adscode
adscode

İnsan Sağlığını Tehdit Eden En Büyük Tehlike

"Bir gün gelecek insanlar kolera ve veba gibi gürültüye karşı da amansız bir mücadele verecekler." Robert KOCH (1910)

 İnsan Sağlığını Tehdit Eden En Büyük Tehlike
Editörün Seçimi

        

Teknolojik gelişmeler, artan nüfusve hızlı kentleşme sonucu gürültü insani yaşam kalitesini olumsuz etkileyecekhale gelmiş, insanlarda fizyolojik ve psikolojik zararlara yol açtığı gibiasayiş olaylarına da sebep olmaktadır.

 

Gürültü, “hoşa gitmeyen,istenmeyen, rahatsız edici ses” olarak tanımlanabilir. Ses, nesnel birkavramdır. Yani ölçülebilir ve varlığı kişiye bağlı olarak değişmez. Gürültüise öznel bir kavramdır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir sesin gürültüolarak nitelenip nitelenmemesi kişilere bağlı olarak değişebilir. Kimilerininseverek ve eğlenerek dinlediği müzik başkalarını rahatsız edebilir.

 

Özellikle hızlı büyüyen şehirlerde,mesken ve sanayi alanlarının plansız ve iç içe gelişmesi, trafik yoğunluğununartması, elektrik, elektronik ve mekanik aletlerin günlük hayatımıza daha çokgirmesiyle birlikte gürültüden rahatsızlık artmakta ve giderek insanlarımızındinlenebilecekleri, çalışabilecekleri huzurlu şekilde yaşayabileceklerimekânlar azalmaktadır.

Diğer taraftan, başkalarınınistirahat hakkına saygının ve çevre hassasiyetinin yeterince gelişmediğidurumlarda, eğlence ve diğer günlük faaliyetlerden kaynaklanan gürültü, yoğunşikâyetlere ve başta işitme kaybı ve uyku bozukluğu olmak üzere ciddi fizikselve ruhsal rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

 

Gürültü Kaynakları

 

Kaynak ve alıcıların çevreselkonumlarına ve yayılma oranlarına bağlı olarak 2 gruba ayrılabilir.

Yapı dışı çevresel gürültü;

İnsan faaliyetleri neticesindeoluşan zararlı veya istenmeyen açık hava sesleri olarak tanımlanmaktadır.

• Ulaşım ( karayolu, demiryolu vehavayolu ) gürültüleri
• Endüstri ( makine, motor, imalat ) gürültüleri
• Yapım ( şantiye, yol inşaatı ) gürültüleri
• Rekreasyon gürültüsü ( spor alanları, çocuk bahçeleri, düğün, açılış, gösterivb. gibi)
• Her türlü işyeri gürültüleri.

Yapı içi çevre gürültüleri;
• Yüksek konuşma ve müzik sesleri
• Ev araçları gürültüleri
• Mekanik sistem gürültüleri ( havalandırma, asansör v.b. )

 

Gürültünün İnsan Sağlığı ÜzerindekiEtkisi

 

Günümüzde artık herkesi etkileyenbir sorun olarak görülen ve şikayetçi olunan gürültü, genellikle yapay olarak ortaya çıkan, niteliği ve niceliğibozulmuş, arzu edilmeyen seslerdir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, arzuedilmeme kavramı gürültünün sübjektifliğini, yani kişiden kişiye değişkenlikgösterebileceğini, dolayısıyla psikolojik ve nörovegetatif sistem üzerineetkilerinin de insanlar tarafından farklı tepkiler şeklinde algılanabileceğinigöstermektedir. Gürültünün anlamlı bir biçimde kişiden kişiye farklılıkgöstermeyen en önemli etkisi, işitme üzerine etkisidir.

