adscode
adscode

"Kanser hastası yaşlılar için evde bakım geliştirilmeli"

"Kanser hastası yaşlılar için evde bakım geliştirilmeli"

"Kanser hastası yaşlılar için evde bakım geliştirilmeli"
Sağlık
Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kanser hastası yaşlıların evde bakımında yardımcı sağlık personelinin devreye girmesi gerektiğini belirterek, "Yardımcı sağlık personeli hekim gözetiminde tedaviyi evde takip ederse sağlık hizmetlerinde daha verimli sonuç alınabilir. Bu sayede hastanelerin ve hekimlerin yükü azaltılarak hastaların da yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir" dedi.

Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi'nin dördüncüsü yarın Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilecek. Kongre Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan,  yaşlılarda kan kanserlerinin tedavisi konusundaki son gelişmelerin ele alınacağı toplantıda "Geriatrik Hemşirelik Sempozyumu" da düzenleneceğini bildirdi. Yaşam kalitesini kaybetmeden uzun süre yaşamanın insanların hedeflerinden biri olduğunu anlatan İlhan, "Türkiye yakın geçmişte genç nüfusa sahipti. Bugün ise erkeklerde ortalama yaşam 73, bayanlarda 79'dur. Aralık 2014 sayımlarına göre toplam nüfusun yüzde 8'i 65 yaş üstünde olup 6 milyon kişiyi aşmaktadır. Buna karşılık 2025 yılında 15 milyon yaşlı nüfus beklenmektedir Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2025'de ülkemiz dünyada en hızlı yaşlana nikinci ülke olacaktır" diye konuştu.

Türkiye hızla yaşlanıyor

Prof. Dr. İlhan, Türkiye'nin, dünyada en hızlı yaşlanan ülkelerden biri olarak yakın gelecekte ileri yaştaki hastaların bakımı ve tedavisiyle ilgili sorunlarla daha fazla karşı karşıya kalacağını söyledi. Yaşlılıkta kanser görülme oranının arttığını dile getiren İlhan, ileri yaştakilerin tedavi ve ilaç giderlerinin ülke ekonomilerini zorlamaya başladığını, İngiltere'de kısa süre önce bazı ilaçların geri ödeme listesinden çıkarıldığını kaydetti. Yaşlılarda hastanede uzun süreli yatış ve maliyet etkin olmayan ilaç ve tedavilerin sağlık harcamalarını artırması nedeniyle tedaviye gereksinim duyan diğer yaş grubundaki hastalara yeterli pay ayrılamadığını aktaran İlhan, bu durumun evde bakım hizmetlerini gündeme getirdiğini bildirdi.

Sağlık personeli ile evde takip

Kanser hastası yaşlıların evde bakımında yardımcı sağlık personelinin devreye girmesi gerektiğini vurgulayan İlhan, "Yardımcı sağlık personeli hekim gözetiminde tedaviyi evde takip ederse sağlık hizmetlerinde daha verimli sonuç alınabilir. Özellikle hemşirelerin bu alandaki eğitimine önem verilmeli. Bu sayede hastanelerin ve hekimlerin yükü azaltılarak hastaların da yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek kongrede yaşlılık döneminde ortaya çıkan hastalıklar ve yeni tedavi yöntemlerine ilişkin görüşler paylaşılacak.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)