adscode
adscode

'İnsülin bağımlı hastalar oruç tutmamalı'

Harran Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sabuncu, insülin kullanan şeker hastalarının ramazanda oruç tutmamaları önerisinde bulundu.

'İnsülin bağımlı hastalar oruç tutmamalı'
Sağlık
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı ve Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Sabuncu, insülin kullanan şeker hastalarının ramazanda oruç tutmamaları önerisinde bulunarak "Oruç şeker hastaları için özel bir durum. Uzun süre açlık gerektiren bir durum. Özellikle insüline bağımlı diyabetik şeker hastalarının oruç tutmaları gerekir." dedi.

Sabuncu, yaptığı açıklamada, son birkaç yıldır ramazanın yaz aylarına denk geldiğini ve bu nedenle oruç tutanların günde yaklaşık 18-19 saat aç ve susuz kaldığını söyledi.

Prof: Sabuncu, oruç tutmak isteyen, özellikle şeker hastalarının ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için beslenme konusunda bazı noktalara dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Gebelikte oruç

Sabuncu, gebelikte çıkan diyabet durumuna da dikkat edilmesi gerektiğini bildirerek gebelere oruç tutmayı tavsiye etmediklerini vurguladı.

Gebelikte oruç tutulduğu zaman anne karnındaki bebeğin de uzun süre aç ve susuz kalma durumunun görüldüğüne işaret eden Sabuncu, "Halkımız oruç ibadetine karşı çok hassas. Hemen en küçük çocuğumuzdan en yaşlı bireyimize, gebe olanlarına kadar pek çok kişi oruç tutmak istiyorlar. Bizi yaratan, bu görevi veren Rabb'imiz böyle bir zorluğu önermiyor. Adet gören kadınlar sağlıklı oldukları halde oruç tutamıyor. Yani Allah onlara bu kadar kolaylık vermişken gebe olan, emziren veya birtakım rahatsızlıkları olanlarla aşırı yaşlılar 'mutlaka oruç tutacağım' diye düşünmesinler." ifadesini kullandı.

Sabuncu, ayrıca böbrek hastalarının da oruç tutmaları halinde sıvı kaybına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İftardan sonra ilk 15 dakika önemli

Oruç tutanların özellikle iftar saatlerine yakın zamanlarda dikkatli olmaları gerektiğini anlatan Sabuncu, uzun açlık ve susuzluk döneminin ardından birden yemeğe yüklenilmemesi gerektiğini söyledi.

Yemek yendiğinde kan şekerinin birden yükselmesi ve beynin tokluk mesajı göndermesinin 15 dakikalık bir süreç aldığını anımsatan Sabuncu, "O nedenle 15 dakikalık sürede sabretmek gerekiyor. İnsan o an 50 gram da yese 2 kilo da yese beynin algılayabileceği duyum yine aynı. O nedenle mideye fazla yüklenmemek gerekiyor. Ani kan şekerinin yükselmesi ciddi rahatsızlık meydana getirebilir. Biz şunu tavsiye ediyoruz: İftar saatinde bir kase çorba içiniz, çorbanızdan sonra namazınızı kılın. 15 dakika geçtikten sonra ana öğününüzü ondan sonra yiyiniz. Bu şekilde kan şekeriniz beli bir uyum sürecini tamamlar." dedi.

Ramazanda sahurun da önemli olduğunu dile getiren Sabuncu, oruç tutanlarının sahuru atlamamasını tavsiye etti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)