adscode
adscode

İTÜ'ye yeşil kampüs dokunuşu

İTÜ “Yeşil Kampüs” anlayışı ile gerçekleştirdiği çalışmaları basın duyurusuyla açıkladı.

İTÜ'ye yeşil kampüs dokunuşu
Üniversite
 İTÜ tarafından yapılan basın açıklamasıyla proje detayları şöyle: 
“Yeşil Kampüs” anlayışı ile İTÜ’de bir süredir sürdürülen yağmur suyu toplama, geçirimli beton, İstanbul’a özgü ağaçlar, bisiklet yolları, engelsiz kampüs gibi üretilen projeler ve çalışmalar bulunmaktadır.
 
İTÜ Yeşil Kampüs çalışmaları kapsamında Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu’nun karşısında yer alan yeşil alanımız, sürdürülebilir bir yaklaşımla ele alınarak, ağaç köklerine baskı yapan ve ekolojik sürdürülebilirliğe darbe vuran geçirimsiz beton yüzeylerden kurtarılacak ve daha yeşil bir alan olarak üniversitemize ve çevreye kazandırılmak amacıyla projelendirilmiştir.
 
Proje sürecinde, alanda bulunan mevcut ağaçlar tespit edilmiş ve alan kimliği ile bütünleşmiş ağaçların yönlendirilmesiyle bir tasarım gerçekleştirilmiştir.
 
Tasarım kapsamında, mevcut ağaçların korunmasının yanı sıra, İstanbul iklimi ve peyzajı ile uyumlu türler alan düzenlenmesine eklenmiştir. Bu çerçevede mevcut bitki envanterine ek olarak, 12 adet ağaç, 574 adet çalı ve 1500 adet yer örtücünün, park peyzajına katkı sunmak üzere dikilmesi planlanmıştır.
 
Bitkisel materyalin korunarak geliştirilmesinin yanı sıra, geçirimsiz beton yüzeylerden temizlenen alanlar üzerinde, toprağın geçirimliliğini ve nefes almasını sağlayacak yaklaşımda detaylar geliştirilmiştir.
 
Tamamı 1415 m2 olan yeşil alanının içerisinde gerçekleştirilecek yürüyüş yolları, yeni düzenlemede, kum ile döşenecek granit parke zeminler olarak çözülmüştür.
 
Tüm yürüyüş yolları, geçmişteki 630 m2 büyüklüğündeki geçirimsiz beton yüzeyle karşılaştırılamayacak oranda azaltılarak, 150 m2 ile sınırlandırılmıştır. Tüm bunlara ek olarak, yürüyüş yolları uygun eğimlerde çözülerek ve tüm engelsiz tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak, engelsiz bir hale getirilmiştir.
 
Yürüyüş yolları dışında 1415 m2’lik yeşil alan içerisinde, toplanma ve aktivite alanı olarak kullanılacak bir amfi tasarlanmıştır. Amfinin inşaat yöntemi ve malzeme seçimi de yine yeşil kampüs kriterlerimize uygun bir biçimde belirlenmiştir. Amfi alanında, üniversitemiz yeşil kampüs AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen geçirimli beton uygulaması örnek teşkil etmesi amacıyla uygulanmıştır.
 
1415 m2’lik yeşil alanda yapısal anlamda ele alınan son öge ise park alanının her mevsimde ve her yaşta kullanıcı tarafından kullanımını teşvik etmek ve artırmak amacıyla tasarlanan, park kullanıcılarına ve üniversitemiz personeli, öğrencisi ve ziyaretçilerine çay/kahve hizmeti vermesi planlanan 90 m2 büyüklüğündeki kapalı alandır.
 
Bu yapı da, diğer yapılaşma yaklaşımlarındaki hassasiyetlerimize uygun olarak, toprak yüzeyinden koparılmış, zeminle bağlantısını dört noktadan münferit temeller aracılığıyla sağlayan, tamamen cam yanal yüzeylere sahip, üst örtüsü yeşil çatı ile kapatılmış olarak tasarlanmıştır.
 
Zemindeki toprağın hava almasına ve zeminde kaybedilmiş alanın üst örtüde tercih edilen yeşil çatı uygulaması ile bir ölçüde tekrar kazandırılmasını sağlayan bu yapı, yine ayak izinin minimumda tutulduğu örnek bir hacim olarak düşünülmüştür.
 
Tamamen çağdaş ve çevreci bir yaklaşımla ele alınan projede, mevcutta geçirimsiz bir biçimde yer alan 630 m2’lik beton yüzey kaldırılacaktır. Alanda mevcut ve yeni ağaçlar altında oturma, dinlenme, okuma, yeme-içme ve sohbet amacıyla kullanılacak toprak üstü ahşap deklerin de eklenmesiyle,
en fazla 420 m2 ile sınırlı bir alan, ekolojik yapılaşma kurallarına uygun sert zeminler aracılığıyla çözümlenmektedir.
 
Bu yaklaşımla yüzey geçirimliliğini ve bitkisel yüzeyin yaşam konfor koşullarının artırılmasının yanı sıra, yaklaşık 200 m2’de yeni yeşil alan kazandırılmıştır.
 
Proje sayesinde;
-              Alandaki sert zemin miktarının azaltılması,
-              Zorunlu sert zemin alanlarının ekolojik döngüyle uyumlu biçimde, toprağının geçirimliliğini artıracak ve ağaç köklerini rahatlatacak biçimde tasarlanması,
-              Yeşil alan ve bitkisel materyal varlığının arttırılmasının yanı sıra,
 
tercih edilen sulama sistemi ve aydınlatma armatürleri aracılığıyla da daha az su ve enerji kullanan bir parka sahip olunması amaçlanmaktadır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)