 

Sanayii tesislerinde makinelerinyarattığı gürültüler orada çalışanlar kadar aynı çevrede bulunanlar üzerindeetki edebilmektedir bu nedenle kentsel alan içinde kalan sanayii tesislerikentsel gürültünün paydası olmaya devam etmektedir. Kentlerde trafikgürültülerinin yanı sıra havalı kornalar, ağır vasıtalar, kampanya duyurusuyapan motorlu araçlar, motosikletler, trenler, uçaklar, düğün konvoyları,açılış yapan iş yerleri, sokak aralarında yapılan düğünler, sokak satıcıları,müzikle ilgili iş yerleri, trafik görevlileri, görüldüğü gibi gürültü sanayideçalışanlarda olduğu kadar, toplum sağlığı bakımından da önemli bir sağlıkzararı haline gelmiştir. Trafiği yoğun bir kavşakta, birçok tezgâhın çalıştığıbir atölyedeki kadar gürültü tespit edilmektedir. Gürültünün insan üzerindekiilk etkisi rahatsızlık, dikkat dağılması gibi biçimde ortaya çıkmaktadır. Buetki gürültünün şiddetiyle orantılı olarak arttığı gibi çok hafif seslerde,örneğin bir musluktan damlayan su, kişiyi yeterince tedirgin etmektedir. Gürültününinsanlar üzerindeki etkisi OECD tarafından yayınlanan bir raporda şu şekildetespit edilmiştir.



Gündüz (Leq) (dBA)

Etki

55-60

Gürültü rahatsız eder

60-65

Rahatsızlık belirgin bir şekilde artar

65 üzeri

Davranış biçiminde engellemeler oluşur, gürültü kaynaklı zararlı semptomlar oluşur

 

Gürültünün işçi sağlığı açısından enönemli etkisi işitme kaybına neden olmasıdır. Belli bir düzeyin üstündekigürültüde iç kulak etkilenmeye başlar ve işitme yeteneği tiz seslerdenbaşlayarak geriler. İşitme kayıpları gürültünün şiddetine ve etki altında kalmasüresine bağlı olarak oluşmaktadır. Sesin niteliğinin bozulması, frekanslarıfarklı birçok ses dalgasının üst üste gelmesidir. Gürültünün daha teknik birtanımında “Gürültü anarşik ses dalgalarının süper pozisyonudur” denmektedir.Diğer bir deyişle gürültünün frekans spektrumuna bakıldığında birçok frekanstaseslerin yer aldığı bilinmektedir. Sesin niceliğinin bozulması ise, ses nekadar nitelikli ve hoşa gider şekilde olursa olsun şiddetinin insan vücudunazararlı bir değere ulaşmasıdır. Örneğin hoşumuza giden çok güzel bir müziğinses şiddetinin 90 dB (A) düzeyini geçmesi işitme kayıplarına neden olacaktır.Tabii ki gürültünün bu etkisi sonuçları en kolay biçimde görülen etkisidir.Psikolojik ve nörovegetatif sistem etkileri daha düşük şiddetteki seslerde dahibaşlayabilir. Fakat yine önemle belirtilmelidir ki bu tür etkiler, kişidenkişiye farklılıklar gösteren etkilerdir. Örneğin klasik Türk müziği hayranıolan ve klasik batı müziğini sevmeyen veya tam tersi bir özelliğe sahip birkişi için, rahatsızlık sınırları, farklı müzik için farklı olacaktır ancakinsanlar çok sevdiği müzik türü bile olsa belli bir ses düzeyinin üzerinde seslerigürültü olarak algılayacaktır. Prof. Dr. Erol Belgin (Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ABD) göre gürültünün insan sağlığı üzerindekietkileri şunlardır.

*****




 

Psikolojik etki: Gürültü, ürkütücü, rahatsız edici, konsantrasyon, uyku ve dinlenmeyibozucu etki yapar. Gürültünün psikolojik etkilerininbasında ise; sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk vezihinsel etkilerde yavaşlama gelir. Ani olarak yükselen gürültü düzeyiinsanlarda korku oluşturabilmektedir.

