adscode
adscode

'Kamuda kadın istihdamı artış gösterdi'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, son yıllarda kamuda kadın istihdamının büyük ölçüde artış gösterdiği, emeklilik ve doğum izni gibi konularda kadın çalışanlara önemli kolaylıklar sağlandığı bildirildi.

'Kamuda kadın istihdamı artış gösterdi'
Türkiyeden Haberler
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetelerde Birleşmiş Milletler (BM) Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Biriminin hazırladığı rapora dayandırılarak, çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yasal bazı eksikliklerin olduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi.

"Kadın çalışanlara önemli kolaylıklar sağlandı"
Açıklamada, 15 yaş üstü kurumsal nitelik taşımayan nüfusun içinde kadınların işgücüne katılım oranının bu yılın ocak ayı itibarıyla yüzde 31, istihdam oranın da yüzde 27 olduğu vurgulanarak, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Anayasamızın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10'uncu maddesinde herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu, kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ve devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu düzenlenmiştir. Mayıs 2016 itibarıyla kamuda çalışanlar 3 milyon 149 bin 177 kişi, bunun içinde kadınların oranı yüzde 37,01'dir. Son istatistiklere göre, kamuda toplam memur sayısı 2 milyon 354 bin 314, sendika üyesi sayısı 1 milyon 679 bin 28'dir. Sendikalı memur oranı ise yüzde 71.32'dir. Bunun içinde kadınların oranı yüzde 39, erkeklerin oranı ise yüzde 61'dir. Kamuda kadın istihdamı büyük ölçüde artış göstermiştir. Emeklilik, doğum izni gibi konularda kadın çalışanlara önemli kolaylıklar sağlanmıştır."

"Kadın istihdamının artırılmasına yönelik yeni çalışma modellerinin oluşturulması vurgusu"
Açıklamada, 64. Hükümet programında, kadınların bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi, daha kaliteli eğitim olanaklarına sahip olması, karar alma mekanizmalarındaki etkinliklerinin artırılması, iş gücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılarak istihdamlarının artırılması, sosyal güvencelerinin sağlanması ve kadın girişimci sayısının artırılması ile kadın istihdamının artırılmasına yönelik yeni çalışma modellerinin oluşturulması hususlarının vurgulandığı belirtildi.

Doğum yapan personele annelik süresi izninin bitimi tarihinden itibaren iki seneye kadar ücretsiz izin hakkı sağlandığı da anımsatıldığı açıklamada, "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesinin sağlanması ve işçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınması hususlarında çalışma yapılacağı hükümet programda belirtilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)