adscode
adscode

İZMİR 1.4 MİLYON TONLA TÜRKİYE'DE SÜTÜN BAŞKENTİ

Süt üretiminde Türkiye lideri İzmir’de, süt sektörünün geleceği Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Süt ve Süt Ürünleri Sanayi’nde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi” konulu panelde masaya yatırıldı.…

 İZMİR 1.4 MİLYON TONLA TÜRKİYE'DE SÜTÜN BAŞKENTİ
Üniversite
AB süt pazarı için büyük tehdit
Süt üretiminde Türkiye lideri İzmir’de, süt sektörünün geleceği Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Süt ve Süt Ürünleri Sanayi’nde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi” konulu panelde masaya yatırıldı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde son 10 yılda süt üretiminde yüzde 70 oranında artış hızı yaşayan Türkiye’yi tehdit eden Avrupa Birliği pazarına dikkat çekildi.  
 
İZMİR  1.4 MİLYON TONLA SÜTÜN BAŞKENTİ
Alanında uzman özel sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin ve bürokratların konuşmacı olarak katıldığı panelin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden Yusuf Güçer, İzmir’in süt üretiminde dünyada 9’uncu sırada yer aldığını söyledi. Güçer, “Dünyada 2013 yılında 780 milyon ton süt üretildi. Bunun 18,2 milyon tonu Türkiye’de üretildi. İzmir ise 1.4 milyon ton süt üretimi Türkiye’de 1. sırada” dedi.   
AB BÜYÜK TEHDİT
Türkiye’de hatalı beslenmeden dolayı 15 milyar dolarlık sağlık harcaması yapıldığının altını çizen Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal da Avrupa Birliği’nin 2015 yılında sütteki kotaları kaldıracağını hatırlattı. Kotaların artırılmasıyla Türkiye’nin süt ihracatındaki pazar payının azalacağını ileri süren Uysal, “ AB 2015 yılında sütteki kotaları kaldırıyor. Bu, AB’nin daha fazla süt üreteceği aynı zamanda daha fazla ihracat gerçekleştireceği anlamına geliyor. Aynı zamanda biliyoruz ki dünyada yeni dengeler oluşuyor. Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgizistan, Belarus arasındaki Avrasya Birliği ya da Rusya-Çin anlaşması gibi. Bu ilişkiler Türkiye’deki ticareti olumsuz etkileyecek. Bu nedenle Türkiye olarak yeni pazarlara gereksinim duyacağız. Ekonomi özellikle Asya’ya kayıyor. Rusya ve Orta Asya pazarı gıda ve süt ihracatı için oldukça önemli bir hal aldı. Ayrıca Türkiye, en çok gıda ithal eden Rusya, Çin, Japonya’dan oluşan 170 milyar dolarlık pazarın içinde yer almıyor. Bu da önemli bir kayıp” dedi.
RUSYA’DA YENİ TARIM ALANLARI AÇILACAK
Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’nin tarım politikasını yeniden şekillendirmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Harun Uysal,  yaşanabilecek olası senaryoları şöyle çizdi:
“Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye tarımını yeniden dizayn etmek zorunda kalabilir. Şu anki aşırı soğuklar, aşırı yağışlar ve aşırı kuraklıklar küresel iklim değişikliğinin belirtileri. İklimler, 500 kilometre kuzeye kayıyor. Yani 20-30 sene sonra İzmir Antalya’nın iklimine sahip Karadeniz de İzmir iklimine sahip olacak. Rusya’da yeni tarım alanları açılacak. Deniz kenarlarında ise yükselmeler yaşanacak. Bu da Türkiye kıyılarında 1 milyon 700 bin kişinin iç kesimlere göçmesi anlamına geliyor. Ayrıca kıyı kesimleri tarım alanları ve mera alanları olmaktan çıkacak, köyler boşalacak.”  
ÜRETİCİ VE SANAYİCİ BİRLİK OLMALI
Gür Süt Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler ise,  Türkiye’nin süt fiyatlarındaki pahalılığına dikkat çekti. Gürler, “Acı bir gerçek var ki süt fiyatında dünyada en pahalı 3’üncü ülkeyiz. Artık üretici-sanayici kavgası bitmeli. Üretici birliklerinin bir araya gelememesi sektörü tıkıyor. Birlik olup tek ses verilmeli” uyarısında bulundu. 
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ
Kecheese Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, keçi ve koyun sütü üretiminin dünyada hızla artışa geçtiğini söyledi. Türkiye genelinde küçükbaş hayvan üreticilerinin düştüğünü, İzmir’de ise bu sayının arttığını belirten Türer, “Keçi sütü ve koyun sütü fiyatlarında bir artış yaşandı. Ancak son fiyatların pahalı olduğunu düşünmüyoruz. Bu ülkede küçükbaş üreticilerini yaşatmamız lazım” şeklinde konuştu.
DOĞRU KOOPERATİFÇİLİKLE BAŞARDIK
Panelde konuşan Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, kooperatifin kısa sürede gösterdiği başarıya dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Tire Süt Kooperatifi’ni “Örnek Kırsal Kalkınma Modeli” seçtiğini ifade eden Eskiyörük, “Tire Süt Kooperatifi’nin varlığı ile Tire’de süt üretimi artışı, Türkiye ortalamasından 6 kat fazla olmuştur. Türkiye’de süt artış oranı son 10 yılda yüzde 70 oranında, Tire’de ise son 10 yılda yüzde 440 oranında artışla gerçekleşti. Türkiye doğru kooperatifçilik modeliyle tarımda ithalat oranlarını azaltabilir. Tarımdaki bu ithalat rakamları Türkiye’ye yakışmıyor” dedi. 
SOKAK SÜTÜ TÜKETMEYİN
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Süt İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Koca da süt tüketiminde doğru bilinen yanlışlara değindi. Tüketicilerin aldıkları sütü eve ulaştırma koşullarında dikkatli olmaları gerektiğini belirten Koca, sokak sütü tüketimi konusunda da uyardı. Koca şu bilgileri verdi:
“Daha ucuz olduğu için tercih edilen sokak sütü, tüketicileri aslında pek çok sağlık problemi ile baş başa bırakabiliyor. Bunların başında hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve toksinlerin neden olduğu rahatsızlıklar bulunuyor. Özellikle sıcak mevsimlerde süte koruyucu maddelerin katılması da önemli bir sorun. Ayrıca eğer sütte antibiyotik varsa kişilerde alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Öte yandan sokak sütlerinde sıklıkla görülen su ve nişasta ilavesi haksız kazanca neden oluyor.”
PANELE KATILAN İSİMLER
Açılış konuşmalarını  Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Yaşar Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu ve MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu’nun yaptığı panele konuşmacı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden Yusuf Güçer, Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Gür Süt Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, Baltalı Süt Yönetim Kurulu Başkanı Funda Baltalı, Kecheese Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, Pınar Süt Kalite Müdürü Birol Delibaş, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Süt İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Koca, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal ve Pınar Enstitüsü Direktörü Ümit Savcıgil katıldı.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)