adscode
adscode

Kahvaltı et kalp krizine 'dur' de

Çoğu zaman biraz daha uyumak ya da işe geç kalmamak için kahvaltı öğününü atlıyoruz.

Kahvaltı et kalp krizine 'dur' de
Sağlık
Çoğu zaman atladığımız ya da geçiştirdiğimiz kahvaltının sağlığın emniyet kilidi olduğu bildiriliyor. Akşam yemeği veya gece ara öğününden sonra ortalama 10-12 saat aç kalan vücudun güne yakıtı bitmiş bir araç gibi başladığını söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme Uzmanı Melike Şeyma Deniz, "İyi bir kahvaltı kalp krizinden, obeziteye kadar birçok sağlık probleminden koruyan en önemli öğündür" dedi. Deniz, kahvaltı etmek için 5 önemli sebebi şöyle sıraladı:

Kahvaltı eden hızlı kilo veriyor: Bazen ''Ne kadar az yersem o kadar iyi, zaten sabahları acıkmıyorum'' diye düşünerek, kahvaltıyı atlıyoruz. Oysa kahvaltıyı atlayanların gün içerisinde fiziksel aktiviteleri daha düşük oluyor. Harcanan enerji azalıyor ve kilo vermek zorlaşıyor.

Kalp krizi riskini düşürüyor: Kalp krizine neden olan faktörler; tansiyon, insülin direnci, serbest yağ asitleri ve LDL denilen kötü kolesterolün artışı olarak sıralanıyor ve kahvaltı etmeyerek, açlık süresini uzatmak bu kötü sonuçları doğurarak kalp krizine zemin hazırlıyor.

Kahvaltı hafızayı güçlendiriyor, konsantrasyonu artırıyor: Kahvaltı etmek beyin için gerekli enerjiyi sağlayarak, öğrenmeyi geliştiriyor. Kan şekeri düzeyinin normal aralıklarda olması öğrenme gibi beyin işlevlerini düzenliyor

Diyabetten koruyor: Kahvaltıyı atlayan kişilerin yemek sonrası glikoz ve insülin değerleri daha yüksek oluyor ve kahvaltıyı atlamak insülin duyarlılığını bozuyor. Kahvaltıyı atlayanların gün içerisinde daha sık acıkmaları ve fazla yemeleri, şeker metabolizmasını bozuyor. Bu da diyabetle sonuçlanabiliyor.

Gün boyu enerji veriyor: Kahvaltı etmeyen kişiler yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve gün boyu uykusuzluk yaşarken, kahvaltı edenler daha enerjik oluyor. Ayrıca, kahvaltı etmeyen kişilerin gün içerisinde yüksek yağ ve şeker içerikli besinlere yönelmeleri daha kolay olurken, kahvaltı edenler iştahını daha iyi kontrol edebiliyor.

Uyandıktan 1 saat sonra masaya oturun

Harvard Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir çalışmada, kahvaltı etmeyenlerde kalp krizi ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 27 daha fazla olduğu tespit edilmiş. Bu olumsuz etkileri yaşamamak için, uyandıktan sonra mutlaka 1 saat içinde kahvaltı etmek gerekiyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)