adscode

İnternet erişimli okul sayısında 20 basamak geriledik!

Türkiye, okulların internet erişim oranına ilişkin 137 ülkenin bulunduğu listede 72’nci sırada yer aldı. 2005 yılından bugüne 20 basamak gerileyen Türkiye; Suudi Arabistan, Kazakistan’ın gerisinde kaldı

İnternet erişimli okul sayısında 20 basamak geriledik!
Eğitim
Güncelleme : 29-Aug-18 09:30

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullara internet sağlamak amacıyla 2005 yılında başlattığı çalışmalara karşın internet erişimi olan okul sayısı her geçen yıl geriye gitti. Ülke genelindeki 42 bin ilk ve ortaöğretim okuluna ADSL internet erişimi sağlamak için MEB, Ulaştırma Bakanlığı ve Türk Telekom üçgeninde 2005’te başlatılan çalışmadan bugüne Türkiye, okulların internet erişimine ilişkin hazırlanan ülkeler sıralamasında 20 basamak geriledi.

Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, “Öğrencilerin yüzde 90’ına internet erişimi sağlanacak” iddiasıyla başlatılan ve bir imza töreniyle temeli atılan projenin etkisizliği verilerle gözler önüne serildi. Projenin duyurulduğu 2005 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), “Okulların İnternet Erişimi” başlığıyla hazırladığı listede 151 ülke arasında 52’inci sırada yer alan Türkiye, 2018 yılında 72’inciliğe düştü. Ülkelerin 1’den 7’ye kadar puanlandığı listede 4.1 puan alan Türkiye, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin gerisinde kaldı.

FATİH “atağı” çözüm olmadı
Rapora göre, 2007 yılında 151 ülke arasında 52’nci sırada yer alan Türkiye, 2012’de 68’inci oldu. Başarısızlığı tescillenen ve milyonlarca lira kamu yüküne neden olan FATİH Projesi’nin çalışmalarının hızlandırıldığı 2012 yılında internet erişimi olan okul sayısına ilişkin “atak” yapan Türkiye 2013 yılında 63, 2014 yılında ise 58’inci sıraya yükseldi. Ancak internet erişimi olan okul sayısında 2014 yılından 2018’e belirgin bir düşüş yaşandı.

Gambiya ile puan eşitliği
Bakanlığın, “Türk eğitim sisteminde bilgisayarın aktif olarak kullanılacağı yepyeni bir dönem için düğmeye basılıyor” çıkışını yaptığı 2016’da Türkiye, okulların internet erişimde Hindistan, Sri Lanka gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Kolombiya ve Arjantin’in de aralarında olduğu yedi ülkenin üzerine çıkan Türkiye, 72’inciliğe oturdu. WEF’in 2018 yılı verilerine göre bu yıl sıralamasını “koruyan” Türkiye, Gambiya, Ekvator ve Romanya’nın da bulunduğu dokuz ülkeyle birlikte 7 üzerinden 4.1 puan alarak 72’nciliğini sürdürdü.

Singapur, Yeni Zelanda, İsveç zirvede
Okulların internet erişiminde sırasıyla Singapur, Yeni Zelanda ve İsveç ilk üç sıraya yerleşti. Bu ülkelerin puanı 6.1 olurken 1.6 puanlı Yemen son sırada yer aldı. Türkiye’nin sıralamada 72’inci olduğu 2018’de 14 ülke sıralamaya dahil edilmezken değerlendirme 137 ülke üzerinden yapıldı.

Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99’uncu sırada yer aldı. Eğitim kalitesinde Katar, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye’nin ilköğretimde kalite notu ise 7 üzerinden 3.1 oldu.

***

Bakanlık FATİH’te ısrarcı

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak adlandırılan FATİH Projesi 15 milyar lira kamu zararına yol açtı. Sonuca ulaşmayan projenin ödenemeyen internet faturaları için borçlu okullara ödenek aktarmak zorunda kalındı. Projenin istenilen amaca ulaşamamasının ardından yapısal değişikliğe giden MEB, 2017 yılı başında “mal alımı” modelinden “hizmet alımı” modeline geçti. Proje kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin vergi ve benzeri yükümlülüklerde istisna uygulanması kararlaştırılarak projenin işleyişi, iletişim operatörlerine bırakıldı. İletişim operatörlerini devreye sokmak için kasasından 2 milyon 159 bin lira harcayan Bakanlık, internet hizmeti için Türk Telekom’la anlaştı.

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN/ BİRGÜN

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)