adscode
adscode

JOHNS HOPKİNS ÜNİVERSİTESİ’DEN PROF. WİENER BEZMİALEM'DE

Dünyanın en önemli sağlık üniversitelerinden biri olan Johns Hopkins Üniversitesi akademisyenlerinden Profesör Charles Wiener, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde “Tıpta ve Tıp Eğitiminde Paradigma Değişikliği”…

JOHNS HOPKİNS ÜNİVERSİTESİ’DEN PROF. WİENER BEZMİALEM'DE
Üniversite
Dekanlık Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferanstan önce açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile Johns Hopkins Üniversitesi arasında devam eden işbirliği neticesinde öğrencilerin Amerika’da tıp eğitimi alma fırsatı yakaladıklarını belirtti. İşbirliğinin öğrencilerin kariyer planlamalarında önemli bir etken olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Kazancıoğlu, “3 sene içerisinde Amerika’ya giden öğrencilerimize Ocak ayında yenilerinin eklenecek. ABD’ye giden öğrencilerimiz bir takım oturumlar gerçekleştirdiler. Tıp eğitiminin sadece burada değil Amerika’da da yoğun olduğunu ve bu işi ne kadar ciddiyetle yürüttüğümüzü gördüler. Akademisyenler ile doğrudan konuşma şansı bularak gelecekleri için bir takım projeler, kariyerleri için planlar yapabilme şansı buldular. Biz eğitimciler açısından ise aldığımız neticeler doğrultusunda doğru yolda olduğumuzu ve ilerlediğimizi teyit ediyoruz, çıkarımlarda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Amerika’daki eğitim sisteminin Türkiye’deki eğitim sisteminden farklı olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Amerika’da 4 senelik bir üniversite eğitimi veya kolej eğitimi üzerine tıp fakültesinde yer alacak öğrencilerini kendileri seçiyorlar. Dolayısıyla tıbba gönül vermiş, kendini buna adamış, biraz daha olgunlaşmış öğrenciler aldıkları için o noktada bir farklılık hissedilebiliyor. Ama verilen eğitimler, yapılan araştırmalara bakıldığında hepsi dünyada da Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde de de belli bir standardın üzerinde zaten.” şeklinde ifade etti.

Farklı Eğitim Sistemlerimiz Var

Dünyada tıp alanında pek çok değişiklikler yaşandığını belirten Profesör Charles Wiener, günümüzde tıp eğitiminin daha çok bireysel yaklaşımlara doğru ilerlediğini kaydederek, “Tıp eğitimindeki sorunun günümüz tıp eğitiminden kaynaklandığını düşünüyorum. Bireysel sağlıkla halk sağlığı aslında birbirini tamamlayan, bütünleyen ve birbirinden ayrılmaması gereken konseptlerdir. Bu bütünlük kavrandığı zaman tıp eğitiminde çok daha fazla mesafe kaydedeceğiz. Aslından bu anlayış evrensel bir anlayıştır. Türkiye gerçekleri ile de uyumlu, ABD’nin gerçekleriyle de uyumludur. Tıp öğrencilerine asıl öğretmemiz gereken bu anlayıştır. Bunların yanı sıra teknolojideki gelişmeler de insan vücudunu ve sistemlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.

Üniversiteler arasında işbirliğine değinen Prof. Charles Wiener, “Bu ortaklık fakültenin gelecek nesillere, lider doktorlar olmayı öğretme kararlılığından geliyor. İki ülke öğrencileri arasında şöyle bir fark var; Amerikalı öğrenciler yaş olarak daha büyükler, çünkü tıp fakültesine başlamadan önce eğitim almaları ve birkaç yıl tecrübe kazanmış olmaları gerekiyor. Türkiye’de ise öğrenciler daha erken yaşta tıp eğitimi almaya başlıyorlar. Yani doktorluk konusundaki alt yapıları ve fikirleri eğitimden önce değil, eğitim sırasında oluşuyor. Bu sebepten bana göre Amerika’da tıp eğitimi vermek daha kolay. Burada bu zorluklara rağmen iyi bir tıp eğitimi veriliyor.” dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)