 

Konuşmayı engellemesi: Gürültünün konuşmayı güçleştirmesi, iş performansı ve iş emniyetiüzerinde olumsuz etki yapar. Gürültü işitme duyusunda oluşturduğu etkiler geçicive kalıcı olarak iki bölümde incelenebilir. Geçici etkilerin en çokkarşılaşılanı geçici işitme eşiği kayması ve duyma yorulması olarak bilinenişitme duyarlılığındaki geçici kayıptır. Etkilenmenin çok fazla olduğu veişitme sisteminin eski özelliklerine kavuşmada tekrar gürültüden etkilendiğidurumlarda işitme kaybı kalıcı olmaktadır.

 

Fizyolojik etkileri: Gürültü, işitme kaybına veya işitmeduyusu ağrılarına, bulantılara ve adale kontrolünün zayıflamasına nedenolur.(Şiddetli durumda) Başlıca fizyolojik etkileri; kas gerilmeleri, stres, kanbasıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeğibüyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.

 

Gürültününperformans üzerine etkileri: Gürültünün is verimini azaltması ve işitilen seslerin anlaşılmaması gibigörülen etkileridir. Konuşmanın algılanabilmesi ve anlaşılabilmesi türündenfonksiyonların engellenmesi, büyük ölçüde arka plan gürültüsünün düzeyi ileilgilidir. Gürültünün is verimliliği ve üretkenlik ile ilgili etkilerikonusunda yapılan çalışmalar karmaşık islerin yapıldığı ortamın sessiz, basitislerin yapıldığı ortamların ise biraz gürültülü olması gerektirdiğinigöstermiştir. Özetle ortamda belli bir iş ya da fonksiyon için belirlenen arkaplan gürültüsünün fazla olması durumunda iş verimliliği düşmektedir.



 

İşitme organına zararlı etkiler: 85 dB’in üzerindeki gürültüleremaruz kalan kişilerde sağırlık meydana gelir. Gürültü nedeniyle iç kulaktakisinir hücrelerinin zarar görmesinden dolayı kişilerde ağır işitmeden, sağırlığakadar varan arızalar meydana gelir. Gürültü dolayısıyla meydana gelen sağırlık,işitme kaybının başlangıcında belli frekans aralığında fonksiyon azalmasıbiçiminde görülebildiğinden, etkin olarak önlenebilir. Kişilerin ilk aklınagelen gürültü düzeyi, kulak zarını patlatabilecek yoğunlukta ani ve çok özelses düzeyidir. Oysa işitme kayıpları, doğal sayılan seslerin uzun süreli etkisiile ve yavaş yavaş oluşur. Gürültünün zararlı etkisi kulak zarında birzedelenme şeklinde olmaz. Devamlı gürültü olan bir ortamda zedelenen kısımlar,iç kulaktaki, ses dalgalarını sinirsel uyarılara çeviren çok hassas yapılı algıorganlarıdır. Böyle bir işitme kaybı, genellikle gürültüye maruz kalan kişitarafından kolay fark edilmez. Bunun nedeni, kayıpların çok uzun süredeoluşmasıdır. Bu nedenle sağırlık kişinin yaşlılık döneminde daha fazla görülür.

 

Gürültü Derecesi

Etkilenme Aralığı (dBA)

Sağlık Üzerine Etkileri

1.Derecedeki gürültüler

30-65

Konforsuzluk, rahatsızlık, öfke, kızgınlık, uyku düzensizliği ve konsantrasyon bozukluğu.

2.Derecedeki gürültüler

65-90

Fizyolojik reaksiyonlar; kan basıncı artışı, kalp atışlarında ve solunumda hızlanma, beyin sıvısındaki basıncın azalması, ani refleksler

3.Derece gürültüler

90-120

Fizyolojik reaksiyonlar, baş ağrıları.

4.Derece gürültüler

120-140

İç kulakta devamlı hasar, dengenin bozulması

5.Derece gürültüler

>140

Ciddi beyin tahribatı, kulak zarının patlaması

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2009 yılındayayımlanan “Avrupa için Gece Gürültüsü Rehber Dokümanı” isimli raporda, yapılançalışmalar sonucunda aşağıdaki tabloda sunulan veriler elde edilmiştir.

