 tarihinde yaptığı düzenlemeler sonucunda İmam Hatip Liseleri’nde okutulan Arapça Dersleri, “İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri- Arapça” branşı olarak değiştirilmek suretiyle Arapça Öğretmenliği ile Arap Dili ve Edebiyatı bölümleri mezunlarının atama alanı olmaktan çıkarılarak, sadece İlahiyat Fakülteleri mezunlarının atama alanı haline getirilmiştir.
Eğitim Fakültesi Arapça Öğretmenliği ve Arap Dili ve Edebiyatı bölümleri mezunları hem yabancı dil olarak hem de mesleki içerik olarak Arapça öğretimine yönelik dersler almaktadırlar. Bilindiği üzere Teknik, Mesleki ve Turizm liselerinde “Mesleki İngilizce” yada “Mesleki Almanca” dersleri bulunmakta ve bu dersler İngilizce ve Almanca branş öğretmenleri tarafından verilmektedir.
Bir İlahiyat Fakültesi öğrencisinin yalnızca 1. ve 2. sınıfta aldığı 30 kredilik Arapça dersine karşılık (ki 1 ve 2. sınıfta öğrenilen Arapçanın da 3. ve 4. sınıfta unutulabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.) Arapça Öğretmenliği ile Arap Dili ve Edebiyatı öğrencileri ortalama 128 kredilik Arapça dersi görmektedir."


