adscode
adscode

Kimyasallar Zeka Geriliğine Neden Oluyor

Amerika’da yapılan bir çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Dr. Erden, 'Fitalatlara yüksek oranda maruz kalan annelerin çocuklarının IQ değeri 7 puan düşük çıktı' dedi.

Kimyasallar Zeka Geriliğine Neden Oluyor
Sağlık
Amerikan HealthDay News’de yayınlanan bilimsel çalışma sonuçları; yaygın olarak kullanılan kimyasallara doğum öncesinde maruz kalmanın, bebekte daha düşük IQ değerleri ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu çalışmaya değinen ve ABD’de üç tür fitalatın çocuk oyuncaklarında ve çocukların kullandığı malzemelerde yüzde 0,1 oranının üzerinde kullanılmasının yasaklandığını belirten Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, bu maddelere yüksek oranda maruz kalan annelerin bebeklerini bekleyen riske dikkat çekti. 
“Di-n-bütil fitalat (DnBP) ve di-izobütil fitalat (DiBP) bileşikleri fitalatlar adı verilen kimyasal maddeler sınıfındadır ve çeşitli ev eşyalarının üretiminde kullanılmaktadır" diyen Erden, New York’ta yapılan çalışmanın, çocukların doğum öncesinde fitalatlara maruz kalmalarıyla ilgili önemli araştırmalardan biri olduğunu söyledi.

7 PUAN DAHA DÜŞÜK ZEKA SEVİYESİ
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre fitalatlar, plastik malzemeleri daha esnek yapmak ve kolaylıkla kırılmalarını önlemek amacıyla kullanılıyor. Ayrıca, yapıştırıcı ve kozmetik katkı malzemeleri olarak, hava temizleme, temizlik ürünleri ve spreylerde de bulunuyor. 

Factor-Litvak ve çalışma arkadaşlarının, hamileliklerinin son döneminde idrarlarında fitalat testi yapılan 328 annenin 7 yaşındaki çocuklarına IQ testi yaptığını söyleyen Dr. Erden, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: “DnBP ve DiBP maddelerine en yüksek düzeyde maruz kalan annelerin çocuklarının IQ seviyelerinin en düşük düzeyde maruz kalan annelerin çocuklarına göre ortalama 7 puan daha düşük olduğu görüldü. Bulgular ayrıca, bu iki kimyasala yüksek düzeyde maruz kalan çocukların bilgiyi işleme hızlarının, işler belleklerinin ve algısal muhakemelerinin daha düşük seviyelerde olduğunu gösterdi. Algısal muhakeme, kişinin sözel olmayan bilgiyi gözünde canlandırabilme ve anlama yeteneğidir. Yanı sıra, DiBP maddesine en yüksek düzeyde maruz kalan çocuklarda sözel kavrama becerisinin daha düşük olduğu görüldü.”

AMERİKA’DA OYUNCAKLARDA YASAKLANDI
ABD Kongresi’nin üç tür fitalatın çocuk oyuncaklarında ve çocukların kullandığı malzemelerde yüzde 0,1 oranının üzerinde kullanılmasını yasakladığını belirten Erden, “Bunlar, bu çalışmada incelenen BBP, DEHP ve dibütil (DiBP ve DnBP dahil olmak üzere) fitalatlardır. Küçük çocukları korumak amacıyla tedbir niteliğindeki bu düzenlemelere rağmen, hassasiyetin en fazla olduğu anne karnındaki fetusun gelişimi süresi için herhangi bir düzenleme getirilmemiştir. Piyasada bu maddelerin yerine kullanılabilecek bazı bileşikler var, ancak bildiğimiz kadarıyla bu maddeler kapsamlı olarak incelenmemiştir” dedi.

FİTALATLARA DAHA AZ MARUZ KALMAK İÇİN
Fitalatlar ürünlerde çok yaygın olarak kullanıldığı için bu bileşiklere maruz kalmaktan tamamen kaçınmak zor ancak Op. Dr. Halit Fırat Erden’e göre, maruz kalma düzeylerini azaltmak için birtakım tedbirler almak mümkün. İşte o tedbirler: 
- Yiyecekleri mikrodalga fırında plastik kaplar içinde ısıtmaktan, temizlik malzemeleri, hava temizleme ürünleri ve kişisel bakım ürünleri gibi kokulu ürünleri kullanmaktan mümkün olduğu kadar kaçının.
- Fitalatların yanı sıra BPA (bisfenol A) içerdiği için #3, #6 ve #7 olarak etiketlenen plastikleri kullanmaktan kaçının ve yiyeceklerinizi plastik yerine cam kaplarda muhafaza edin.
- Ayrıca hangi ürünlerde fitalat olduğunu belirtmek üzere etiketlerde değişiklik yapılması için yaptırım getirilmeli veya hangi tip ürünlerin fitalat içerebileceği konusunda kısıtlamalar konmalıdır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)