adscode
adscode

'Kadına Şiddet' Bilimsel Açıdan Tartışıldı

“1.Uluslararası Kadına Şiddete Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi” 7-8 Aralık 2013 tarihinde İstanbul’da Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. Bu yıl ilk kez düzenlenen ve yüzün üzerinde akademisyenin…

'Kadına Şiddet' Bilimsel Açıdan Tartışıldı
Etkinlikler


Hukuktan sanata, iletişimden tarihe kadar alanında uzman birçok akademisyenin katıldığı kongrede Türkiye’de kadına yönelik şiddetin hangi boyutlarda olduğu tartışılırken kadına şiddetin önüne geçilmesine yönelik öneriler de sunuldu.

Yoğun katılıma sahne olan kongreye erkek akademisyenler daha fazla ilgi göstererek “kadına şiddet” konusunda cinsiyet ayrımı gözetmenin doğru olmadığını gözler önüne serdiler.  Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve daha birçok kamu ve vakıf üniversitesi  başta olmak üzere Türkiye genelinden 62 üniversiteden 74 uzmanın katıldığı kongre, bu yönüyle alanında ilk olma özelliğini de taşımış oldu. Kongreye katılan uzmanlar ‘kadına şiddet’ olgusunun sadece Türkiye’ye özgü değil, evrensel bir mesele olduğunu ve bu konunun uluslararası platformlarda tartışılması gerektiğinin altını çizerken; bir sonraki kongrenin farklı ülkelerden gelen katılımcılarla uluslararası bir düzeyde gerçekleşeceğinin sinyallerini de vermiş oldular.

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren  Kadına Yönelik şiddet konusunda önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Şengül HABLEMİTOĞLU’nun yaptığı konuşmasında kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’de değil birçok ülkede gerçekleştiğine vurgu yapılmıştır. Tıp dünyasının yakından tanıdığı Uzm. Psikiyatrist Tanju SÜRMELİ, çocukluk döneminde yaşanan kafa travmaları sonucunda şiddet algısının ortaya çıktığını belirtmiş ve bu konu tüm katılımcıların yoğun ilgisini çekmiştir. Gazi Üniversitesi Okulöncesi Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Tezel ŞAHİN; ebeveynlerin şiddet içerikli tutum ve davranışlarından çocukların etkilendiğini ifade etmiş, çocuğun şiddet ile doğduğu andan itibaren tanıştığını savunmuştur. Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz TAŞKIRAN tarafından sporda kadına yönelik uygulanan fiziki ve sözel şiddetin boyutları masaya yatırılmış ve konuyla ilgili ciddi örnekler aktarılmıştır. Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emine DEMİRAY ise kadına yönelik şiddetin gerçekleşme nedenlerini büyüteç altına almıştır. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi YARAN gerek İslam dininde gerekse de diğer dinlerde kadınlara atfedilen değerin önemine vurgu yapmış ve kadının İslam dinindeki yerine değinmiştir.

Kongrede dikkat çeken bir diğer husus medya sektöründe çalışan kadınların “taciz” konusunda sıkıntı yaşadığının ifade edilmesi olmuştur. Kongrede medya sektöründe çalışan kadınların % 20,27’nin “taciz” konusunda şikayetçi olduğu ifade edilmiştir.

Kongre genelinde 14 farklı bilim dalından bildiri sunulmuş ve kongrenin iki yılda bir düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine karar vermilmiştir. Kapanış konuşmasını yapan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre YANIKKEREM, dünyanın farklı ülkelerinden gelen katılımcılarla kongrenin içeriğinin zenginleşeceğini belirtmiştir.

Hiçbir kurum ve kuruluştan yardım alınmadan sadece katılımcılardan tahsil edilen katılım ücreti ile gerçekleştirilen kongrenin, ilerleyen yıllarda kamu ve özel sektörden de destek alınarak daha geniş kitlelere ulaşılacağı düşünülmektedir. Kadınlarla ilgili dernek ve federasyonlara kongre yönetimi tarafından bilgi verilmesine karşın, kongreye katılım gerçekleştirmemişlerdir. Kongrenin amacına ulaşmasının ardından kimi çevrelerin bazı internet siteleri başta olmak üzere çeşitli yayın organları aracılığıyla olumsuz eleştiriler yöneltmelerine karşın organizasyon komitesi tarafından ilerleyen yıllarda kongrenin dünya genelinde yankı bulacağı ve bu alanda yapılan çalışmalara ışık tutarak yol göstereceğinin altı çizilmiştir.

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)