adscode
adscode

Kalp Hastaları İçin Kök Hücre Umudu

Çaresiz hastalıkların tedavisi için yürütülen kök hücre çalışmalarında umut verici gelişmeler yaşanıyor.

Kalp Hastaları İçin Kök Hücre Umudu
Sağlık
Sadece kalp kasına yönelik kök hücrenin by-pass sırasında verilmesiyle etkili sonuçlar alındığını belirtiliyor.
 

Kök Hücre Vakfı Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da yapılan Avrupa Kardiyovasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Kongresi'nde, kalp-damar hastalıklarının tedavisinde uygulanan kök hücre tedavisiyle çalışmanın sonuçlarının açıklandığını belirtti. 

"Heart cell" denilen, "mezodermal (kemik iliği kaynaklı)" kök hücrelerin kullanıldığı çalışmanın bir grup insan üzerinde yürütüldüğünü ifade eden İlhan, Nobel Tıp Ödülü sahibi Martin John Evans'ın da aralarında bulunduğu bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, başkasından alınan ve özel işlemden geçirilen, sadece kalp kasına yönelik kök hücrenin by-pass ameliyatı sırasında verilmesiyle çok etkili sonuçlar alındığını söyledi. 

Prof. Dr. İlhan, şu bilgileri aktardı:

"10-11 hasta üzerinde yapılan Faz-2 çalışmasında önemli bir yan etki gösterilmezken, kalp kasları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bildirildi. Çalışma, gönüllü vericilerin kemik iliğinden alınan kök hücrelerinin işlemden geçirilerek sadece kalp kasına yönelik özel kök hücre elde edilmiş olması nedeniyle tıpta devrim niteliğinde. Kısa süre içinde karşılaştırma yapılabilmesi için çalışmada yeni bir aşamaya geçilecek. Kök hücre uygulanacak ve uygulanmayacak iki hasta grubu oluşturulacak ve bu sayede tedavinin etkinliği saptanabilecek. Bunun etkinliğinin saptanması, karaciğer, pankreas ve kas gibi diğer doku ve organ hasarlarında benzer bir tedavinin uygulanabileceğinin işareti olabilir."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)