adscode
adscode

Akıllı Üretim: Endüstri 4.0

Toplumun ekonomik üretim modeli tarihindeki son durak, dördüncü sanayi devrimi, endüstri 4.0 olarak tanımlanmaktadır.

Akıllı Üretim: Endüstri 4.0
Dünyadan Haberler
Güncelleme : 29-Aug-19 17:15

Toplumun ekonomik üretim modeli tarihindeki son durak, dördüncü sanayi devrimi, endüstri 4.0 olarak tanımlanmaktadır. Dijital dönüşümün dinamiklerini temel alan endüstri 4.0, gelecekte akıllı bir üretim ekonomisini doğuruyor. Geleceğin dünyasında küresel rekabetin ön saflarında yer almak isteyen kuruluşlar, üretim ve dağıtım sürecinde çalışacak akıllı robotlar,

Ar-Ge'de kullanılacak yapay zeka sistemleri, satış ve yönetim pazarlama süreçleri, dünya ile bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlayacak internet nesneleri dışarıda ve tüm bu akıllı sistemler uyum içinde birlikte çalışacak. Bir tasarımcılar ekibi, yazılım geliştiriciler ve uzman uygulayıcılar ile çözmelisiniz. Giderek daha fazla insan tarafından tartışılan ve kurgusal bir rekabet olarak tanımlanan "Dördüncü Sanayi Devrimi" Türkiye için çok önemlidir.

2020 yılına kadar, tahminen 50 milyar cihaz haberleşecek. Akıllı üretim sistemleri, akıllı şehirler, evler, lojistik, ağlar, sosyal ağlar ve e-ticaret ağları ile cihaz unsurlarının bir araya gelmesi, gelecek çeyrek yüzyılda küresel ticaret hacminin %46'sını veri ağları, hizmetler, nesneler ve çevreyi kullanan bireyler aracılığıyla etkilemesi bekleniyor.

 

2018 yılında bu sektörde 2,3 milyon robot ünitesinin kullanılması beklenmektedir. Özellikle, robotik alanındaki gelişmeler imalat sektöründe akıllı üretim sistemlerinin oluşumunu tetiklemiştir. Akıllı bir üretim sistemi, düzeltilmiş üretim, akıllı, gelişmiş üretim kalitesi, daha az hatayla üretim, daha az atık, yerel üretim süreçleri, hızlandırılmış yenilik süreçleri ve daha fazla müşteri tercihine ve ihtiyacına cevap vermeyi amaçlayan az kaynak kullanımıyla aynı vakitte  “dördüncü” sanayi devrimi olarak tanımlanan Endüstri 4.0'ın temelini oluşturur; bu, imalat sanayiindeki değer zincirini, özellikle akıllı fabrikaları, duruma özel çözümler, esneklik, verimlilik ve maliyet açısından optimize etmek anlamına gelir.

Endüstri 4.0 Nasıl Doğdu ve Geliştirildi?

Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya'daki Hannover fuarında kullanıldı. Ekim 2012'de Bosch Grubu ve SAP eski CEO'su Henning Kagermann bir çalışma grubu oluşturdu ve Dördüncü Sanayi Devrimi'nin öneri dosyasını Alman Federal Hükümetine sundu. 2013 yılında Alman Hükümeti, Endüstri 4.0 dönüşüm yol haritasını hazırlamaya başladı. Aynı yıl, Bosch kendi yol haritasını hazırlamak için çalışmaya başladı. İlk olarak, Bosch, Endüstri 4.0 çalışma grubunda yer aldı ve liderliğini üstlendi.

Sanayi 4.0, dördüncü sanayi devrimi anlamına gelir. İlk sanayi devrimi, su ve buharın gücüne ve üretim mekanizmasına, ardından ikinci sanayi devrimi, elektrik gücü yardımına dayanıyordu. Ardından, üçüncü sanayi devrimi, dijital devrim gerçekleşti ve elektronik kullanımı arttı.

Üretim Veri Toplama Sistemi

Üretim katındaki ham verilerin tüm üretim raporlarının temeli olduğu düşünülürse, şirketlerin bu verileri toplarken olası eksiklikleri gidermesi gerekir. Otomatik bir üretim veri toplama sistemi yardımcı olur.

İşletmenizi yürütmek için kullandığınız, kurumsal kaynak planlama (ERP) ve üretim yönetim sistemi (MES) de dahil olmak üzere kullanılan üretimden veri toplama yazılım sistemi, atölyeden toplanan üretim verilerine dayanmaktadır. Çoğu durumda, bu veriler elle toplanır ve sisteme operatör tarafından girilir.

El ile toplanan verilerle ilgili üç genel sorun; sonsuzluk, yanlışlık ve önyargı. Bu ham verinin sonrasında bütün üretim raporunun temelini oluşturan üretimden veri toplama ve bu raporlara dayanarak önemli kararlar aldığı göz önünde bulundurulduğunda, ilk verilerin toplanmasıyla ilgili herhangi bir sorun, işinizi olumsuz yönde etkileyen dalgalı bir etki yaratabilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)