adscode
adscode

İstanbul'un Jüri Başkanı Zeki Demirkubuz

4-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek 34. İstanbul Film Festivali'ne sürpriz jüri başkanı...

İstanbul'un Jüri Başkanı Zeki Demirkubuz
Kültür Sanat
'Masumiyet', 'Kader', 'Üçüncü Sayfa', 'Yeraltı' gibi unutulmaz filmlere imza atan günümüz Türkiye sinemasının ehil ismi Zeki Demirkubuz, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 11. defa Akbank'ın sponsorluğunda tertip edilecek 34. İstanbul Film Festivali'nin ulusal yarışma jüri başkanlığını üstlenecek.

Sinemaya 1986 senesinde Zeki Ökten’in asistanlığını yaparak başlayan Zeki Demirkubuz, ilk uzun filmi 'C Blok’u (1994) çekene kadar birden fazla yönetmene asistanlık yaptı.

Venedik Film Festivali’nde gösterilen ikinci filmi 'Masumiyet' (1997) ile uluslararası alanda da tanınan Demirkubuz’un üçüncü filmi 'Üçüncü Sayfa' (1999), Türkiye’deki festivallerin yanında Locarno ve Rotterdam dahil olmak üzere birden fazla film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 senesinde Cannes Film Festivalinin "Belirli Bir Bakış" bölümünde gösterildi ve böylece ilk defa Türkiye’den bir yönetmenin iki filmi aniden Cannes Film Festivali’nde programa alınmış oldu. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü ifade eden Kader'i (2006), akabinda Kıskanmak (2009) ve Yeraltı (2012) filmlerini çekti. Demirkubuz, nihayet filmi Yeraltı ile 31. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu ve Radikal Halk Ödülleri’ni almıştı.

SON BAŞVURU 30 OCAK

30 Ocak Cuma akşamına kadar yapılacak olan başvurular arasından belirlenecek filmler, 34. İstanbul Film Festivali’nin Türkiye Sineması bölümünde Altın Lale Ulusal Yarışması, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması ve Belgeseller başlıkları altında gösterilecek. Festival yönetmeliği ve online müracaat süreciyle ilgili verilere film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Zeki Demirkubuz başkanlığındaki Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi festivalde En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere yekün dokuz dalda mükafat verecek.

Ulusal Yarışma’da olacak olan filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL mükafat verilecek.

Festivalde Ulusal Yarışma’ya katılacak filmler arasından en iyi ikinci filme layık görülmüş olan Jüri Özel Ödülü artık klasikleştiği üzere bu sene da Türkiye Efes tarafından veriliyor. Onat Kutlar anısına verilecek ödülü kazanan filmin yapımcısına Türkiye Efes 60.000 TL özel mükafat takdim edecek.

En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10.000'er TL ile ödüllendirilecek.

“İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması”nda jüri bunun yanı sıra , En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da mükafat veriyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü Genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bu sene üçüncü defa Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü verilecek.

En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL nakit ödülü takdim edilecek. Bu ödüle Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, “Türkiye Sineması” bölümünde bulunan “Yarışma Dışı” ve “Yeni Türkiye Sineması” kuşakları ile “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler namzet olabiliyor.

Ulusal Belgesel Yarışması 34. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ulusal Yarışması’nın yanında ilk defa belgesel kategorisinde de Türkiye Sineması bölümü destekçisi Türkiye Efes’in katkılarıyla bir mükafat verilecek. Ulusal Belgesel Yarışması, Türkiye’de belgesel yapımının ve belgesel sinemanın gelişimini desteklemek; nitelikli belgesel örneklerini izleyiciye ulaştırmak amacıyla düzenleniyor.

En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde verilecek mükafat yekün 15.000 TL olacak. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı veri (bilgi) için: film.iksv.org facebook.com/istanbulfilmfestivali twitter.com/istfilmfest15 instagram.com/istfilmfest

İstanbul'un jüri başkanı Zeki Demirkubuz
Kaynak: radikal

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)