adscode
adscode

Kadınlar mühendis erkekler ise öğretmen sevgili istiyor

Elemanonline.net adaylara “Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istersiniz ve istemezsiniz?” sorularını sordu. Kadınlar sevgililerinin ya da eşlerinin mühendis olmasını isterken, erkekler…

Kadınlar mühendis erkekler ise öğretmen sevgili istiyor
Türkiye'den Haberler
Elemanonline.net'in adaylar arasında yaptığı anket, ilginç sonuçlar ortaya koydu. 9 bin 816 kişinin katıldığı ankette katılımcılara “Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istersiniz ve istemezsiniz?” soruları soruldu. Anket sonuçlarına göre, kadınların sevgilileri / eşleri için tercih ettiği mesleklerin başında yüzde 20,6 gibi yüksek bir oranla mühendislik geliyor. Memurluk yüzde 12,8 ile ikinci sırada yer alırken, öğretmenlik yüzde 12,2, avukatlık ise yüzde 9,9 oranına sahip. Erkeklerde ilk beş hemen hemen değişmese de sıralama oldukça farklı. Ankete katılan erkeklerin yüzde 17,8’si eşlerinin ya da sevgililerinin öğretmen olmasını istiyor. Sıralamada memurluk yüzde 16,2 ile ikinci, mühendislik ise yüzde 12,8 ile üçüncü sırada.



Kadınların eşleri/sevgilileri için istediği meslekler

Yüzde

(%)

Mühendis

20,6

Memur

12,8

Öğretmen

12,2

Avukat

9,9

Doktor/Hekim

8,7

Bankacı

8,5

Polis

5,3

Aşçı/Ahçı

4,7

Sporcu

4,3

Satış Temsilcisi

3,7

Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istersiniz?

 

 

Erkeklerin eşleri/sevgilileri için istediği meslekler

Yüzde

(%)

Öğretmen

17,8

Memur

16,2

Mühendis

12,8

Doktor/Hekim

8,8

Bankacı

6,8

Hemşire

6,5

Avukat

5,4

Satış Temsilcisi

5,1

Aşçı/Ahçı

4

Sporcu

3,6

Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istersiniz?

 

Tercihlerde iş garantisi etkili

Anket sonuçlarında iş garantisi yüksek mesleklerin üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, “Özellikle ilk 5'te yer alan mühendislik, memurluk, öğretmenlik gibi meslekler çok değişken olmayan, stabil meslekler” dedi. Duyarlar bu tür mesleklerin tercih edilme nedenini ise şöyle açıkladı:

“İş kaybetmek, herkes için en önemli endişelerden biri. Dolayısıyla gerek erkekler gerekse kadınlar eşlerinin ya da sevgililerinin, çok değişken olmayan, iş garantisi olan mesleklere sahip olmasını tercih ediyorlar.”

Cinsiyete göre oranlarda küçük değişimler olduğunun da altını çizen Duyarlar, bunun da mesleklerin algısından kaynaklandığını söyledi. Duyarlar, “Mühendislik toplumda maskülen bir meslek olarak kabul edilir. Bu nedenle de kadınların tercihlerinde daha üst sıralarda yer alıyor. Öğretmenlik ise çalışma koşullarının nispeten rahatlığı nedeniyle erkekler tarafından eşleri ya da sevgilileri için tercih ediliyor” dedi.

 

Kadınlar sevgililerinin polis, erkekler sekreter olmasını istemiyor

“Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istemezsiniz?” sorusuna ise kadınların cevabı yüzde 49,4 gibi yüksek bir oranla 'polis' oldu. Aşçı yüzde 20 ile ikinci sırada yer alırken, kaptan yüzde 9,6, gazeteci ise yüzde 7,3 oranına sahip. Erkeklerde ise sıralama oldukça farklı. Ankete katılan erkeklerin yüzde 19,7'si eşlerinde ya da sevgililerin 'sekreter' olmasını istemiyor. Sıralamada 'oyuncu' yüzde 17,8 ile ikinci, 'satış temsilcisi' ise yüzde 16 ile üçüncü sırada.

 

Kadınların eşleri/sevgilileri için istemediği meslekler

Yüzde (%)

Polis

49,4

Aşçı/Ahçı

20

Kaptan

9,6

Gazeteci

7,3

Veteriner

7,3

Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istemezsiniz?

 

Erkeklerin eşleri/sevgilileri için istemediği meslekler

Yüzde (%)

Sekreter

19,7

Oyuncu

17,8

Satış Temsilcisi

16

Kaptan

15

Polis

7

Eşinizin/sevgilinizin hangi meslek grubunda çalışmasını istemezsiniz?

 

Riskli meslekler tercih edilmiyor

Kadınların cevaplarında 'polis'in yüksek bir orana sahip olmasının en büyük sebebinin mesleğin yüksek risk içermesi olduğunu söyleyen Özlem Demirci Duyarlar, “Tercihlerde mesleğin gelir düzeyi, prestiji gibi nedenlerin ötesinde güvenli ve rahat olması gibi özelliklerin daha etkili olduğunu görüyoruz. Kadınlar sevgilileri ya da eşleri için genellikle çok yoğun temposu olan ve tehlikeli işleri tercih etmiyorlar ” dedi. 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)