adscode
adscode

İlkokullarda branş tartışması büyüyor

İlkokullarda beden eğitimi ve oyun ile bilişim derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi gündemine tepkiler çığ gibi büyüyor.

İlkokullarda branş tartışması büyüyor
Eğitim

Sınıf öğretmenleri derslerin giderek ellerinden alındığı kanısında. Eğitimciler ise sınıf öğretmenlerinin tüm derslerde gerekli donanıma sahip olduklarına dikkat çekiyorlar.

Bugün konu Twitter'da #İlkokulDerslerineDOKUNMA etiketiyle gündem oldu. Öğretmenler konuyla ilgili görüşlerini buradan bildirdiler.


"Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ilkokulda tüm derslerin sınıf öğretmenleri tarafından okutulması esas. 2014’te Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin branş öğretmenleri tarafından okutulması yönünde değişiklik yapıldı. Şimdi “Beden Eğitimi ve Oyun” ile “Bilişim Teknolojileri” derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi gündemde.
Twitter’da meb.mevzuat hesabından “Şu an için Beden Eğitimi ve Oyun ve Bilişim Teknolojileri derslerinin ilkokulda da okutulacağını, branş öğretmenlerinin gireceğini paylaşabiliriz” şeklinde bir haber geçildi. MEB yetkililerinden konunun görüşüldüğüne dair bilgi aldık. Sınıf öğretmenlerinin bu dersleri verebilecek donanıma sahip olduklarını belirten eğitimcilerin görüşleri şöyle:

‘Alan bilgisi yetmez’

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Batdal Karaduman: Sınıf öğretmenleri, alanlarında temel bilgiler çerçevesinde verilen ilk okuma ve yazma öğretimi, temel matematik, drama, hayat bilgisi öğretimi, trafik ve ilkyardım, öğretmenlik uygulaması, rehberlik, felsefeye giriş, sosyoloji, görsel sanatlar öğretimi vb. derslerin metot ve konularını yöntem ve özellikleriyle değerlendirip bilgiye dönüştürürler.

Bu programdan mezun olanlar ilkokul çocuğunun ilgilerine yönelik derslerini disiplinlerarası bir tema altında işleyebilirler, öğrenmeye teşvik edici etkinlikler, planlar hazırlayabilirler çünkü öğrencilerini bütün derslerde gözlemleme ve tanıma şansına sahipler. Haftada bir kez derse giren branş öğretmenlerinin öğrencileri her yönüyle tanıma şansları çok az. İlkokul öğrencilerinin okula uyum sağlama problemleri gündeme gelebilir. Çünkü bu yaşlarda okul sevgisini öğrencilere yaşatan öğretmendir. İlkokul öğretmeni çocuklar için bir rol modeldir.

Sınıf öğretmenliği programındaki alanların sadece öğrencilere bilgi boyutunda kazandırılması amaçlanmamakta aynı zamanda temel ilkeleri, bunların ilkokul çocuğuna nasıl öğretileceği konusunda eğitimler verilmekte. Branş öğretmenleri alan bilgisi anlamında çok yetkin mezun olsalar da bu yaş çocuğuna bu bilgileri hangi yöntemlerle, nasıl aktaracakları konusunda sorun yaşayabilmekte.


Branşlaşma yapılacaksa bu sınıf öğretmenliği programlarının düzenlenmesiyle yapılabilir. Bu amaçla eğitim fakültelerindeki seçmeli derslerin sayısı artırılabilir. Bütün yeterlilikleriyle ilkokula uygun branş öğretmenlerinin atanması gerekmekte ama uygulanan sınav sistemi ve fakültelerdeki ders içerikleri bunun uygulanabilirliği konusunda düşünmemize neden oluyor. Diğer düzenlemeler yapılmadan bu sisteme geçilmesi, çocuklara temel özellikleri kazandırdığımız ilkokul dönemi için fayda sağlaması amaçlanırken olumsuz sonuçlara da neden olabilir.

‘Donanımlılar’

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe: Ülkemizde 4 yıllık ilkokul eğitimi sınıf öğretmenleri tarafından verilmekte. Sınıf öğretmeni olarak atanabilmek için üniversitelerin eğitim fakültelerinde 4 yıllık sınıf eğitimi lisans programının tamamlanması gerekmekte. Ders programında İlkokuma ve Yazma Öğretimi, Hayat Bilgisi Öğretimi, Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi gibi ilkokul eğitimi için gerekli olan pek çok ders bulunmakta. Üniversite eğitiminde bu derslerin ilkokul öğrencilerinin gelişim özelliklerine uygun olarak en etkili yaklaşım, yöntem ve tekniklerle öğretilme yolları gösterilmekte. Bu nedenle sınıf öğretmeni olarak mezun olan bir öğretmen eğitimini aldığı bu dersleri hedef kitledeki öğrencilerin gelişim özelliklerini dikkate alarak başarılı biçimde verebilir. Bu derslerin branş öğretmenleri tarafından verilmesi durumunda mutlaka sınıf öğretmenleriyle iş birliği yapılması gerekir. Sınıf öğretmenleri bu dersleri verebilecek birikim ve donanıma sahiptir. Bu derslerin sınıf öğretmenleri tarafından verilmesi daha uygundur." (Milliyet)

İşte konuya ilişkin atılan tweetlerden bazıları:


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)