adscode
adscode

Kayı Okulları Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş LGS Yorumu

8. sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu 2 Haziran tarihli Liseye Geçiş Sınavında Sözel bölümde paragrafların uzadığını ama analiz ve yorum gerektiren soru tarzının korunduğunu görüyoruz.

Kayı Okulları Eğitim Danışmanı Deniz Demirtaş LGS Yorumu
Eğitim
8. sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu 2 Haziran tarihli Liseye Geçiş Sınavında Sözel bölümde paragrafların uzadığını ama analiz ve yorum gerektiren soru tarzının korunduğunu görüyoruz. Yazım yanlışının, metin türünün, cümle bilgisine ilişkin kazanımların sorgulandığı teknik bilgi gerektiren soruların yanı sıra TEOG müfredatında yer almayan bir anlatım bozukluğu sorusu da testte yer almış. Türkçe testi zorluk derecesini genel olarak orta düzey olarak değerlendirebiliriz.

Matematik soruları kazanımların içi içe geçtiği sorular olarak düzenlemiş. Mantık yürüten, grafik yorumlayan öğrencilerin yapabileceği sorular sınavda yer aldı. Tam kare, dik prizma, üçgen eşitsizliği, piramit sorularına yer verilmiş. MEB örnek sorularına benzer sorular karşımıza grafik sorularında çıktı. Zamanın öğrencileri zorladığı, uzun sorulardan oluşan eleyici bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
Fen Bilimleri dersinde konu dağılımının hemen hemen eşit olduğu görülüyor. Fen Bilimleri testi eskiye oranla öğrencileri daha fazla zorlayacak nitelikte uzun ve zorlayıcıydı, mantık ve muhakeme sorularının ağırlığı fazlaydı.

İnkılap Tarihi dersinde genel olarak yorum soruları yer aldı. Soru sayısı azaldığı için ünite başına bir soru oranı var. Daha çok öğrencilerin soruları yorumlama gücünün ölçülmesi amaçlanmış. Soruların zorluk derecesi ise orta seviye olarak kabul edilebilir.

İngilizce dersinde sorular oldukça kolaydı. Sorular ünitelerin en temel kelime bilgisini ölçen sorulardı. Zorlayıcı kelime bilgisi veya terminoloji bulunmuyordu. Soru cümlesini doğru anlama ve resimleri verilen ifade ile eşleştirmeye dayalı basit mantık ve çok temel seviyede İngilizce bilgisi içeren sorular karşımıza çıktı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının bilgi yerine, yoruma dayalı olduğu görüldü. Soruları dikkatli okuyan öğrenciler soruları kolaylıkla cevaplayabildiler.
Sınavın Sözel Sayısal olarak ayrı oturumlar halinde olması, Fen Bilimleri ve Matematik sorularının bir arada olması öğrencileri çok zorladı. Ancak geçtiğimiz yıl yapılan TEOG sınavlarına göre daha zorlayıcı bir sınav olarak, eleyici nitelik taşıması olumluydu. Sınav işleyiş olarak sıkıntılı değildi ve mola sistemi öğrencilerin dinlenmesi bakımından faydalı oldu.
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)