adscode
adscode

KARİYER PLANLAMASINDA SONA DOĞRU

Ara tatilin tadını çıkaran öğrenciler, ikinci dönemin başlamasıyla birlikte yoğun bir ders dönemine merhaba dedi.

KARİYER PLANLAMASINDA SONA DOĞRU
Eğitim
Güncelleme : 08-Feb-19 15:32

Bu dönem ders seçimi yapacak öğrencilerin üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi sahibi olması ve velilerin de desteğiyle yükseköğrenim hedeflerini belirlemesi önem taşıyor. 10. sınıf öğrencileri, gelecek yıl hangi dersleri seçeceklerini belirleyerek kariyer planlamalarını yapıyor. Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, ‘Kariyer planlama, gelişimsel bir süreçtir. Doğduğumuz an başlar, eğitim ve iş hayatımız boyunca devam eder. Bu nedenle üniversite ve bölüm seçmek kariyer planlamanın sadece bir parçasıdır.’ dedi.

İkinci dönemin başlamasıyla birlikte lise öğrencilerini, geleceklerini ve kariyer planlamalarını şekillendirecek önemli kararlar bekliyor. MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği gereğince, 10. sınıf öğrencileri gelecek yıl hangi dersleri seçeceklerini şubat ayı sonuna kadar belirleyecek.

Öğrencilerin ders seçimiyle ilgili karar vermeden önce Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’na (YKS) hangi puan türünden hazırlanacağına karar vermesi gerekiyor. Bu sebeple, öğrencilerin üniversiteye giriş sistemini iyi bilmesi ve yükseköğrenim hedeflerini belirlemiş olması önemli. Ders seçimi ve YKS arasındaki bağlantıyı bilmek doğru ders seçimi yapmanın ilk adımı oluyor.

Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, kararsızlık yaşayan öğrencilere tavsiyelerde bulunurken, ‘Bilim ve teknolojinin hızla değiştiği dünyamızda iş hayatının ve mesleklerin farklılaşması, yeni iş kollarının doğması öğrencilerimizin karar vermesini zorlaştırabiliyor. Bu süreci kolaylaştırmak için öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfederek potansiyellerini ortaya çıkaracakları, çok yönlü gelişecekleri öğrenme ortamları yaratıyoruz.’ dedi.

Tüm liselerde öğrencilerin haftalık toplam ders saati 40 olarak belirlenirken, 9 ve 10. sınıfta ortak dersler okutuluyor. Ortak dersler çerçevesinde, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya ve Edebiyat dersleri zorunlu tutulurken, 11 ve 12. sınıf itibariyle bu dersler seçmeli ders listesinde yer alıyor. Öğrenciler ailelerinin de desteğini alarak, 11. sınıftan itibaren hangi dersleri seçeceklerine karar veriyorlar.

Aileler Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Genel Müdür Ali Rıza Lüle, kariyer planlamanın ilk aşamasının ‘kendini tanıma’ olduğuna dikkat çekerken: ‘Öğrencilere uygulanacak kişilik ve ilgi testleri, rehberlik ve kariyer danışmanlığı, okuldaki öğrenmenin yanı sıra ailelerin de çocuklarını bilgilendirmesi ve desteklemesi, bireyin yol haritası çizmesine yardımcı oluyor.’ diye konuştu.

Lüle, ‘Sadece ders ortamında değil, sınıf dışında da öğrencilerin proje ve etkinliklerle yaşayarak öğrenmelerine fırsat tanımalıyız. Ailelerin, çocuklarının meslekleri ve iş dünyasını tanımasına yardımcı olması, üniversite tercihiyle iş dünyası arasındaki bağlantının bilincinde olarak seçim yapmalarını sağlayacaktır.’ dedi.

Araştırma sonuçları, çocukların meslek seçerken en çok anne ve babalarından etkilendiklerini gösteriyor. Bu nedenle mesleklerle ilgili ön yargısız konuşmak, çocukla ilgili gerçekçi bir beklenti içine girmek, ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri doğrultusunda seçim yapmasına olanak tanımak, baskı yapmamak büyük önem taşıyor. Günümüzde gençlerin daha çok kararsızlık yaşadıkları düşünülürse, ailelerin bu süreçte sabırlı olmaları ve okul ile iş birliği içinde çocuklarına yardımcı olması gerekiyor.

 

Kendini tanıyan öğrenciler şu sorulara yanıt verebilir:

 

Kişilik özelliklerim neler? Hangi ilgi alanlarına sahibim? Hangi bilimsel konulara merak duyuyorum? Öğrenmekten keyif aldığım dersler hangileri? Yeteneklerim neler? Şimdiye kadar katıldığım proje ve etkinliklerden hangileri bana daha uygundu? Çevreme, topluma, dünyaya nasıl bir katkıda bulunmak istiyorum? Gelecekte hangi başarılarımla anılmak isterim?

Okullara Ne Gibi Sorumluluklar Düşüyor?

Üniversiteler ve akademisyenlerle iş birliği yapılarak üniversite gezileri düzenlemenin, lise öğrencilerinin ders seçim sürecini olumlu yönde etkilediğini belirten Lüle, ‘Üniversite ve bölüm tanıtımları organize ederek, öğrenciye yükseköğrenimdeki seçenekleri tanıtılmalıdır. Mesleki gözlem uygulamaları, günümüzle gelecek arasında köprü kurmalarını sağlarken, iş dünyasıyla ilgili farkındalıklarını artıracaktır.’ dedi.

Öğrencinin kariyer planlama olgunluğuna sahip olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Lüle, ‘Kararsız öğrenciler için kariyer danışmanlığı görüşmeleri ve atölye çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışmalarla birlikte üniversiteye giriş sistemi, ders seçimi süreci ve kariyer hedefi belirlemeye yönelik sunumlar, gençlere yol gösterici olmalıdır.’ şeklinde konuştu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)