adscode
adscode

'İstanbul Üniversitesi öncü güç rolünü yerine getirmektedir'

İÜ Rektörü Ak, "İstanbul Üniversitesi, araştırma üniversitesi olarak toplumuna doğrudan hizmet veren, ülke kalkınması için yeni bilgiyi üreten, bu bilgiyi ticari ürüne dönüştürmeyi başaran öncü güç rolünü…

'İstanbul Üniversitesi öncü güç rolünü yerine getirmektedir'
Eğitim
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "İstanbul Üniversitesi, araştırma üniversitesi olarak toplumuna doğrudan hizmet veren, ülke kalkınması için yeni bilgiyi üreten, bu bilgiyi ticari ürüne dönüştürmeyi başaran, beşeri sermayeye katkıda bulunan öncü güç rolünü yerine getirmektedir." dedi.

İÜ açıklamasında görüşlerine yer verilen Ak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 10 Araştırma Üniversitesi arasında yer almalarına ilişkin İstanbul Üniversitesinin tarihsel süreçte Türkiye yükseköğretiminde önemli bir yerinin olduğunu belirtti.

Üniversitenin araştırmaya ve araştırmacı yetiştirmeye yönelik alt yapıları, geniş, alanında yetkin ve öncü akademik kadrosu ve programlarıyla güçlü bir konumda bulunduğunu anlatan Ak, üniversite - sanayi, üniversite - iş dünyası, üniversite - kamu işbirlikleriyle yüksek Ar-Ge kapasitesi öne çıkan, yenilikçi ve girişimci bir üniversite rolünü benimsediklerini aktardı. Ak, "İÜ, araştırma üniversitesi olarak toplumuna doğrudan hizmet veren, ülke kalkınması için yeni bilgiyi üreten, bu bilgiyi ticari ürüne dönüştürmeyi başaran, beşeri sermayeye katkıda bulunan öncü güç rolünü yerine getirmektedir." diye konuştu.

Başarının disiplinli, programlı ve bilim odaklı çalışmalarla olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, "Bu başarı hepimize aittir. İstanbul Üniversitesi, öğretim üyeleri, öğrencileri ve idari personeli ile ülkemizi dünyada da en iyi şekilde temsil etmektedir." dedi.

Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversitesi'nin "En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite" ödülünü almaya hak kazandığını anımsatarak "Üniversitemizin 2016 yılında da 115 Patent başvurusu ile ‘En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite’ ödülünü alacağına inancımız tam. Bu patentleri etkin yayına dönüştürebilecek bir planlama içerisinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız yayına dönsün, yayınlarımız etkin olsun gayreti içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Araştırma çalışmaları için üniversite dışı fonlamaların miktarını arttırmaya ve bu fonları kullanmaları için araştırmacıları teşvik etmeye yönelik bilgilendirme çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Ak, "Her yıl üniversitemizden dış kaynaklı projeler için ortalama 900 civarında başvuru yapılmaktadır. Nitekim sadece TÜBİTAK'a son iki yılda 703 proje başvurusu yapılmıştır. Bu da üniversitemizin dış kaynak oluşturma ve araştırma kapasitesinin ne denli büyük olduğunun bir göstergesidir." dedi.

"İÜ, Türkiye'nin Kurumsal H-Index'i En Yüksek Üniversitesi"
İÜ bilimsel yayın performansının nicelik ve nitelik göstergelerine değinen Ak, şunları kaydetti:

"2014-2016 yılları Web of Science Incites (SCI-SCIE-SSCI-SSCIE-AHCI) verilerine göre İstanbul Üniversitesi tarafından 7 bin 451 makale üretilmiştir. 2014-2016 yılları yayınlarının aldığı atıf performans verilerine göre ise 13 bin 168 atıf İstanbul Üniversitesi tarafından sağlanmıştır. İstanbul Üniversitesi Türkiye'nin kurumsal H-Index’i en yüksek üniversitesidir. Web of Science Incites verilerine göre İstanbul Üniversitesi'nin 2016 yılı H-Index performans göstergesi 150’dir. İstanbul Üniversitesi ülkemizin en yüksek uluslararası işbirliği yayınına sahip üniversitedir. Web of Science Incites 2014-2016 verilerine göre İstanbul Üniversitesi’nin uluslararası işbirliği ile gerçekleştirdiği yayın toplamı bin 637'dir."

Araştırma altyapısının etkin kullanımı için tanımlanan politikalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Ak, şu değerlendirmede bulundu:

"Araştırma altyapısının etkin ve verimli kullanımı amacıyla laboratuvar akreditasyonuna önem verilmekte ve akreditasyon başvuruları teşvik edilmektedir. Bu politika sonucu birçok laboratuvarımız akreditedir. MERLAB başta olmak üzere tüm laboratuvarların envanteri detaylı olarak çıkartılmıştır. Bu envanteri daha etkin olarak kullanmak için kümelenmeler yapılmış ve araştırmacının daha hızlı ve kaliteli araştırma yapabilmesi sağlanmıştır. Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Komisyonu devreye alınarak ‘kullanıcı ihtiyacı odaklı’ bir sistem ile patentlerin lisanslanabilmesi için konusunda uzman olan araştırmacının daha yetkin hale getirilmesi sağlanmıştır. Melek yatırımcı ve büyük fonlarla irtibatta kalınarak ön kuluçkadaki akademisyenlerin Ar-Ge firmalarının fonlanması sağlanmaktadır. Sağlık ve mühendislik bilimlerinde araştırma altyapıları desteklenirken, sosyal bilimler alanında sınırlı olan araştırma eğilimini güçlendirmek için bu alanlarda kurulan araştırma merkezlerinin bir arada bulunduğu 'Sosyal Bilimler Araştırma Kompleksi Projesi' hayata geçirilmiştir."

YÖK'ten İÜ'ye üstün başarı ödülü
YÖK tarafından bu yıl ilk kez bireysel ve kurumsal olarak iki alanda verilen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri"nde kurumsal alanda "Üniversite-Sanayi İş Birliği Ödülü"nün üniversitelerine layık görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Ak, üniversitelerinin Türk Hava Yolları ile iş birliği kapsamında dünyada sayılı havacılık psikolojisi enstitülerinden birinin kurulması ve bu alanda nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinden dolayı ödülü hak kazandıklarını da aktardı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)