 

Etkiler

Gösterge

Eşik Değer, dB

Biyolojik Etkiler

Dolaşım sistemi aktivitelerinin değişmesi

*

*

EEG uyanması

LAmax, içerde

35

Hareketlilik, hareketliliğin başlaması

LAmax, içerde

32

Çeşitli uyku safha sürelerinin değişmesi,

uyku yapısının değişmesi ve uykunun bölünmesi/parçalanması

LAmax, içerde

35

Uyku Kalitesi

Gece uyanmak veya (sabah) çok erken uyanmak

LAmax, içerde

42

Uyku başlangıç döneminin uzaması, uyumada zorluklar

*

*

Uyku bölünmeleri, uyku süresinin azalması

*

*

Uyku sırasındaki ortalama hareketliliğin artması

Lgece, dışarda

42

İyi Hissetme

Şahsi raporlanmış uyku bozukluğu

Lgece,dışarda

42

Uyku getirici/yatıştırıcı ilaç kullanımı

Lgece,dışarda

40

Sağlık Durumları

Çevresel uykusuzluklar

Lgece,dışarda

42

 

Gürültünün ölçümü

 

Gürültü ölçümleri öncesindegürültünün hangi amaçla, ne şekilde, ne kadar süre ile değerlendirileceği,değerlendirme zaman dilimi konularında bir planlamanın yapılması büyükkolaylıklar sağlayabilmektedir.

Genelolarak gürültü ölçüm amaçları:

Gelen bir şikâyeti değerlendirme Gürültünün yasalara uygunluğunu denetleme Gürültüye maruz kalan kişi sayısını belirleme Araştırmalar Kalibrasyon doğrulama Arazi kullanım planlaması veya Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gürültü haritalama Önlemlerin etkinliğini değerlendirme kapsamında yapılmaktadır.

 

Yukarıda ifade edilen amaçlara bağlı olarak gürültüölçüm ekipmanı, ekibi, ölçüm süreleri, ölçüm noktaları ve zaman dilimlerihakkında düzenleme ve ayarlamalar değişim gösterebilir.

 

Gürültü ölçümlerinde kullanılanbaşlıca sistemler ses ölçerler (sonometre), sürekli ölçüm/izleme sistemleri vedozimetreler olarak sunulabilir. Çevresel gürültü ölçümlerinde genellikle sesölçerler kullanılmaktadır.  

 

Gürültü Değerlendirme Ölçüsü, ses basıncı seviyesine dayanan desibel (dB)’dir. Gürültü seviyesinin ölçüsü, kullanılan ağırlık eğrisine göre dBA ya da dBC’dir. İnsan kulağının frekansa bağlı olarak sese olan duyarlılığını en iyi A ağırlık eğrisi temsil eder. Bu nedenle genelde dBA olarak ölçülmektedir. Darbe gürültüsünün ölçüm ve değerlendirilmesinde C ağırlık eğrisi kullanılmaktadır. dBC olarak ölçülmektedir.

 

*****




Desibel, belirli bir referans güç yada miktar seviyeye olan oranı belirten genelde ses şiddeti için kullanılanlogaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındakikarşılaştırmadır. Birimi dB dir. Bel biriminin 1/10’i olup logaritmik oranın 10ile çarpımı, sonucun Bel yerine dB olarak elde edilmesini sağlar. dB ölçüleni,dBA insan kulağı tarafından algılanan gürültü eğrisini verir. Gürültü kontrolyönetmeliğine göre endüstriyel alanlarda gürültüye maruz kalınabilecek maksimumseviyeler, ABD’de ki yasal sınırlamalarla karşılaştırmalı olarak aşağıdakitabloda verilmiştir.

