adscode
adscode

İnternet düzenlemesi AB kurallarına aykırı değil

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM'de kabul edilen torba kanundaki internet düzenlemesinin, AB müktesebatına aykırı olmadığını söyledi.

İnternet düzenlemesi AB kurallarına aykırı değil
Dünyadan Haberler
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM'de kabul edilen torba kanundaki internet düzenlemesinin, AB müktesebatına aykırı olmadığını söyledi.

Portekiz temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Bozkır, "ismi açıklanmayan bir AB diplomatının internet düzenlemesini eleştirdiği yönündeki" haberlere tepki gösterdi.

Bozkır, Portekiz Dışişleri Bakanı Rui Machete ile görüşmesinde de gündeme gelen internet düzenlemesinin, AB başkentlerine yanlış aktarıldığını kaydetti.

Bakan Bozkır, "Tarzımı biliyorsunuz, hiçbir zaman ismi açıklanmayan diplomat olmadım. Konuşacaksam (ismimle) konuşurum, konuşmayacaksam da konuşmam. Diplomaside de doğrusu budur" dedi.

Bozkır, "Ankara'daki (AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nda) ismi açıklanmayan diplomatın, Türkiye'yi tehditvari ifadelerle yola getirme çabasını tenkit ediyorum. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun başında çok değerli bir kişi vardır ve vazifesi Türkiye'ye yardımcı olmaktır. Çıkıp basın yoluyla mesaj vermek, hiçbir şekilde doğru değildir. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun başında her gün konuştuğum ve bunu (internet düzenlemesine eleştirilerini) bana dile getirmeyen (Büyükelçi Stefano) Manservisi varken, herhalde garip bir kişi çıkmış ve üzerine vazife olmayan beyanlarda bulunmuştur" şeklinde konuştu.

"Anladım ki bütün AB temsilciliklerinin önüne bir kağıt konulmuş ve bunun (internet düzenlemesinin) dünyanın sonu olduğu, Türkiye'nin AB sürecini çok etkileyecek bir konu olduğu şeklinde bir kanaat uyandırılmaya çalışılıyor" diyen Bozkır, konuyu Machete'ye izah ettiğini, gelecek hafta yapacağı Strasbourg ve Brüksel ziyaretlerinde de muhataplarına anlatacağını belirtti.

Torba kanundaki internet düzenlemesiyle acil durumlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde tanınan internet erişimini kısıtlama yetkisinin, yargı denetimine açık olduğunu anlatan Bozkır, Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey bir güvenlik toplantısının dinlenilerek internet üzerinden yayınlanmasını hatırlattı ve yeni düzenlemeye bu gibi durumlarda ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

"İnternetin, ülkelerin güvenliğini tehdit eden, kişilerin haklarını, aile mahremiyetlerini ve ticari itibarlarını rencide edebilecek şekilde kullanılmasını herhalde hiçbir ülke kabul etmez" diyen Bozkır, bu kapsamda yasalaşan internet düzenlemesinin "hiçbir şekilde AB kurallarına aykırı olmadığını" vurguladı.

Yeni düzenlemeyle ayrıca, halihazırda internet servis sağlayıcılarında bulunan kişisel verilerin TİB'de depolanacağını kaydeden Bozkır,  bu verilerin özel şirketlerin elinde bulunmasına ses çıkarılmazken, TİB'e aktarılmasına itirazın anlaşılır olmadığını söyledi.

Bu verileri "kapalı zarfa" benzeten ve  kişilerin mahremiyetinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadığını belirten Bozkır,  "Bütün devletler güvenlikleri söz konusu olduğunda bunu yaparlar. Burada Türkiye dürüst ve adil davranıyor ve bunu kanuna bağlıyor" dedi.

"Gümrük Birliği'ni durdurmak zorunda kalırız"

Volkan Bozkır, AB ve ABD arasında sürdürülen serbest ticaret anlaşmasının, Türkiye dışarIda bırakılarak hayata geçirilmesi durumunda, Gümrük Birliği'ni askıya almaktan başka seçenekleri olmadığını söyledi.

AB Bakanı Bozkır, AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan üçüncü ülkelerin Gümrük Birliği üzerinden Türkiye'ye gümrüksüz ihracat yapabilirken, Türkiye'nin aynı haktan yararlanamadığına dikkati çekti.

Gümrük Birliği anlaşmasında bu konuda bir madde bulunmamasının, bu duruma neden olduğunu belirten Bozkır, bu mağduriyeti gidermenin ancak AB'nin yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının otomatik olarak Türkiye'yi de kapsaması ya da AB ile anlaşma imzalayan ülkelerin eşzamanlı olarak Türkiye ile de anlaşma yoluna gitmeleri ile mümkün olduğunu ifade etti.

Bozkır, "Türkiye'nin (AB-ABD serbest ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşması imzalandıktan sonra) piyasalarını ABD'ye hiçbir korumasız açma lüksü ve imkanı mevcut değil. AB yetkililerine bunu açıkça söyleyeceğiz. Ya buraya, anlaşmanın imzalanır imzalanmaz Türkiye'ye otomatik uygulanacağı şeklinde bir madde eklerler veya biz, ABD ve AB arasındaki anlaşma yürürlüğe girer girmez Gümrük Birliği'ni durdurmak mecburiyetinde kalırız. Türkiye'nin başka çaresi yoktur" dedi.

Gümrük Birliği'nin askıya alınması halinde 150 milyar dolarlık ticaretin bundan etkileneceğini ve AB ve Türkiye  açısından önemli zararlar oluşabileceğini belirten Bozkır, bu ihtimale gerek kalmadan çözüm bulunmasını umduğunu belirtti.

Volkan Bozkır, Türkiye'nin bugüne dek Gümrük Birliği'nin ruhuna uygun davrandığını, daha önce ABD ve Rusya'yla serbest ticaret anlaşmaları imzalayıp AB'yi mağdur etme yoluna gitmediğini hatırlattı ve aynı yaklaşımı AB tarafından beklediklerini dile getirdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)