adscode
adscode

İMİB'den madencilik eğitiminde 7+1 modeli önerisi

Tüm sektörlere hammadde üreterek 40 milyar dolarlık bir değer oluşmasına katkıda bulunan maden sektörü hakkında bilgi veren İMİB Başkanı Aydın Dinçer, sektöre nitelikli gençler yetiştirmek için YÖK ile birlikte çalışacaklarını duyurdu.

İMİB'den madencilik eğitiminde 7+1 modeli önerisi
Eğitim
Güncelleme : 22-Nov-19 13:17

Bu kapsamda 29 Kasım’da İstanbul’da bütün tarafların hazır bulunacağı bir toplantı düzenleneceğini de açıklayan Dinçer, madencilik sektöründeki sorun ve sıkıntıların azaltılması için yaptıkları bir diğer çalışmanın ise ÖTV’ye ilişkin olduğunu aktardı.  Enerji maliyetleri üzerindeki ÖTV’nin madencilik sektöründe uygulanmamasını istediklerini dile getiren Dinçer, uluslararası denetim ve mali danışmanlık firmalarından bu kapsamda bir rapor istediklerini ifade etti.

“Hayatımız Maden” sloganı ve “Sürdürülebilirlik Madencilik” temasıyla düzenlenen 3. Madencilik Çalıştayı, İzmir'de düzenlendi. Geleneksel hale gelen ve bu yıl Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve 15 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katılım gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, çalıştayda sektöre dair önemli açıklamalarda bulunurken, sektörün geleceğini emanet edecekleri gençlerin eğitimine ilişkin hazırlanan projeler hakkında da bilgi verdi.

Maden sektörü, YÖK ve üniversiteler 29 Kasım’da bir araya gelecek

YÖK, üniversite bölüm başkanları ve ilgili bakanlıkla yürüttükleri çalışmalara değinen Dinçer, “YÖK ile birlikte madencilik ve Jeoloji fakültelerinin öğrencilerine asgari ücret ile burs vererek, çok daha nitelikli öğrencileri üniversitelere bu sektörün geleceğine emanet etmek üzere çekmeyi planlıyoruz. 29 Kasım’da YÖK ve üniversite bölüm başkanlarımızla İstanbul’da, bakanlıklarımızın da yetkililerinin katılacağı müfredat ile ilgili bir çalışmada hep birlikte bulunacağız” dedi. Madencilik ve jeoloji bölüm öğrencilerinin eğitimi için de bir model öneren Dinçer’in konuya ilişkin açıklamaları şöyle: “7+1 yani yedi sömestr okulda, bir sömestr sanayide veya madende çalışan öğrencileri mezun etmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimizi başlatıyoruz ve liseler ile orta okullarda, madenciliği ve yerli kaynakların öneminin daha çok bahsedilmesi yönünde müfredata eklemeler yapılmasını sağlayacağız.”

Maden ihracatı aslında 7 milyar dolar 

Maden sektörünün ihracat rakamını 5 milyar dolar olarak açıklayan Dinçer, kimya sektöründe gözüken trona madeni ve borun bazı malzemeleri eklendiğinde aslında maden ihracatının 7 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Dinçer, buradaki rakamı daha üst seviyelere çıkarmak için Ticaret Bakanlığı ile birlikte son bir yılda 20 ülkeye ticaret heyeti organizasyonu düzenlediklerini aktardı.

Maden sektörü ÖTV muafiyeti ve yeni maden kanunu bekliyor

Maden sektörünün en önemli gider kalemini akaryakıt ve enerjinin oluşturduğunu da dile getiren Dinçer, madencilik sektöründe ÖTV’den muaf tutulmasını istedi. Dinçer, “Madenlerimizi Türkiye’de işlemekten bahsederken ÖTV’nin enerji maliyetinde kaldırılması bizi o uç ürün hedefine daha kolay ulaştıracaktır. Bununla ilgili uluslararası denetim ve mali danışmanlık firmalarından bir rapor hazırlatmalarını istedik. Önümüzdeki süreçte bunlar hazırlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’mıza iletilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın da buna destek vermesini talep ediyoruz. Sektörümüz devlet hakları yapılandırmaları sürecine maalesef hiçbir zaman dahil edilemedi. Bununla ilgili de Gelir İdaresi Başkanımız ile görüşmeleri gerçekleştirdik ve kendilerinden herhangi bir borç söz konusu ise taksitle yapılandırma şeklinde önümüzü hemen açabilecekleri bir ortam oluşturabilecekleri bir görüşme sağladık. Burada yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın da desteğini istiyoruz. Yine Bakanlığımızın yeni maden kanunu çalışmaları yapmasını çok önemli buluyoruz ve sektörü de buna dahil etmesini gerçekten önemsiyoruz” diye konuştu.

50 panel düzenlenecek

Madencilik algısını yükseltmek ve sürdürülebilir doğru madencilik faaliyetleri için “Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu” panelleri düzenlemeye başladıklarını da aktaran Dinçer, bu organizasyonları İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlediklerini söyledi. Dinçer, 50 ilde düzenlemeyi planladıkları etkinliğe kamunun daha fazla destek vermesini de istedi. Dinçer konuşmasına şöyle devam etti: Biz gelecek nesiller için, yer altındaki zenginliklerimizi çıkartmak ve gelecek nesillere refah seviyesi yüksek, ekonomik olarak güçlü bir ülke bırakabilmek için ağır sanayilerin hammaddelerini üretmek zorundayız. Tabii ki çevre hassasiyeti, hepimizin hassasiyetidir. Madencilik faaliyetleri; yasaklı bölgeler dışında yapılabilen faaliyetlerdir. Dolayısıyla aldığımız tüm izinler ve ruhsatlar bir hukuka dayanmaktadır. Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakabilmek adına hükümetimiz, sivil toplum kuruluşları, şirketlerimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’mızla yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)