 

Endüstriyel gürültü (yasal) üst sınır değerleri

Gürültüye maruz kalınan süre (saat/gün)

En yüksek gürültü seviyesi

 (dBA)

Türkiye

ABD

Türkiye

ABD

7.5

8

80

90

4

6

90

92

2

4

95

95

 1

3

100

97

0.5

2

105

100

0.25

1.5

110

102

1/8

1

115

105

 -

0.5

 -

110

Darbe gürültülerinin üst düzeyi 140 dBA'yı aşmamalıdır.

*****

 

Gürültüharitalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsızolduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünündeğerlendirilmesidir. Bunun için, çeşitli gürültü kaynaklarından (arabatrafiği, raylı trafik, havaalanları, sanayi) doğan gürültü yükünü gösterengürültü haritaları hazırlanır. Gürültü haritalarında bir yıl boyunca tüm gün(Lden) ve gece (Lnight) için ortalaması alınan yük değerleri gösterilmektedir.Ayrıca, gürültü haritaları ile kaç vatandaşın belli ses değerleriyle rahatsızedildiği belirlenmektedir. Gürültü haritalanmasının ve bunun üzerine oluşturulangürültü eylem planlamasının hedefi, çevre gürültüsünden dolayı önemli ölçüdeetkilenmiş sahaları ayırt etmek ve buralarda uygun önlemler almaktır.

Gürültü şikâyetlerinin değerlendirmesi ve denetim

 

Ülkemizde gürültükonusunda geçerli mevzuat, 5491 sayılı kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanunuile düzenlenmiştir. İlgi kanunun 14.maddesinde “Kişilerin huzur ve sükûnunu,beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili Yönetmeliklerde belirtilenstandartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır. Ulaşımaraçları, şantiye, atölye, fabrika, iş yeri, eğlence yeri, hizmet binaları vekonutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimlerin yönetmeliklerle belirlenenstandartlara indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirleralınır” hükmü yer almaktadır. İlgi kanun hükmüne göre Gürültü ölçümleri ve şikâyetlerindeğerlendirilmesi Çevre Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile yetkilendirilenkurum ve kuruluşlarca Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve YönetimiYönetmeliğine göre yapılır. 04.06.2010tarih ve 27601 sayılı Yönetmeliğin yetki alanı içerisinde yer alan gürültükaynakları bazında yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan şikâyetlerindeğerlendirilmesi, programlı ve programsız yapılacak denetimlerde aşağıdakiesaslara uyulur:

Titreşim, insan sağlığı, performansı ve konforuüzerinde oluşturduğu hareket hastalığı gibi fizyolojik ve psikolojik etkilerlesahiptir.

 

a) Bu Yönetmelikte getirilen esaslar çerçevesindegerek programlı veya programsız gerekse şikâyeti değerlendirmek amacıylayapılacak denetimler; belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde ÇevreKanununa istinaden yetki devri yapılan belediyelerce; belediye sınırları vemücavir alan dışında yetki devri yapılan il özel idarelerince; yetki devriyapılmadığı takdirde ise İl Çevre ve Orman Müdürlüklerince, gerektiğinde diğermevzuat kapsamında yetkili kılınan kurum ve kuruluşlar ile işbirliği vekoordinasyon içinde yapılır.

b) Şikâyetleri değerlendirme, denetim ve idariyaptırım konusunda görev yapacak kurum ve kuruluşlarda; Çevre Denetim Birimininkurulması, Bakanlıkça esasları belirlenmiş uzmanlığa sahip en az 2personelin görevlendirilmesi gerekmektedir. Görevlendirilen bu personellerdenen az birisi lisans düzeyinde üniversite eğitimine sahip olmalı diğeri en azlise veya dengi okul mezunu olmalı ayrıca yönetmelik kapsamında geçen esas vestandartlara uygun ölçüm ekipmanlarının bulundurulması zorunludur.

 

c) Yapılan denetimlerde, yönetmelikte geçensınır değerlerin aşıldığının tespiti halinde, gürültü rahatsızlığı ve sınırdeğerlerin sağlanması için alınacak tedbirin özelliğine bağlı olarak, süreverilmesi, kapatılması ve benzeri uygulamalara yönelik esaslar denetim yapanpersonel ve birimi tarafından belirlenir.

