adscode
adscode

“Kişisel gelişim kitaplarını protesto edin”

Eyüboğlu öğrencileri, üç gün süren 23. Edebiyat ve Kitap Günleri’ne katılan yazar ve şairlerle, edebiyat dünyasında olağanüstü bir yolculuk yaptı.

“Kişisel gelişim kitaplarını protesto edin”
Etkinlikler
Etkinliğe katılan Aykırı Sorular programının yapımcısı yazar Enver Aysever “Aptallığa dair övgü çağında yaşıyoruz, kişisel gelişim kitaplarını protesto edin.” sözleriyle öğrencilerin hafızalarına kazındı.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları, “Okuyan İnsan, Yaşayan İnsan” ilkesinden yola çıkarak düzenlediği Edebiyat ve Kitap Günlerinin bu yıl yirmi üçüncüsüne ev sahipliği yaptı. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve onları edebiyatın büyülü dünyasıyla buluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, edebiyat dünyasının birbirinden değerli isimleri öğrencilerle söyleşiler gerçekleştirdi.

Yazmak insanın kendini tanımasına ve tedavi etmesine yarar

Edebiyat ve Kitap Günleri, yazar Mario Levi’nin açış konuşmasıyla başladı. Kolej öğrencilerinin katıldığı programda Mario Levi, kendi yazarlık sürecini ve buna etki eden detayları genç öğrencilerle paylaştı. “Özgürlük ve Yazı/n” temalı söyleşide Mario Levi, bireyin yazarak özgürleştiğini ve yazmanın insanın kendisini tanımasına ve tedavi etmesine yarayan en önemli yol olduğunu belirtti. 38 yıldır edebiyatla iç içe bir yaşam sürdüğünü belirten Mario Levi “İlk yıllar çok zordu. Sanki bir çift göz beni denetim altına almıştı. Bu nedenle yazmayı hayal ettiğim pek çok şeyi erteledim. Ancak insan yıllar geçtikçe cesaret kazanıyor. Bugün 56 yaşındayım ve kendimi, hayal ettiğim pek çok hikâyeyi yazmış olmanın huzuru içinde hissediyorum.” dedi.

Bugüne dek yaklaşık 250 karakter yarattım

Hiç kimsenin bir başkasını yargılamaya ve dil uzatmaya hakkı olmadığını söyleyen Mario Levi bireyin varolmak için seçtiği yolda önce kendine inanması gerektiğini belirtti ve “Ne yaparsanız yapın, önce kendinizi sevin. Bencil canavarlar yaratmak için değil bu sözlerim… Zira kendini seven insan, başkalarını da sever.” dedi ve ardından yargılamak ile yol göstermek arasındaki farka değindi. Yazarlık hayatında önemli ustaların kendisine yol gösterdiğini belirten Mario Levi, bu isimler arasında Haldun Taner, Tomris Uyar, Bilge Karasu, Attila İlhan gibi Türk edebiyat tarihinin birbirinden değerli yazar ve şairlerinin olduğunu belirtti. Bugüne dek yazdığı kitaplarda yaklaşık 250 karakter yarattığını söyleyen Mario Levi bunların bir kısmının hayatın içinden, çevresinde yaşayan insanlar olduğunu, bir kısmının ise hayal ürünü kahramanlar olduğunu belirtti ve “Kahramanınız hayal ürünü de olsa, aslında o da hayatın içindendir. Çünkü yaşadıklarınız, insanlar sizde izler bırakır ve kitaplarınızdaki hayal kahramanlarını da aslında bu izler yaratır, yani onlar da bir şekilde hayatın içindendir.” dedi. Mario Levi ayrıca kendisini çok etkileyen edebi kahramanlar arasında Kafka’nın “Dönüşüm” romanındaki Gregor Samsa’yı, Virginia Woolf’un “Mrs. Dalloway” kitabının ana karakteri Clarissa Dalloway ile şair Septimus’u, Selim İleri’nin “Yarın Yapayalnız” kitabındaki Handan Sarp karakterlerini sayabileceğini sözlerine ekledi.

Aptallığa dair övgü çağında yaşıyoruz

Edebiyat ve Kitap Günlerinin bir diğer konuğu Aykırı Sorular programının yapımcısı, yazar Enver Aysever oldu. Enver Aysever’in kendi okul yıllarından ve yazın serüveninden mizahi ve etkileyici bir dille söz ettiği söyleşi iki saat sürdü. Kolej öğrencilerinin ilgiyle dinlediği Enver Aysever ortaokul yıllarında kitaplarla arasının hiç de iyi olmadığını ancak bu ilişkinin zaman içinde okumanın yanı sıra yazmayı da kapsayacak biçimde adeta bir tutkuya ve yaşam biçimine dönüştüğünü belirtti. Edebiyatın, anlamak, duyumsamak ve insan olmayı tamamlamak için var olduğunu belirten Enver Aysever “Aptallığa dair övgü çağında yaşıyoruz. Kitap okumuyoruz, yazmak ise insanların akıllı telefonlarla birbirine yazdıkları kısaltılmış kelimelerden öteye gitmiyor.” sözleriyle bugün içinde bulunulan duruma dikkat çekti ve piyasada satılan kişisel gelişim kitaplarına olan tepkisini dile getirdi.

