adscode
adscode

İstanbul Üniversitesi'nden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye fahri doktora

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye 22 Aralık 2016 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda düzenlenen törenle “Fahri Doktora”…

İstanbul Üniversitesi'nden Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye fahri doktora
Üniversite
Törende ilk olarak İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye fahri doktora unvanı verilmesinin gerekçesi okundu. İÜ Hukuk Fakültesi için tarihi bir gün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sözüer, “Arnavutluk ile ortak kültürel ve tarihi bir geçmişimiz var. Bugün de Arnavutluk ile ülkemiz arasında saygıya dayanan köklü bir dostluk var. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye karşılıklı ilişkilere verdiği destek ile hukuk ve kardeşliğe verdiği hizmetlerden ötürü fahri doktora unvanını takdim ediyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Yükseköğretim Alanında Her Türlü Işbirliğine Hazır

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’nin bu Fahri Doktora unvanı ile artık İstanbul Üniversiteli olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde yaşayan Arnavut kökenli kardeşlerimiz bizler için kültürel bir zenginlik. Tiran ve İşkodra’daki Yunus Emre Enstitülerimiz ile Ankara’daki Şemseddin Sami Fraşeri Arnavut Kültür Merkezi iki ülke arasında eğitim, kültür ve sanat alanında birçok iş birliğine vesile oluyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Sayın Nishani’nin temelini 13 Mayıs 2015 tarihinde attıkları Tiran Namazgâh Camii iki ülke arasındaki sarsılmaz dostluğun bir nişanesidir” dedi.

Türkiye ile Arnavutluk arasında 2008 yılında eğitim programları, eğitim sistemleri ve eğitim yapısı konularında ikili anlaşma imzalandığını vurgulayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Eğitim alanında Arnavutluk ile ilişkilerimizi daha da arttırmayı hedefliyoruz. Uluslararasılaşma hedeflerimizden biri Balkanlardaki ülkeler ile lisansüstü eğitim işbirliklerimizi arttırmak. İstanbul Üniversitesi’nde eğitim gören 69 Arnavut öğrencimiz bulunuyor. Bu öğrencilerin yarıya yakını sosyal bilimler ve sağlık bilimleri enstitülerimizde lisansüstü eğitim alıyor. Lisans düzeyinde 22 fakültemizin 15’inde Arnavut öğrencilerimiz var. Bu sayıyı arttırmak hedeflerimizden birisi” ifadelerini kullandı. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını İstanbul Üniversitesi olarak yükseköğretim alanında her türlü işbirliğine ve yardıma hazır olduklarını vurguladı ve Bujar Nishani’ye teşriflerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye akademik kıyafet giydirilerek “Fahri Doktora Diploması” takdim edildi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’ye ayrıca İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından İstanbul Üniversitesi Rozeti takıldı.

“Fahri Doktora Unvanı Büyük Bir Sorumluluk Getiriyor”
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nde olmaktan onur duyduğunu söyleyerek, “İstanbul Üniversitesi dünyanın en eski üniversitelerinden biridir. Burada bulunmaktan ve adıma verilen fahri doktora unvanından dolayı büyük minnet duyuyorum. Bu fahri doktora unvanı beni onurlandırıyor ve bana büyük bir sorumluluk getiriyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasında son zamanlarda gerçekleşen terör saldırılarında hayatlarını kaybedenleri de anan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, “Ülkem ve vatandaşlarım adına söylemem gerekir ki terörle verdiğiniz mücadeleyi destekliyoruz. Sizinle birlikteyiz ve sizin yanınızdayız. Sizin acınız bizim acımızdır, sizin acınız tüm insanlığın acısıdır. Terörün rengi ve dini yoktur. Terör tüm özgürlüklere ve barışa saldırıdır. Bu nedenle terörle topyekûn mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Arnavutluk Cumhuriyeti olarak ilk kez böyle bir derece ile onurlandırıldıklarını belirterek konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “İstanbul Üniversitesi’nin değerli öğretim üyelerinden ve Rektörümüzden bu dereceyi almak beni onurlandırıyor. İstanbul Üniversitesi’nde eğitim almış pek çok mezun, Arnavutluk-Türkiye ilişkilerinde geçmişten günümüze aktif rol oynuyor. Tarihin bütün dönemleri Türk-Arnavut güçlü dostluğunun örnekleriyle dolu.  Biz Türkiye’yi daima çok yakın müttefikimiz olarak görüyoruz. Tarihin en zor dönemlerinde bile yan yana yer aldık.”

Tören Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani adına düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)