adscode
adscode

Kanada okurken çalışma fırsatı sunuyor

Üniversitede okurken çalışma, mezuniyet sonrası kısa sürede işe yerleşme gibi avantajlar sunan Kanada, Türk öğrencilerin tercihlerinde ilk sıralarda. İşletme ve bilgi teknolojisinde öne çıkan ülkede, 20 bin dolara kadar burslu okumak mümkün.

Kanada okurken çalışma fırsatı sunuyor
Yurtdışı Eğitim
Güncelleme : 13-May-22 11:47

Pandemi nedeniyle sekteye uğrayan uluslararası eğitim, salgının azalmasıyla toparlanmaya başladı. Sektörün gelecekteki büyümesini ise Kovid-19’un ortaya çıkardığı yeni gerçekler belirleyecek. Öyle ki öğrenci tercihlerinde gidilen ülkedeki iş olanakları ve çalışma koşulları artık daha çok etkili. Bu noktada Kanada, üniversitelerinde verdiği kaliteli eğitimin yanı sıra dünyaca ünlü firmalarda staj yapmak, okurken çalışma izni almak, mezuniyet sonrasında kısa sürede işe yerleşmek gibi sunduğu olanaklarla yıldızı parlayan ülkeler arasında başı çekiyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre bu özellikleriyle Kanada, uluslararası öğrenci sayısında pandemi öncesindeki rakamlara ulaştı. Salgından önce ülkede, 640 bin uluslararası öğrenci bulunurken bu sayı 2020’de 530 bine düştü ancak 2021’de 622 bine yükseldi. Yurt dışı eğitim düşünen Türk öğrencilerin de tercihlerinde ilk sıralarda yer alan Kanada’nın uluslararası eğitimde öğrencilere sağladığı avantajların ayrıntısını Hollanda merkezli, Kanada, Avrupa ülkelerinden 28 kurum ve 87 bin öğrenciden oluşan ağa sahip Global University Systems (GUS) Başkan Yardımcısı Max Etingen cevapladı:

Profesyonel hayata hazırlıyor

- Uluslararası eğitimde Kanada’nın sunduğu avantajlar neler?

GUS’ın ağına giren Kanada’daki üniversiteler, öğrencileri mükemmel derecede profesyonel hayata hazırlıyor. Örneğin University Canada West’ten mezun olduktan sonra ilk 6 ayda yüzde 97 işe girme oranı var. Bu üniversitede işletme odaklı ama bilgi teknolojilerini (IT) de entegre ettiğimiz programlar mevcut. Toronto School of Management’ta kariyer servisi, işe yerleştirme yaptığı için öğrencilerin diplomaya sahip olduklarında gerçek bir iş deneyimleri oluyor. Geniş program portföyümüz işletme, konaklama ve turizm, büyük veri, dijital pazarlama, veri analitiği ve siber güvenlik programlarına kadar uzanmakta. Üniversitenin hem eğitim partnerleri hem de co-partnerleri bulunuyor. Amazon Web Services, CompTIA, Digital Marketing Institute, Knowledge Matters, Oracle Hospitality, QuickBooks, Trailhead’den Salesforce, Tableau gibi alanında lider firmalarla çalışıyoruz.

- Okurken kaç saat çalışılabiliyor?

Akademik programlarda eğitim alırken öğrenciler, haftada 20 saat part time çalışıyorlar. Kanada’da 220 bin istihdam, üniversitelerden mezun olan uluslararası öğrencilerden sağlanıyor.

- Üniversitelere kabul koşulları hakkında bilgi verebilir misiniz?

İngilizce bilgisi ve akademik ortalama önemli. Lisansüstü eğitim için lisans diploma notunun 3.00’ün altında olması bize gelmesi için büyük bir zorluk. MBA’de yönetici pozisyonunda çalışma deneyimi istiyoruz.

- Eğitim ücretleri nedir? Burs olanakları var mı?

Lisansın yıllık ücreti 18 bin dolar. Devlet kolejleriyle partnerliklerimiz var. Burada ücretler, 16 bin 500 dolar. MBA, 38 bin dolar. 100 bin dolarlık MBA programları da mevcut. 5 bin ile 20 bin dolara kadar burs sağlanmakta.

‘Ne istediklerini biliyorlar’

- Türk öğrenciler hangi alanlarda daha çok öğrenim görüyorlar?

Yapılan bir sıralamada ilk 5’te seçilen University Canada West çok talep gören bir üniversite. Şehir merkezinde Vancouver’da, kampüsün lokasyonu çok avantajlı. Toronto School of Management’ta IT ve işletme programlarımız ilgi çekiyor. Türk öğrenciler tarafından tercih edilmesinde en büyük avantaj, eğitim sonrasında yapılan işe yerleşimler. Türk öğrenciler ne istediklerini iyi biliyorlar. Lisans ve lisansüstü programları daha çok tercih ediyorlar.

Sertifika programları da var

- Sertifika programlarının içeriğinde neler yer alıyor?

Toronto School of Management, Canadian College of Technology and Business’ta co-op programlar mevcut. Turizm ve otelcilik, işletme yönetimi, veri mühendisliği ve analitik, kullanıcı deneyimi ve etkileşimli tasarım gibi alanlarda programlar var. Kendi içinde hem eğitim süreleri hem de staj yapma dönemleri bulunuyor. Süre, 31 haftadan başlıyor 1 ya da 2 yıl olarak değişiyor. 1 yıl Kanada’da eğitim alan, 1 yıl çalışabiliyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)