Yetki devri yapılmış kurum/kuruluşlar denetimsonuçlarını İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür. İl Çevreve Orman Müdürlükleri ise Çevre Kanununun 14. maddesine istinaden yapılandenetim ve idari yaptırımların sonuçlarını Bakanlığa iletmekle görevlidir.

 

Gürültü konusundaki yaptırımlar üç ayrı mevzuatla düzenlenmektedir. Yönetmelikhükümlerine aykırı davrananlar hakkında; 5237 sayılı Türk ceza kanunu183.maddesi, 5326 sayılı Kabahatler kanunu ve 2872 sayılı Çevre kanununun20.maddesinde öngörülen cezai hükümler ve idari yaptırımlar uygulanır.Kabahatler Kanununun 36.maddesi genel kolluk ve zabıta görevlilerine idariyaptırım kararı vermekte olup; Çevre Kanununun 14.maddesine aykırı davrandığıtespit edilenlere idari yaptırım uygulama yetkisi, yetki devri yapılmış kurumve kuruluşlara aittir.

 

Gürültüye neden olma fiili için uygulanacak idari para cezaları; 5491sayılı kanunla değişik 2872 sayılı Çevre Kanunun 20.maddesinin h bendinde “ bukanunun 14.maddesine göre çıkartılan yönetmelikle belirlenen önlemleri almayanveya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara, konutlariçin 400 TL, ulaşım araçları için 1 200 TL, işyerleri ve atölyeler için 4 000TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 12 000 TL idari para cezasıverilir.” Hükmü yer almaktadır.

 

***



Çevresel Gürültünün Kontrolü içinbazı önlemler

Bütün Dünya'da olduğu gibi ülkemizdede her geçen gün etkisi giderek artan gürültü kirliliği, bazıalışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve basit yöntemlerle önlenebilmektedir. Bukapsamda, aşağıda sunulan bazı tedbirlerin uygulanması faydalı olacaktır.

Susturucu ve ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu kara taşıtı ile trafiğe çıkılmaması. Motorlu taşıtlarda, korna veya ses çıkaran başka bir cihazın gereksiz yere kullanılmaması. Hız sınırlarına uyulması, yüksek viteste ve düşük devirde sürme şeklinin benimsenmesi. Radyo, televizyon ve müzik aletlerinin yerleşim alanlarında ve gürültüye duyarlı bölgelerde rahatsızlık verecek seviyede seslerinin yükseltilmemesi veya konumlandırılmaması Konut bölgelerinde insanları çok rahatsız edecek derecede yüksek sesle müzik eğlence sokak düğünlerinin ve havai fişek kullanımının yapılmaması. İnşaat işlerinde kullanılan ekipmanların konut bölgelerinde akşam-gece saatlerinde kullanılmaması. Yerleşim yerlerinde lokomotif sürücülerinin birbirlerine sesli sinyal vermelerinin yasaklanması. Hava alanları ve sanayi bölgelerinin yerleşim yerlerinden uzakta kurulması Gürültüye duyarlı alanların iyi bir kent planlaması yapılarak trafiğin yoğun olduğu bölgelerden uzakta kurulması. Yerleşim yerlerinde, gürültü rahatsızlığının önlenmesi ve sağlığın bozulmaması için yapılarda ses yalıtımına önem verilmesi.

 

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi veYönetimi Yönetmeliğine göre İç ortam gürültü sınır değerler    

Kullanım Alanı

Kapalı Pencere Leq (dBA)  

Açık Pencere Leq (dBA) 

Kullanım alanlarında herhangi bir başka faaliyet olmadığı durumlardaki değerler:

Kültürel Tesis Alanları

Tiyatro salonları

30

40

Sinema salonları

30

40

Konser salonları

25

35

Konferans salonları

30

40

Sağlık Tesis Alanları

Yataklı tedavi kurum ve kuruluşları, dispanser, poliklinik, bakım ve huzur evleri ve benzeri.