Kişisel gelişim kitaplarını protesto edin

“Kişisel gelişim kitaplarının tek kişiye faydası vardır, o da yazarına… O kitapları protesto edin, kitap muamelesi yapmayın. Bir kitabın zamana direnmesi esastır. Kişisel gelişim edebiyattır. Kişisel olarak gelişmek istiyorsanız Dostoyevski, Kafka, Albert Camus, Sartre, Salah Birsel, Turgut Uyar, Cemal Süreya, Sevgi Soysal gibi yazarları okuyun.” dedi. Okuyucunun kitabı değil, kitabın okuyucusunu seçtiğini söyleyen Enver Aysever “Kitap, inandığı insana içindeki sırları verir, kulağına fısıldamaya başlar. Eğer siz bir kitaba karşı samimi değilseniz, o kitap sizinle konuşmayacaktır.” sözleriyle okuyucu ile kitap arasındaki ilişkiye farklı bir pencereden ışık tuttu.

Şiir, etkileme ve etkilenme sanatıdır

Edebiyat ve Kitap Günlerinin konuklarından şair Haydar Ergülen, öğrencilerle şiir üzerine söyleşi gerçekleştirdi ve sanatın “hakikat” ve “oyun”dan ibaret olduğunu ancak insanın her ikisine de tek başına katlanmasının mümkün olmadığı için sanatın “hakikatteki oyun” ya da “oyundaki hakikat” olarak tanımlanabileceğini belirtti. Şiirin etkileme sanatı olduğu kadar, okuyan için de etkilenme sanatı olduğunu söyleyen Haydar Ergülen şiir yazmak, şair olmak isteyen öğrencilere farklı dünya görüşünde çok sayıda şairi okumaları tavsiyesinde bulundu.

Haldun Taner sokağının açılış yapıldı

Edebiyat ve Kitap Günleri’nde her yıl ayrıca, Çamlıca Kampüsündeki Merkez Kütüphanede kitap raflarını birbirinden ayıran koridorlara önemli edebiyatçılardan birinin adı veriliyor. Attila İlhan, Sabahattin Eyüboğlu, Can Yücel, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz, Tolstoy, William Shakespeare gibi tanınmış yazar ve şairlerin adlarını taşıyan sokak tabelalarına bu yıl eklenen isim Türk edebiyatının ünlü oyun ve öykü yazarı Haldun Taner oldu. Sokak açılışı öncesi Eyüboğlu Hall’de düzenlenen programa Haldun Taner’in eşi Demet Taner ve sanatçı Orhan Alkaya da katıldı. Haldun Taner’in anlatıldığı program kapsamında Lise Tiyatro Kulübü öğrencileri Taner’in oyunlarından kısa bölümler sahneledi. Programın sonunda Demet Taner, Orhan Alkaya, öğrenciler ve öğretmenlerin katıldığı bir törenle, Merkez Kütüphanedeki sokaklardan birine öykü ve oyun yazarı Haldun Taner’in adı verildi.

Edebiyat ve Kitap Günlerinde, Okul Aile Birliği ve Öğrenci Birliği’nin düzenlediği “Bir Kitap da Arkadaşıma” kampanyası da büyük ilgi gördü. Öğrenciler bir başka okuldaki öğrenciye hediye etmek üzere aldıkları kitapları, Eyüboğlu Okul Aile Birliği temsilcilerine teslim etti.

3 gün süren Edebiyat ve Kitap Günlerinde öğrenciler bu yıl da çok sayıda yazarla bir araya geldi. Etkinliğe; Feyza Hepçilingirler, Tülin Kozikoğlu, Sara Şahinkanat, Derman Bayladı, Hikmet Temel Akarsu, Nur İçözü’nün yer aldığı çok sayıda yazar ve şair katıldı. Edebiyat ve Kitap Günlerinde 100’e yakın yayınevinin kitabı satışa sunuldu. Öğrenciler bu önemli organizasyonda konuk yazarlarla tanışma, söyleşi yapma, kitaplarını imzalatma, yayınevlerinin standlarını gezme fırsatı buldu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)