******

"Merhabalar;Mağdur olanların dışında kimsenin dikkatini bile çekmeyen bir konudan bahsetmek istiyorum size. Arapça öğretmenlerinin durumu. Bu yıl yüzlerce imam hatip ortaokulu (673 adet 28 haziran 2012 Milliyet gazetesi) ve İmam hatip lisesi açıldı. Eylül ayındaki atama kontenjanları açıklandığında bu konuyla ilgili birçok soru akla takıldı. Örneğin yeni açılan bu yüzlerce okulda haftalık 4 saatlik Arapça dersine kim girecekti? MEB 7092 branş koduyla bu yüzlerce imam hatip ortaokuluna sadece 12, imam hatip liselerine 48, çok programlı liselere de 2  Arapça öğretmeni atadı. İmam hatip ortaokullarına 1245 kodlu Din Kültürü Ahlak bilgisi öğretmeni olarak da 119 kontenjan verildi.(1245 koduyla ilkokullara verilen kontenjan 70, ortaokullara 2098, liselere verilen 112)  İmam hatip ortaokulunda haftada 7 saat fıkıh, siyer, Kuran gibi meslek dersi var. Ancak İmam hatip ortaokullarına atanan 119 din kültürü öğretmeni bu dersleri ne kadar tamamlayabilecek? İmam hatip ortaokullarına atanan 12 Arapça öğretmeni yüzlerce imam hatip ortaokulundaki Arapça dersine yetmeyeceğinden İmam hatip orta okullarındaki  din kültürü öğretmenleri  ile ücretli öğretmenler kendi branşlarından arta kalan saatlerde  mecburen Arapça derslerine de girmek zorunda kalacak. Olan imam hatip ortaokullarında Arapça öğretmeni olmayı hayal eden yüzlerce Arapça öğretmenliği ve Arap dili edebiyatı mezunlarına olacak. Olan layıkıyla Arapça öğrenmek isteyen öğrencilere olacak. Olan bu dersi layıkıyla anlatamadığını düşünüp vicdan azabı çeken din kültürü ahlak bilgisi öğretmenlerine olacak.  
Arapça öğretmenliği alanında bir başka çelişki/çatışma da şöyle: İmam Hatip liselerine 1230 koduyla atanan imam hatip meslek dersleri öğretmeni sayısı 485 kurumlar arası atamalarla birlikte bu sayı 512’dir. İmam hatip liselerinde ki Arapça hariç meslek dersi saati: lise 1'de 8, lise 2'de 9, lise 3'te 10 lise 4'te 14 tür. Anadolu imam hatip liseleri müfredatında ise  meslek dersi saati sırasıyla lise1de5, lise2de 9,lise 3de 10,lise 4de 14 saattir. İmam hatip liselerinde tüm sınıflarda haftalık 5 saat Anadolu İmam hatip liselerinde ise yine tüm sınıflarda haftalık 4 saat Arapça dersi verilmektedir. İnsan kaynakları Genel Müdürlüğü'ne (hatta Din öğretimi Gn. Müdürlüğüne) sorulması gereken soru şu: İmam Hatip Liselerindeki 1.,2.,3. ve 4. sınıfların meslek dersi saati toplam 41, lise 1,2,3 ve 4. sınıfların  gördüğü haftalık Arapça ders saati toplam 20 dir. Oranlara baktığımızda yarı yarıya bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Hal böyleyken 7092 kodlu Arapça öğretmenliğine verilen kontenjanlar ile İlahiyat mezunlarının tercih edebileceği 1230 kodlu meslek dersi öğretmenliğine verilen kontenjanları karşılaştırdığımızda  (48/512)oran onda birdir. Tam burada akla şu sorular geliyor: Eğer 7092 kodlu Arapça  öğretmenlerinin İmam hatip Liselerinde Arapça öğretmeni olarak atanmalarında bir sakınca yoksa onlara niçin bu kadar düşük bir kontenjan ayrılmıştır? Ya da  bu okullarda Arapça öğretmeni sayısı yeteri kadar var mı? Milli Eğitim Bakanlığı Arapça öğretmenliği ve  Arap Dili Edebiyatı bölümü (formasyonlu )mezunlarının Arapça öğretme konusunda yetersiz olduğunu mu düşünüyor? Kontenjan konusunda İlahiyat mezunları ile Arapça/ Arap Dili Edebiyatı mezunlarının arasındaki bu büyük farkın sebebi nedir? İki bölüme verilen kontenjanların arasında bu kadar büyük bir oranın olmasında  İlahiyat kökenli yöneticilerin/yetkililerin  ilahiyatçıların kulis faaliyetleri ne ölçüde etkili olmuştur? İmam hatip Liselerine atanan Meslek Dersi öğretmenleri Arapça derslerine de girecek mi? Ki mevcut uygulamaya baktığımızda Arapça derslerinin büyük bölümüne meslek dersi öğretmenleri girmektedir. Bir başka mesele Arapça dersinin adının “Mesleki Arapça” olarak değiştirilmesi İlahiyat Fakültesi mezunlarına daha fazla yer açma stratejisinin bir parçası mı? İmam hatip liselerinde okutulan  mesleki Arapça  dersini okutmak için Arapça Öğ. Ve Arap Dili Edb. Mezunlarına ayrılan 7092 kodlu 48 kontenjan Arap dili ve Arapça öğretmenliği bölümü mezunlarının hukuk yoluna başvurmamaları için bir taktikten mi ibaret? 
İki bölümün aldığı Arapça eğitimine baktığımızda ilahiyatçılar daha iyi mi Arapça eğitimi alıyor da iki bölüme verilen kontenjan rakamları arasında bu kadar uçurum var? Bu son soruya cevap vererek yukarıdaki sorular hakkında bir ipucu verelim. İlahiyat fakültelerinde verilen Arapça ders saati; 1 ve 2. sınıfta verilen Arapça dersinin 3. ve 4. sınıfta unutulacağını hesaba katmazsak 36 saati  1 ve 2. sınıfta olmak üzere 3. sınıfta aldıkları 2 krediyle birlikte sadece 38 saattir. Arapça öğretmenliği veya Arap Dili mezunlarının 4 yıl boyunca aldığı Arapça dersi kredisi ise 128 saattir. Bu açıklamayla birlikte bir soru daha soralım: İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde kimin kredisi fazla? İlahiyatçıların mı Arapça öğretmenliği bölümü mezunlarının mı?"

www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)