adscode
adscode

İlk yerli testten 13 bin dahi çıktı

MEB, özel eğitim alacak üstün zekalı çocukları ilk kez yerli test ASIS'la seçti, 13 bini kazandı

İlk yerli testten 13 bin dahi çıktı
Eğitim
Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜYEP) Koordinatörü Prof. Dr. Uğur Sak'ın 2 yıllık çalışma sonucu 20 kişilik akademisyen ekiple hazırladığı Türkiye'nin ilk milli zeka testi olan Anadolu Sak Zeka Ölçeği (ASIS), Türkiye'de ilk kez kullanıldı.
 
Yerli test, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ( MEB), Türkiye'deki üstün zekalı çocukları tespit etmek için yaptığı 3 aşamalı Bilim Sanat Merkezleri (BİLSEM) sınavlarında uygulandı. İlk aşamada; öğretmenler çocukları tespit edip MEB'e rapor sunuyor. Sınavın 2'nci aşamasında da öğrencilere toplu halde Ipad'lerle tarama testleri yapılıyor. Bu taramalarda müzik ve resimde yetenekli öğrenciler yetenek sınavlarına; diğer öğrenciler ise genel yetenek sınavlarına tabi tutuluyor. Son aşamaya kadar çıkan öğrencilere geçen yıla kadar uygulanan WISC-R gibi zeka testi yapılıyordu. Ancak bu yıl; 1. ve 2. sınıf öğrencilerine son aşamada ilk defa yerli zeka testi olan "ASIS" uygulandı. 25-45 dakika süren ASIS'a, 4-12 yaş aralığındaki çocuklar girdi.
 
8 BİNDEN 13 BİNE ÇIKTI
 
2017-2018 eğitim ve öğretim yılı için BİLSEM'e 398 bin 578 öğrenci aday gösterildi. 228 bin öğrenci 3 sınavdan oluşan seçmeye girmeye hak kazandı. İlk 2 aşamayı geçerek ASIS'ın uygulandığı 3'üncü aşamaya 30 bin öğrenci kaldı. Bu adaylardan 10 bin 793'ü genel zihinsel, bin 590'ı resim, bin 108'i de müzik yetenek alanında olmak üzere 13 bin 491 öğrenci BİLSEM'lere yerleşmeye hak kazandı. Eski zeka testinin son olarak kullanıldığı 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında 167 bin 116 öğrenci aday gösterilmiş, 118 bin 609'u seçilme sürecine kalabilmişti. 3'üncü aşamadaki son testi ise genel zihinsel alanda 4 bin 351, görsel sanatlar alanında 2 bin 225, müzik alanında da bin 424 öğrenci olmak üzere 8 bin öğrenci geçerek BİLSEM'e kayıt hakkı kazanmıştı.
 
TÜRKİYE NORMLARINI YANSITAN BİR TEST
 
Testi hazırlayan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Uğur Sak, kendi adından hareketle Anadolu Sak Zeka Ölçeği'nin (Anadolu Sak Intelligence Scale) İngilizce kısaltması olan ASIS adı verilen testle ilgili HABERTÜRK'ün sorularını yanıtladı. Sak, "ASIS diğer zeka testlerine göre daha güncel ve Türkiye normlarını tam olarak yansıtıyor. Ayrıca güncel zeka kuramları temel alınıyor. Bu sayede ASIS'ın üstün yetenekli çocukları doğru tanılama kapasitesi daha yüksek" dedi. "ASIS, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Arapça'ya çevrilecek, ihraç edilecek" ifadesini kullanan Sak, testle ilgili şu bilgileri verdi:
 
"ASIS'ın uygulayıcılar tarafından kabulü çok yüksek. Yaptığımız bilimsel çalışmalarda testin gerçekliği çok iyi çıktı. 30 binin üzerinde çocuğa uygulanan ASIS'ta sonuçlar mükemmel düzeyde. Diğer testlere göre daha pratik. ASIS; muhakeme, çalışan bellek, akıcı zeka ve kristalize zeka boyutlarını öne çıkarıyor. Zekayı çok yönlü değerlendirdiği için çocukların zeka profilleri hakkında çok daha kapsamlı bilgi verebiliyor."

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)