35

45

Dinlenme ve tedavi odaları

25

35

Eğitim Tesisleri Alanları

Okullardaki derslikler, özel eğitim tesisleri, kreşler, laboratuarlar ve benzeri.

35 

45 

Spor salonu,

55

65

Yemekhane

45

55

Kreşlerdeki yatak odaları

30

40

Turizm Yerleşme Alanları

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon ve benzeri yatak odası

35

45

Konaklama tesislerindeki restoran

35

45

Sit Alanları

Arkeolojik, doğal, kentsel, tarihi ve benzeri.

55

65

Ticari Yapılar

Büyük ofis

45

55

Toplantı salonları

35

45

Büyük daktilo veya bilgisayar odaları

50

60

Oyun odaları

60

70

Özel büro (uygulamalı)

45

55

Genel büro (hesap, yazı bölmeleri)

50

60

İş merkezleri, dükkanlar ve benzeri.

60

70

Ticari depolama

60

70

Lokantalar

45

55

Kamu Kurum Kuruluşları

Ofisler

45

55

Laboratuarlar

45

55

Toplantı salonları

35

45

Bilgisayar odaları

50

60

Spor Alanları

Spor salonları ve yüzme havuzları

55

65

Konut Alanları

Yatak odaları

35

45

Oturma odaları

45

55

Gürültüye maruz kalanlarşikayetlerini hangi merciiye yapmalıdır?

 

ŞİKAYET KONUSU

BAŞVURUDA BULUNULACAK YETKİLİ İDARE

Endüstri tesisleri gürültüsü

Eğlence yeri gürültüsü

Atölye, İmalathane ve İşyeri gürültüsü

Bina içinde yapılan tadilat dışında şantiye (inşaat) faaliyetleri gürültüsü

Karayolları gürültüsü

Demiryolları gürültüsü

Havaalanları gürültüsü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik İl  Müdürlüğü

 

Öncelikle yetki devri yapılan belediye başkanlıkları

Susturucu veya ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu kara taşıtı kullanma

Korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında kullanma

Toplu taşıma araçlarında müzik sesinden kaynaklanan gürültü 

Belediye sınırları içinde il/ilçe emniyet (trafik) müdürlüğü

Belediye sınırları dışında il/ilçe jandarma komutanlığı

Deniz ve deniz araçlarından kaynaklanan gürültü

Sahil Güvenlik Komutanlığı Bağlısı Bot Komutanlıkları

Dini tesislerde ses yükseltici kullanımından çevreye yayılan gürültü

Diyanet İşleri Başkanlığı

İl/İlçe Müftülükleri

*****

Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü (Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı)

İlgili belediye zabıtası veya kolluk kuvveti (polis veya jandarma)

Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü haricinde, konut ve bahçesindeki gürültü (düğün vb gibi kutlama, havai fişek atımı gürültüsü gibi)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Öncelikle yetki devri yapılan belediye başkanlıkları yetki devri yapılan belediye başkanlıkları

Konut ve bahçesinin dışındaki kişilerden meydana gelen gürültü (yüksek sesle konuşarak, bağırarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak propaganda, reklâm, duyuru, tanıtım ve satış yapmak, sokakta yapılan eğlenceler (düğün, havai fişek atımı v.b.)

İlgili belediye zabıtası veya kolluk kuvveti (polis veya jandarma)

Hayvan sesi gürültüsü

İlgili belediye zabıtası veya kolluk kuvveti (polis veya jandarma)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve yetki devri yapılan belediyelerin sorumluluğunda olan gürültü şikayetlerinizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendime, İzin ve Denetim Genel Müdürülüğü, Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ve yetki devri yapıldı ise yetki devri yapılan belediye başkanlıklarına bildirebilirsiniz.

 

Yararlanılan Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 


TEKNOLOJİARAŞTIRMA MERKEZİ (TEKAM)

Ergün Çetin

 Elektronik Mühendisi

 Araştırmacı

 erguncetin@ogu.edu.tr

www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)