adscode
adscode

İletişime yeni bir boyut kazandıran mucide veda!

Teknolojinin vazgeçilmezleri arasında yer alan elektronik posta sisteminin yaratıcısı Ray Tomlinson kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İletişim dünyasını başka bir boyuta taşıyan Tomlinson, alanındaki…

İletişime yeni bir boyut kazandıran mucide veda!
Bilim Teknoloji
Elektronik posta (eposta) ve @ işaretinin yaratıcısı Ray Tomlinson,  kalp krizi nedeniyle ABD’nin Masssachusetts eyaletinde 74 yaşında hayata veda etti. Günümüzde kullanılan e-posta iletişimini ortaya çıkaran Tomlinson, internetin en erken sürümü sayılabilecek ARPANET’in geliştirilmesinde de büyük rol oynadı. Tarihteki ilk epostanın sahibi olan Tomlinson’un gönderdiği ilk mesaj ‘QWERTYUIOP’ harflerinden oluşuyordu. Takvimler 1971’i gösterdiğinde Tomlinson klavyede rastgele bastığı harfleri kendi bulunduğu bilgisayarın hemen yanındaki bilgisayara göndermiş, kullanıcı adı ve bilgisayar ismini beraber yazabilmek için ise ‘@’ işaretini kullanmıştı. Bu işaret, hangi bilgisayarda hangi kullanıcının olduğu bilgisine ulaşmakta kolaylık sağlarken, bugünün eposta sisteminin de temellerini oluşturdu. 
Tomlinson, 1967’de BBN Teknoloji şirketinde mühendis olarak çalışmaya başladığında TENEX adındaki bir süre-paylaşım sisteminin geliştirilmesinde görev yapıyordu. 

Onur listesine girdi
O dönem, mesajlaşmayı sağlayan program mevcuttu. Yapması gereken bu yazılımdan yola çıkarak, bilgisayarlar arasında veri aktarımını sağlayan yazılım üretmekti. Tomlinson, kendini bu işe adadı ve bugün milyarlarca kişinin kullandığı eposta sistemini hayata geçirdi. Bu keşfi, 2012’de Tomlinson’ı ‘İnternet’in Onur Listesi’ne taşıdı.  

Sayılarla posta sistemi
Günde 200 milyarın üzerinde eposta gönderiliyor. İlk e-postanın üzerinden geçen 45 yıllık zamanda, 4 milyardan fazla insanın en az bir eposta hesabı bulunuyor. İnternet kullanımının yüzde 75’ini eposta sistemi oluşturuyor. 
Gönderilen eposta’ların yüzde 78’lik bir bölümünü ise ‘spam’lar oluşturuyor. ABD merkezli PopularScience dergisine göre, 730 kilogram ağırlığındaki bir çam ağacından 73 bin kağıt elde ediliyor. Günlük 200 milyar eposta gönderimi, kağıt bazında ortalama 2 milyar 740 milyon ağacın yok edilmesine denk geliyor. Amazon ormanlarında 400 milyar ağaç olduğu düşünülürse, eğer eposta bulunmasaydı bir seneden daha kısa bir sürede tüm orman yok olabilirdi.

Ray Tomlinson kimdir?
Bugün kullanılan eposta sisteminin yaratıcısı Ray Tomlinson, 23 Nisan 1941 tarihinde New York’ta dünyaya geldi. 1963 yılında Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) de Elektrik Mühendisliği üzerine lisans eğitimi alan Tomlinson, 1963 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) de masterını tamamladı. 

Mesajınız var
- 1971: İlk eposta Ray Tomlinson’dan gönderildi.
- 1977: Kullanıcılar ilk kez farklı ağlar yardımıyla eposta gönderiminde bulundu.
- 1979: Eposta hesaplarına Gelen Kutusu, Giden Kutusu, İlet, Konu, Dosya Ekle, Tarih gibi detaylar eklendi. 
- 1980: Eposta kullanımı iş dünyasında yayılmaya başladı. 80’lerin ortasında hükümetler de e-posta hesapları edinmeye başladı.
- 1982: ABD adına Shiva Ayyadurai ‘e-mail’ sözcüğünün telif hakkını satın aldı.
- 1991: Uzaydan ilk eposta gönderildi.
- 1992: internet 5 milyon kişiye yayıldı. Microsoft ilk eposta sistemi Outlook’u yayınladı.
- 1996: Microsoft’un internet kullanıcılarına sunduğu ücretsiz eposta sağlayıcısı Hotmail tanıtıldı. 
- 1998: ‘Spam’ kelimesi sözlüklere alındı.
- 1999: BlackBerry, telefonla eposta takibini sağladı
- 2007: Google, Gmail’i tanıttı.


Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)