adscode
adscode

Kalacak yer isteyen öğrencilerden 'Barınamıyoruz Hareketi'

Kiralık ev ve yurt sıkıntısı devam eden öğrenciler, bu soruna çözüm bulunması için Barınamıyoruz Hareketi’ni başlattı. Farklı üniversitelerden ve bölümlerden öğrenciler bir araya gelerek, geceyi parklardaki çimlerde, banklarda geçiriyor.

Kalacak yer isteyen öğrencilerden 'Barınamıyoruz Hareketi'
Eğitim
Güncelleme : 23-Sep-21 19:34

 

Milliyet'den Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; toplanacakları parkların duyurularını her gün saat 21.00 civarı sosyal medyadan yapan öğrenciler ilk gün Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, önceki gün de Beşiktaş’taki Şairler Parkı’nda buluştu. Ben de gece onlarla birlikteydim. Seslerini duyurmak için en ulaşılabilir seçenek olan banklarda buluştuklarını kaydeden öğrenciler, “İyi ihtimalle binlerce liraya bulabildiğimiz penceresiz, karanlık, dar odalar yerine tercihimizi, sorunun çözümü olabilmek için geniş gökyüzünün altındaki parklarda, sıra arkadaşlarımızla geçirmekten yana kullanıyoruz” diyerek amaçlarının yaşadıkları soruna çözüm bulmak olduğunu söylediler.


‘Siyasallaşmasın’

Herkese çağrı yapan öğrenciler, bütün üniversite dayanışmalarından, topluluklardan, sivil toplum kuruluşlarından, siyasi partilerden, sanatçılardan destek beklediklerini ancak konunun siyasallaşmasını da istemediklerinin altını çizdiler.

Eylemdeki öğrenciler arasında yer bulamayanların yanı sıra arkadaşlarına kendi evini açanlar da vardı. Hepsi yaşadıkları sorunu birinci ağızdan şöyle anlattılar:

Mert Sarıkaya: İTÜ’de yüksek lisans yapıyorum. 2 hafta önce yine İstanbul’da üniversite kazanan kız kardeşimle birlikte İzmir’den geldim. Geçici olarak arkadaşımın evinde kalıyoruz. Her gün üniversitelerimize yakın olsun diye Şişli, Beşiktaş, Kağıthane bölgelerinde ev arıyorum ama bulamıyorum. 3.500 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Onun altındaki evler ya penceresiz, kot altı ya da pis.

Kardelen Şahin: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde matematik okuyorum. Yurt bulamadım, evler ise 3.000 TL’ye çıkmış. Öğrenci olunca aynı ev için 4.000 TL istiyorlar. İnsan olarak barınmak en doğal hakkımız. Yurt odaları hapishane gibi; sadece uyumak için kullanın diyorlar. Ama orası bir yaşam alanı, ders çalışacağız, oturacağız. Koğuş gibi yerde, hücreye atılmış gibisin, nasıl sağlıklı olunur? Çağrılarımıza cevap verene kadar eyleme devam etmeyi düşünüyoruz.

Yunus Emre Karaca: Marmara Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okuyorum. Kadıköy’de oturuyorum. Bir süredir kiramı ödeyemiyorum. Barınamayan arkadaşlarıma evimi açtım. Giden, gelen 10 kişi var. 1.900 TL kiram. Kot 1 denilen, güneş almayan bir ev. Bir sonraki kontratta büyük ihtimalle 3.000 TL olur. Barınma probleminin acilen çözülmesini bekliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında ev bulamayan arkadaşlarımız var.

En fazla öğrenci İstanbul’da

Öğrencilerin barınma sorunu tüm illerde var. Ancak büyük şehirlerde öğrenci sayısı çok olduğu için ciddi boyutlara ulaştı. Öyle ki 57 üniversitenin bulunduğu İstanbul’da, 1 milyon 288 bin 707 öğrenci okuyor. Ankara’daki 22 üniversitede, 319 bin 406 öğrenci; İzmir’deki 10 üniversitede ise 176 bin 67 öğrenci öğrenim görüyor.


Farklı şehirlerde de toplandılar

İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir ve Kocaeli’de de öğrenciler parklarda sabahladı. İzmir Buca’daki Hasanağa Parkı’nda buluşan öğrenciler, “Barınamıyoruz, sokaktayız” yazılı pankart açarak duruma tepki gösterdi. Ankara’da 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’nda polis, öğrencilerden kurdukları çadırları kaldırmasını istedi. Karara karşı çıkanlar gözaltına alındı.

Başkentte geçici konaklama imkanı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, barınma sıkıntısı çeken öğrencilere geçici konaklama imkanı sağlamaya başladıklarını açıkladı. Yavaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yarınlarımızı bilimin ışığıyla aydınlatacak olan kıymetli evlatlarım, sizleri Ankara’mıza üniversite okumaya davet etmiştik. Bu esnada barınma sıkıntısı çeken evlatlarımız için geçici konaklama imkanı sağlamaya başladık. Şu ana kadar binin üzerinde başvuru geldi, gelmeye de devam ediyor. Şefkat Evlerimize, kiraladığımız yurt ve otele öğrencilerimizi yerleştirmeye başladık. Sizler hür fikirlerinizle geleceği inşa ederken daima yanınızda olacağım” ifadelerine yer verdi. l ANKARA Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)