adscode
adscode

Kiralara öğrenci zammı

Artan konut projelerinin etkisiyle bazı bölgelerdeki konut kiralarında yüzde 10'a varan düşüşler yaşansa da kampüse yakın bölgelerde kiralar yüzde 10 ilave artış gösterdi.

Kiralara öğrenci zammı
Eğitim
Artan konut projelerinin etkisiyle bazı bölgelerdeki konut kiralarında yüzde 10'a varan düşüşler yaşansa da kampüse yakın bölgelerde kiralar yüzde 10 ilave artış gösterdi. İstanbul’da bu oran yüzde 12.5’u bulurken, Beşiktaş’ta 1+1 dairede kira bedeli 1.600 ile 3.000 lira arasında.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanması İstanbul ve çevre illerinde emlak fiyatlarını hareketlendirdi. Türkiye genelinde yüzde 15-20 kira artışına ek, üniversitelere kayıt döneminin yaklaşmasıyla kiralara da en az yüzde 10 ilave zam geldi. Bu oran, öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’da en düşük yüzde 12.5’i buluyor. Böylelikle bin liralık bir daire bin 250 liraya yükseliyor. İstanbul’da yine Galatasaray, Bahçeşehir Üniversitesi, Yıldız Teknik, Mimar Sinan, İstanbul Teknik, Boğaziçi Üniversitesi’ne merkez konumda bulunan Beşiktaş’ta 1 oda bir salon kiralık en düşük kira bedeli 1.600 lira.



SAKARYA’DA 450 LİRA
Bu rakam, talebe ve lüks konuta göre fiyatı daha da yukarı çekebiliyor. İstanbul’a yakın konumda bulunan Kocaeli ve Sakarya bölgelerinde de kira fiyatlarında artış söz konusu. Bu illerde son 3 yıldaki artış oranı yüzde 7 olurken, kiralar 450 ile 700 lira arasında değişiyor. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir ise öğrencilerin yüzünü güldüren şehir oldu. Şehirde son dönemde kira fiyatlarında neredeyse hiç artış olmadığı belirtiliyor. ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, kayıt döneminin yaklaşmasıyla birlikte kampüse yakın bölgelerde kiralık emlak fiyatlarını Karar’a değerlendirdi.

TEK ODALI KONUT
Okul bölgelerinde, yurt eksikliği nedeni ile birçok velinin çocuklarını evlere yerleştirmek istediğinin altını çizen ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, “Bazı veliler tek oda bir konutu satın alarak uzun vadeli bir yatırım yapıyor ve ortalama 4 yıl sürecek okul dönemi sonunda zaten bu yatırımın kar edeceğini değerlendiriyor. Bazı veliler ise bir araya gelip birden fazla öğrenci için 3 veya 4 odalı bir evin kiralanmasını uygun buluyorlar. Bütün bu gelişmeler de o bölgedeki konut fiyatını arttırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 20
Türkiye genelinde yıllık ortalama fiyat artışlarının yüzde 15 ile 20 civarında olduğuna işaret eden Mustafa Baygan, üniversite eğitimim döneminin okul bölgelerinde ilave en az yüzde 10 seviyesinde fiyat farkı meydana getirdiğinin altını çizdi. Bayagan, “Bazı konut üreticilerinin de bu tip yoğun bölgelerde tek oda üretime ağırlık veriyorlar zaten. Bu da çok doğru bir karar. Ne olursa olsun sonuçta bu bölgelerdeki yatırımlar hem satarken hem kiralarken avantaj sağlıyor” dedi.

ESKİŞEHİR ÖĞRENCİ DOSTU
İstanbul geneline bakıldığında son 3 yılda öğrencilerin yoğun yaşadıkları yerlerde yaklaşık 12.5 gibi bir artışın söz konusu olduğuna işaret eden Mustafa Baygan, “Beşiktaş bölgesindeki 1+1 ortalama bir daire kira bedeli 1.100 TL ile 1600 TL arasında değişiyor.

Talebe göre lüks konutlarda fiyatlar daha da yükselebiliyor” dedi. Avcılar bölgesinde ise fiyatların biraz daha ılımlı seyrettiğine işaret eden Baygan, “1+1 ortalama bir konut kira bedeli 550-TL ile 1.100 TL arasında. Kocaeli ve Sakarya gibi bölgelerde ise fiyatlar 450 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Öğrenciler için 'yüz güldüren şehir' olarak bilinen Eskişehir, bu unvanı hak ediyor. Son dönemlerde kira fiyatlarında neredeyse hiç artış olmayan öğrenci şehirlerinden” değerlendirmesinde bulundu.

KARAR EMLAK / HAMİDE HANGÜL
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)