Gürer’in 33/A ve 50/D statülerinde bulunan araştırma görevlilerinin aralarında bulunan farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusuna da yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, her iki konu içinde yeşil ışık yakmadı.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN İSTİHDAM SORUNU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin araştırma faaliyetlerini yürüten araştırma görevlilerinin, ülkemizdeki istihdam sorunu nedeniyle yurtdışına yönelmeleri ve 33/a ve 50/d statüsünde çalışanlar arasındaki farklılıkların neden olduğu mağduriyetine soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.
Ömer Fethi Gürer, Bakan Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularına yanıt istedi:
“Üniversitelerin araştırma faaliyetlerinde önemli rol alan ve bu konularda ciddi sorumluluklar üstlenen araştırma görevlilerinin istihdam sorunu nedeniyle yurt dışı olanaklarına yönelmelerinin önüne geçilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?
Aynı kanun kapsamında aynı işi yapan 33/A ve 50/D statülerinde bulunan araştırma görevlilerinin aralarında bulunan farklılıkların ortadan kaldırılması konusunda bir çalışma yürütülmekte midir?
Mağduriyetlerin giderilmesi açısından 50/D statüsündeki araştırma görevlilerinin de 33/A maddesine intibaklarının gerçekleşmesi planlanmakta mıdır?
Türkiye’de 2547 sayılı Kanun gereği daimi araştırma kadrosu 33/A statüsünde bulunan araştırma görevlisi sayısı kaçtır?
01.01.2018 tarihi itibariyle kapsamı değişen 2547 sayılı Kanun’a göre 50/D statüsünde atama yapılan araştırma görevlisi sayısı kaçtır?
50/D statüsünde istihdam edilen ve doktorasını tamamladıktan sonra işsizlikle karşı karşıya kalan araştırma görevlilerinin yüzde kaçı Türkiye’de kalmış, yüzde kaçı yurt dışı imkanlarından faydalanmıştır?”
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN DURUMU İÇİN BAKANLIĞIN BİR ÇALIŞMASI YOK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, araştırma görevlilerinin istihdam sorunu nedeniyle yurt dışı olanaklarına yönelmelerinin önüne geçilmesi ve 2547 sayılı Kanun un 33/a ile 50/d statüsünde bulunanların farklılıkların ortadan kaldırılması için bir çalışma bulunmadığını açıkladı.
Bakan Özer, eğitimlerini bitiren araştırına görevlilerinin statülerine bakılmaksızın üniversitelerin açtıkları kadro ilanlarına müracaat ederek doktor öğretim üyesi veya öğretim görevlisi kadrolarına atanabildiklerine vurgu yaptı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2547 sayılı Kanun'un 50/d maddesi uyarınca lisansüstü eğitim yapan araştırma görevlilerinin 33/a kapsamında atanmaları yönünde herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” açıklaması yaptı.
33/A’DA 10 BİN 771, 50/D’DE 35 BİN 750 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ VAR
Ülkemizde, 2547 sayılı Kanun"un 33/a maddesi uyarınca 10bin 771 , 50/d maddesi uyarınca atanarak görev yapan araştırma görevlisi sayısının ise 35 bin 750 olduğunu bildiren Bakan Özer, “Anılan Kanun’un 50/d statüsünde istihdam edilen ve doktorasını tamamladıktan sonra kadro ile ilişiği kesilen araştırma görevlilerinden Türkiye'de kalanlar ile yurt dışı imkanlarından faydalananlara ait bir bilgi bulunmamakladır” ifadelerini kullandı.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN MAĞDURİYETİ BAKANLIĞIN UMRUNDA DEĞİL
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise aynı işi yapmalarına rağmen 33/-a ve 50/d statüsünde çalışan araştırma görevlileri arasında ciddi oranda olanak farklılığı bulunduğuna dikkat çekti.
Bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğine işaret eden Gürer, istihdam sorunun giderek arttığına da dikkat çekerek, “Sayın Bakanın soru önergemize verdiği yanıttan da anlaşıldığı üzere, istihdam sorunu nedeniyle araştırma görevlilerinin yurtdışına yöneliyor olmaları Milli Eğitim Bakanlığını fazlaca ilgilendirmiyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.