adscode
adscode

İşte İŞKUR'un skandal sözlüğünü hazırlayan ekip!

Engelliler ve kadınlara yönelik rencide edici ifadeler içeren İŞKUR'un Türk Meslekler Sözlüğü'nü meğer sadece İŞKUR hazırlamamış.

İşte İŞKUR'un skandal sözlüğünü hazırlayan ekip!
Türkiye'den Haberler
YÖK'ten Milli Eğitime, Türk-İş'ten TİSK'e kadar tam 13 kurumun imzası bulunuyor.

Engelliler ve kadınlara yönelik rencide edici ifadeler içeren ve Radikal’in gündeme getirmesiyle sosyal medyada büyük tepki çeken Türk Meslekler Sözlüğü’nün altındaki imzanın sadece İŞKUR’a ait olmadığı ortaya çıktı. Meğer; ayrımcı ifadelerle dolu bu bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı ’ndan YÖK’e, Türk-İş’ten TOBB’a kadar tam 13 kurum elbirliği ile hazırlamış.

İşsizlerin veya üniversite öğrencilerinin meslek seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini göstermek amacıyla oluşturulan Türk Meslekler Sözlüğü'nün Meslek Bilgi Dosyaları bölümünde; diplomat, operacı, ressam, fotoğrafçı, kadastro mühendisi gibi onlarca meslek grubu tanıtılırken, “Gereken Özellikler"” başlığı altında "Bedensel özürü bulunmamalı", "Bedensel özür meslekte ilerlemeye engel" vb. notlar yer alıyor. Ayrıca manikürcü-pedikürcü, kuaför, manken gibi kadınların ağırlıklı çalıştığı mesleklerde de yine "sevimli olmak" gibi ifadeler "aranan özellikler" arasında sayılıyor.

İŞKUR'un sitesinde yer alan bu bilgi dosyalarının faili ise sadece İŞKUR değilmiş.Meslek Bilgi Dosyaları, 13 kurumun temsilcilerinden oluşan bir ekibin kaleminden çıkmış. Bu ekibin adı da MEDAK. Yani Meslek Danışma Komisyonu. Üstelik bu komisyon, Avrupa Birliği normları dikkate alınarak oluşturulmuş. MEDAK'ın kuruluş protokolünde gençleri doğru mesleğe yönlendirmek, iş ile işsizin buluşmasını kolaylaştırmak, meslek konusunda eğitimler vermek gibi amaçlar yer alıyor.

KİMLER YOK Kİ!  İ

İŞKUR’un girişimiyle 2005 yılında bir protokol imzalanarak kurulan MEDAK’ın 13 üyesi şöyle:
MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı), TÜİK ( Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı), YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu), TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu), Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Kalkınma Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.

MEDAK’ın koordinasyonunu İŞKUR yürütüyor. Üç ayda bir toplanarak işsiz kesimleri dikkate alıp hangi mesleklerin öne çıktığını, hangi mesleklerde ihtiyaç bulunduğunu, hangi mesleklerin ne gibi nitelikler gerektirdiğini tespit eden MEDAK’ın kendi faaliyet raporlarında en fazla övündüğü faaliyetlerin başında da engelli ve kadınlara yönelik ayrımcı ifadelerle dolu bine yakın meslekle ilgili bilgi dosyası oluşturulması yer alıyor.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)